Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Jó lenne, ha képesek lennének magukba nézni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tegnap átadták a felújított óföldeáki erődtemplomot, amelyet természetesen hálaadó szentmise keretében tettek meg. Hogy mégis miért, vagy kinek adtak hálát, azt nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy nem az adófizetőknek, akik egyébként állták a 83 millió forintos számlát. De mindez alapvetően nem érdekes, megszokhattuk már ezt az ájtatosságot az elmúlt időszakokban, az viszont már annál inkább, hogy az átadón Lázár János mellett ott volt Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is, aki nem volt rest marhaságokat beszéni, ha már ott volt. A sok ostobaság mellett azonban elmondott valami olyat is, amivel csak is egyet tudok érteni, noha nyilvánvaló az, hogy teljesen másra gondoltunk:

A püspök úgy fogalmazott, hogy minden közösségben megfigyelhetők olyanok, akik a gyakorlatban messze állnak az általuk fennen hirdetett eszméktől. Az lenne a természetes, ha nemcsak hivatkozunk gyökereinkre, kulturális identitásunkra, hanem valójában személyes kapcsolatunk lenne a föltámadt Krisztussal, gyakorolnánk, gazdagítanánk értékeit, melyek mellett hiteles tanúságot is tennénk – mondta.

Azt mondjuk nem tudom, hogy lehetne bárkinek is személyes kapcsolata Krisztussal – lemaradtam valamiről, és lehet vele találkozni valahol? – de abban egyetértünk, hogy a gyakorlatban sokan messze állnak az általuk fennen hirdetett eszméktől. Elég csak megnézni a magyar kormányt, amely magát keresztény konzervatívnak mondja, ehhez képest többet tettek az elesettek és szegények tönkretételéért, mint talán bármely más kormány ezt megelőzően. A kereszténységre hivatkozva minden olyat véghez vittek már, ami embertelennek mondható. Kezdve a hajléktalanság büntetésétől, a MET tönkretételén keresztül a menekültekkel szembeni gyűlöletkeltésig. És a sor még bőven folytatható lenne, de ma már szerintem a legtöbben pontosan tisztában vagyunk ezekkel a döntésekkel, felesleges ezeket újra emlegetni.

De az elmondott gondolatokat Kiss-Rigó László is megfontolhatta volna, hiszen ő maga is megvált gerincétől és pénzért cserébe beállt a kormány nyílt támogatói közé. Milyen Krisztusról, meg megélt hitről beszél ez az ember, mikor azzal sincs tisztában, hogy mit kellene hogy jelentsen az, ha valaki keresztény eszméket vall? Papolnak itt folyamatosan, miközben milliárdokat tesznek zsebre a szegényeket és elnyomottakat pedig hagyják, hogy megoldják maguk a saját dolgukat. A kapott milliárdokból Jézus szobrokat políroznak, Mária festményeket újítanak fel, de arra nem is gondoltak, hogy inkább az elesetteken segítsenek. Persze már tudjuk egy ideje, hogy a keresztény egyház nem egy segélyszervezet, a kérdés akkor viszont az, hogy akkor mégis mi? Mi lenne a feladatuk? A nyáj növelése és minél több bevétel megszerzése, hogy növelhessék befolyásukat?

Egészen gusztustalan ez a viselkedés, pláne egy püspöktől. Persze sajnos idehaza ebben sincs semmi meglepő, hiszen a keresztény egyház már megszámolatlan esetben bizonyította, hogy a kapott milliárdokból egy forintot sem érdemelne meg, hiszen segítségnyújtás helyett a saját hatalmukat próbálják csak növelni. Na, nem mintha egyébként régen nem ez lett volna a helyzet, de az ember azt gondolná, hogy a sötét középkornak már vége van, de mint láthatjuk, erről szó sincs. Egy püspök továbbra is teljes komolysággal képes saját magáról is úgy beszélni, mintha egyébként másokról lenne szó. Egyszerűen fel sem ismeri, hogy pont ő és a hozzá hasonló egyházi személyek azok, akik elárulják a saját hitüket. Ők azok, akik miatt az emberek egyre ritkábban járnak templomba, hiszen elegük volt a kétszínű hazudozásból és a politikai üzenetekből, amelyek ma már egy-egy mise kötelező darabjai.

Nyilván a püspök is tisztában van ezzel, de ameddig politikai és anyagi haszna származik abból, hogy folyamatosan hazudjon a saját híveinek, addig nem fogja befejezni. Azokat sajnálom csak igazán, akik meghallgatták Kiss-Rigó László beszédét és bólogattak az egészhez, ahelyett, hogy átgondolták volna, ki is az, aki elárulja a saját vallását. Ezekre a gondolkodni képtelen emberekre épít a hatalom, egyáltalán nem véletlenül.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.