Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Sajnos nem több ez egy gusztustalan politikai játszmánál

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sokan szkeptikusak voltak a Néppárttal kapcsolatban idehaza – mi magunk is –, hiszen jól látszott, hogy bármennyire is ne értsenek egyet a Fidesz politizálásával, ahhoz gyávák, hogy egységesen kiálljanak a Fidesz kizárása mellett. Az egész történet évekkel ezelőtt kezdődött, mégsem zárult le a mai napig, sőt, lehet, hogy egyhamar nem is fog. Mint azt sokan tudják, a Fidesz már évtizedek óta az Európai Néppárt – az EU legnagyobb és legjelentősebb pártcsaládja – tagja, amely pártcsalád tagjaként beleszólása volt az európai politikába. Amióta azonban megváltozott nem csak a Fidesz, de több fontos ország kormánypártjának viselkedése és ideológiája, komoly gondba került az Európia Parlament. Azon belül is leginkább a Néppárt, hiszen nem szeretnék elveszíteni vezető szerepüket a házban, hiszen az azt jelentené, hogy szavuk ezután kevésbé lenne jelentős, mint évtizedeken keresztül.

A Fideszt azért nem zárták ki annak idején, mert épp Európai Parlamenti választásokat tartottak, amelyen – úgy érezték – szükségük lehet a Fidesz parlamenti mandátumaira. Noha sok párt a pártcsaládon belül nem értett már akkor sem egyet azzal, amit a volt fiatal demokraták tesznek Magyarországon, mégsem voltak elég határozottak ahhoz, hogy hangot is adjanak ezen véleményüknek. A Fidesz kizárása helyett mindössze felfüggesztés történt, amely már akkor jól látható volt, hogy csupán egy gyáva, köztes megoldás. A Fidesznek semmi keresnivalója sincs egy magát jobbközépre elhelyező pártcsaládban, hiszen az Orbán Viktor által irányított párt minden, csak nem jobboldali párt.

A felfüggesztést követően aztán vizsgálóbizottságot alakítottak, amely megvizsgálta a kényes ügyeket, majd véleményt formált. Ennek eredménye természetesen a semmi lett, amelyet ma is láthatunk. Bölcsek Tanácsa ide, felfüggesztés oda, a Fidesz a mai napig egy sajnálatos módon meghatározó európai párt. De azzal, hogy fenntartották a felfüggesztett státuszukat, nem csak azt érték el a Néppárt politikusai, hogy teljesen hülyét csináltak saját magukból, de azt is, hogy Orbánéknak legyen ideje arra, hogy tárgyalásokat folytassanak másokkal és egy esetleges kizáráskor legyen hova menniük. Az európai szélsőjobb évek óta szövetkezik, amelynek előbb-utóbb meglesz az eredménye az EP-n belül is.

A Néppárt időt adott a kontinens egyik leg-antidemokratikusabb pártjának, hogy kitalálja, mit akar és ha kell, akár egy szélsőjobbos szövetségbe is betársuljon a parlamentben. Vélhetően a legtöbben a Néppárton belül is tisztában vannak azzal, hogy a Fidesz már évek óta nem tartozik oda, mégsem történik semmi. Túlságosan fontos egyes cégeknek és politikusoknak az, hogy Orbán ne érezze megsértve magát és ne mondja azt, hogy mégsem kéri a német gyárakat, sem a rakétavédelmi rendszert, nem is beszélve a több milliárdos német fegyvervásárlásról. Egyszerű érdekek állnak a Néppárt döntése mögött, amelyek megcsúfolják az európai demokratikus értékeket.

Covid 19, uniós költségvetés, Fehéroroszország, Brexit, Kelet-Mediterránium, Latin-Amerika, EU-Kína kapcsolatok – meglehetősen változatos témák kerültek napirendre az Európai Néppárt (EPP) szeptember 7-i elnökségi ülésén Antonio López-Istúriz White-nak, a pártcsalád általános főtitkárának Twitter-bejegyzése szerint.

Igen, hiába is keresné az ember a Fidesz ügyét, azt ugyanis nem gondolták fontosnak megtárgyalni a mostani elnökségi ülésen. Biztosan ráérnek arra még, hiszen van mindenkinek minden baja, ugye? Az SZFE és az Index is kit érdekel? Nyilvánvalóan nem Magyarország ügye most a legfontosabb, azonban lett volna már eddig is idejük arra, hogy ebben a kérdésben dűlőre jussanak, mégsem tették. Nehéz nem letudni annyival ezt az egész ügyet, hogy a Néppártnak egyszerűen nem érdeke az, hogy a Fideszt kizárják soraik közül, ezért ez soha nem fog megtörténni. Felfüggesztették őket, hogy mutassanak valamit a külvilág felé, de ennél tovább nem kívánnak menni, amit Orbán Viktor is pontosan tud. Ameddig milliárdok érkeznek a németekhez a magyar adófizetők irányából, addig tegyen amit akar ebben az országban, nem fog megváltozni a Fidesz státusza a Néppárton belül. Gusztustalan politika ez, semmi több.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.