Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez megint csak egy látszatintézkedés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A magyar szórakozóhelyek este 11 órás bezárásáról azt mondta Müller Cecília: a lényeg az, hogy minél kevesebbet töltsünk el olyan helyeken, ahol megvan a vírus átadásának lehetősége. A vírus a nap 24 órájában fertőz, de fontos, hogy csökkentsük a fertőzés lehetőségének időtartamát.

Ez ránézésre rendben is lenne, de azért mégis felmerül az emberben, hogy milyen magyarázat ez? Futballmeccset lehet tartani – még ha a Szuperkupa döntő esetében nem is teltházzal –, de 11 óra után még a szabályok betartásával sem lehet szórakozni. Való igaz, hogy a szórakozóhelyeken is terjed a vírus, de hol nem? Ez megint ugyanolyan látszatintézkedésnek tűnik, mint amilyen a határok lezárása is. Amelynek bevezetésével nem érték el, hogy csökkenjen a fertőzések száma, maximum azt, hogy családokat szakítottak szét, valamint megnehezítették az ingázók életét. A vírus már bőven a határok lezárása előtt jelen volt az országban, hiszen sokan teszt nélkül érkeztek vissza a nyaralásukról, esetleg a Balatonról, ahol valószínűleg annyira terjedt a vírus, hogy már mindegy is volt tulajdonképpen.

Én Spanyolországból csak két negatív teszttel érkezhettem Magyarországra, miközben Horvátországból már akkor is minden gond (és teszt) nélkül térhettek haza az emberek, becipelve a vírust. Ha akkor logikusak lettek volna a szabályok, valószínűleg akkor is megjelent volna a vírus, de talán nem lett volna olyan súlyos, mint jelen állás szerint. De logikus szabályokra itt nem érdemes számítani, hiszen nem ez fémjelezte eddig sem Orbánék második hullámos védekezését. Ad hoc jelleggel hoznak meg intézkedéseket, amelyeket elég nehéz szakmailag megmagyarázni. Ha Orbán bejelentette, hogy valami lesz, akkor az lett is 1-2 nap múlva, ami igencsak érdekes, hiszen ő csak egy miniszterelnök, nem pedig egy jós. És mégis.

Tökéletesen érti és meg is érti az ember, hogy szabályokat hoznak, hiszen a második hullám valóban jóval jelentősebb Magyarországon, mint az első volt, és ennek okai elég egyértelműek. Megelőzhető lett volna? Egyáltalán nem valószínű, mindenesetre azért még lehetne időben kapcsolni és felkészülni a legnehezebb időszakra. A kórházak kapacitása már most kezd megtelni, miközben az esetszámok bőven elmaradnak a nyugati országokétól. Mert lehet nekünk 20 000 lélegeztetőgépünk, de ha azokat nincs aki kezelje, akkor lehetne akár 100 00 is, az sem jelentene különbséget. A lélegeztetőgép önmagában nem ment életet, a szakember az, aki küzd a beteg életéért, és akikből olyan kevés van ma Magyarországon.

A szórakozóhelyek korai bezárásával csak azt érik el, hogy még jobban felbőszítik a fiatalokat (a gazdasági károkról nem is beszélve), az viszont kevéssé valószínű, hogy ezzel elérik a megfertőződések számának csökkenését. Nyilván az országot még egyszer már nem lehet lezárni, legalábbis olyan formában, hogy ismét karantén alá helyezik az embereket, az viszont fontos lenne, hogy legalább a maszkhasználatot komolyan vegyék az emberek. Az ugyanis egy olyan dolog, amit egyszerű betartani, és annak betartásával lényegében több szabadságunk lehet, hisz ha emiatt kevesebb az esetszám, akkor nem kell bezárni egyes helyeket. De sokan mégis harcolnak ez ellen, hiszen ezt szabadságjogaik korlátozásaként értelmezik. Nos, a kevesebb maszkhordás egyenlő a több szabályozással, amivel mit is érnek el? Igen, a szabadságjogaik korlátozását.

Ennek a lehetetlen helyzetnek egyszer biztosan vége lesz, a kérdés csak az, hogy mit tanulunk majd belőle? Jobb emberekké, egy jobb társadalommá válunk-e? Esetleg nem változik majd semmi, és úgy éljük tovább az életünket, mintha semmi sem történt volna? Erre előbb-utóbb megkapjuk a válaszokat, mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy a természet üzent nekünk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.