Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szombat esti ürömhír

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mi történhetett? Valami rendkívüli esemény lehetett, hogy most – ha nem is a kritikus helyzetben lévőkhöz hasonlatosan, de legalább említésre került, hogy mások is bajban lehetnek mostanában a koronavírus csapásainak következtében, nemcsak az idegenforgalom. Azt mondta a kormányfő, hogy a családok életszínvonalára is figyelni szükségeltetik, ezért Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár most plusz feladatot kapott, október 1-től ő lesz a családügyekért felelős, a családokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter. Novák Katalin láthatóan nagyon örül a megtiszteltetésnek, bár nem nagyon tudni, mit is fog csinálni ennek jegyében. A régi beállítás mit sem változott, nem emberekre kell odafigyelni, hanem ágazatokra, az emberekről rogyásig gondoskodtak, ott van ugye a törlesztési moratórium például, hát senkinek egy szava se lehet. Igazából érthetetlen, ki tud itt még bajban lenni, amikor a munkahelyek helyett, amelyeket a gonosz vírus felfalt, teremtettek újakat, és ez a teremtés olyannyira jól sikerült, hogy most már több a munkahely, mint korábban volt, sőt, többen is dolgoznak, mint januárban, úgyhogy ne beszéljünk munkanélküliségről, mert az gyakorlatilag nincs. Segély az meg pláne nincs, ezt már megbeszéltük, nálunk az nem divat, menjen szépen mindenki dolgozni.

Erre most itt van ez a Novák Katalin a tárca nélküli miniszterségével, aki azt a feladatot kapta, hogy védje meg a családok életszínvonalát. Vajon mit fog csinálni a tárca nélküli asszonyság? Arról nem ejtett szót a miniszterelnök, hogy pénzt is adnak-e a hivatal mellé, nem a fizetésére gondolok, az természetesen rendben lesz, hanem hogy a leendő feladataihoz rendelkezésére áll-e majd valamekkora keret. Ez már bizonyára nehezebb kérdés, mert a milliárdok javát már elosztogatták, bár azt is mondta, igaz, nem ebből az alkalomból, hogy rendelkezésre áll a szükséges fedezet és azon dolgoznak szüntelen, hogy további forrásokat teremtsenek, de azért mégiscsak jó lenne hallani egy számot, hogy mégis, mennyiből lesz megvédve az a családi életszínvonal. Mert nem mindegy, hogy milliós vagy több százmilliós az a nagyságrend. Milliárdos keret szóba se kerülhet, az nyilvánvaló, nem olyan nagy horderejű probléma ez, hogy ennyi pénz kellene a megoldásához.

Igazából el se tudom képzeni, melyik végéről kezd majd hozzá Novák Katalin. Hogy mely családok vannak bajban és miféle ez a baj, arról nem hiszem, hogy kormányszinten tudnak a legtöbbet, ezek a gondok leginkább a helyi önkormányzatoknál csapódnak le, főleg, mert a települések többsége kritikus helyzetbe került, a járvány, az ellene való védekezés és a kormányzati elvonás következtében sok helyen üres a kassza, és miközben már kimerültek a támogatási lehetőségeik, egyre többen jelentkeznek, hogy segítségre szorulnak. Prózai okaik vannak, a rezsit nem tudják fizetni például. Ha most a miniszter asszonynak lesz arra módja, hogy ezeket az önkormányzatokat megsegítse, úgy lehetővé válik sok magyar család életszínvonalának megmentése, de tartok tőle, hogy ilyen felhatalmazást nem kap majd. Másképpen viszont mit tud majd kezdeni a feladattal? Naponta bejelenti majd, mennyire nagyszerű és messze földön híres a magyar családtámogatási rendszer? Tanácsokat ad, hogyan kell okosan gazdálkodni? Pályázatot hirdet, amelynek pármilliós keretösszegére annyian jelentkeznek majd, hogy a töredékük se juthat hozzá tényleges segítséghez?

Nem tudom, felmérte-e, mit kapott, ha a helyében lennék, én nem lelkendeznék ilyen boldogan, hogy köszönöm a bizalmat, nem annyira nagy megtiszteltetés ez, amilyennek látszik. Ezzel az erővel kinevezhették volna mondjuk a magyar gyémántbányászatért felelős tárca nélküli miniszterré is, annak a feladatnak a megoldása se lenne megoldhatatlanabb, mint ez így, hogy a családok életszínvonalát kellene megvédenie. Persze ha szó szerint értelmezzük, hogy figyelnie kell a magyar családok életszínvonalát, végül is az menni fog, bár azt meg nem egészen érteni, hogy mi értelme van csak úgy figyelni valamit, ahhoz nem szükséges miniszternek lenni, se tárcával, se anélkül.

A szombat esti exkluzív miniszterelnöki interjúnak lényegében ez volt az egyetlen eleme, amely tartalmazott némi újdonságot. Afféle hétvégi örömhír. Vagy inkább ürömhír?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.