Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Én ebből az Európából köszönöm, de nem kérek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Európa ma Közép-Európában épül, a magyarok, a szlovákok, a csehek és a lengyelek építik …ha ezt a térséget Németország és Oroszország között mi magunk nem szervezzük meg, idegenek fogják megszervezni. 

Ezek Orbán Viktor szavai tegnapról, amelyet egy szlovák-magyar híd avatásán mondott el. Szépen hangzik ez persze, csak hát nehéz azt figyelmen kívül hagyni, hogy pont Orbán az – nem csak ő persze – aki kiárusítja az országot. Kínai vasút, amire semmiféle szükség sincs, orosz atomerőmű, amire ugyan lehet hogy van, de hogy nem orosz hitellel kellett volna ezt megoldani, az egészen biztos. De beszélhetünk még a német fegyvervásárlásokról, vagy a Magyarországra telepített, ugyancsak német autógyárakról is. Persze nem azt mondom, hogy ne lenne szükség a külföldi tőke behozatalára, de  azért azt át kellene gondolni, hogy mekkora arányban történik ez meg, pláne most, a járvány miatt megváltozott világgazdaság idején.

A magyar gazdaság teljességgel képtelen lenne a saját lábán megállni. Az uniós támogatások és a Magyarországra csábított külföldi multik nélkül nyomorgás lenne idehaza. A magyar cégeket ugyanis vagy teljesen tönkretették, vagy átjátszották a NER-es haveroknak, ami nem más célra szolgál jelen állás szerint, mint a pénzek tisztára mosására. Mészáros, vagy Tiborcz nem magyar vállalkozók, még ha egyébként magyarok is és elviekben vállalkoznának, funkciójukat betöltve mégis inkább nevezné az ember őket strómanoknak. A magyar gazdaság nem nekik köszönhetően, hanem az ő közreműködésük ellenére is, valami csoda folytán még mindig működik.

Idegenekről beszél Orbán, miközben ha belegondol az ember, a magyar gazdaság ezen „idegenek” nélkül vélhetően működésképtelen lenne. Az EU-s csatlakozás Orbán egyik óriási szerencséje, hiszen anélkül vélhetően képtelen lett volna valaha is kiépíteni a nagy álmát, a NER-t. Mondogathatja persze, hogy a szlovákok, a lengyelek és a csehek is borzasztó fontosak – fontosak persze – de kereskedelmi szempontból elég jelentéktelenek. Fontosak persze olyan szempontból, hogy a szomszédaink, ezért a jó kapcsolat kialakítása és fenntartása elengedhetetlen, de ha Európa épüléséről beszélünk, azt bizony nem a mi pénzünkből építik, hiszen mindannyian jelentéktelenek vagyunk.

Lehet nagyokat álmodni, csak azért nem kellene átesni a ló túloldalára sem, hiszen igen gyorsan nevetség tárgyává válhatunk. Lehet, hogy politikai értelemben valóban számít ezen országok véleménye – a lengyelekkel karöltve – de gazdasági szempontból elhanyagolhatóak vagyunk mindannyian. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kellene arra törekedni, hogy minél erősebb legyen a magyar gazdaság és minél jobb kapcsolatot építsünk ki szomszédainkkal, de ezt szerényen, ésszel kellene megtenni. Abban persze igaza van Orbánnak, hogy Közép-Európában épül egyfajta Európa, csak nem biztos, hogy mindenki ebben az Európában szeretne élni. Egy antidemokratikus, a kereszténységet államvallássá tevő, a középkori szellemi sötétséget újra meghonosító Európa, amely a múltba, nem pedig a jövőbe visz minket.

Lehet, hogy vannak problémák a nyugati demokráciákban is, mégis évtizedekkel előttünk járnak és a jövőbe tekintenek, még ha ezen az úton temérdek hibát is elkövetnek. A V4 országok a múltat célozták meg, ahol a nemzeti identitás és a kereszténység fontosabb bárminél. Én nem szeretnék egy ilyen Európában élni, bármennyire is agyalok rajta. Én egy olyan világot szeretnék a gyermekeimnek és unokáimnak, ahol szabadon gondolkodhatnak és mondhatják el véleményüket, arról nem is beszélve, hogy nem lesz kötelező egyetlen vallás felvétele sem számukra. Persze aki az Orbán-féle világban szeretne élni, az tegye ezt, nem kötelezek én senkit sem arra, hogy szabadságban éljen. Aki úgy hiszi, hogy arra van szüksége, amit ma Orbán és barátai megvalósítanak Közép-Európában, az költözzön ide bátran, ne csak a távolból álmodozzon erről.

Egy biztos, én az Orbán-féle Európából köszönöm, de nem kérek.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.