Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A hírek egyszerűen így működnek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hetekkel ezelőtt minden hazai és külföldi sajtóorgánum azzal foglalkozott, hogy mi folyik Fehéroroszországban. Ez teljesen normális is, hiszen egy békés forradalom kezdődött az évtizedek óta diktatúrába süllyedt volt szovjet államban. Nem szorul magyarázatra az, hogy miért gondolta azt a legtöbb szerkesztő és hírportál tulajdonos, hogy az ott történtekkel foglalkozni kell. Igen ám, de a tüntetések immár hetek óta tartanak, kézzel fogható eredmény nélkül, aminek következtében a hírportálok egyre kevesebbet cikkeznek az ott történtekről. Nem arról van szó, hogy nem érdekelné őket a téma, de pontosan tudják, hogy az emberek egy idő után egyszerűen beleunnak a dolgokba. Elég megnézni a szíriai háború ügyét, amely egyszerűen eltűnt a hírportálok hasábjairól, hiszen az embereknek elegük volt a szörnyűségekből és fájdalomból, abból, hogy gyermekek és felnőttek egyaránt halnak meg az ország különböző városaiban ok nélkül.

Nagyon kevés olyan hír van, amely nem válik kevésbé érdekessé hetek, hónapok elteltével. A koronavírus azért lóg ki kissé a sorból – bár sokaknak ezekből a hírekből is régen elegük van már – mert ez mindannyiunkat érint. Nincs tudomásom szerint egyetlen olyan ország sem, ahol ne lennének esetek. A koronavírus nem egy távoli háború, vagy egy messzi forradalom, az mindannyiunk életének részévé vált az elmúlt hónapokban, akár akartuk, akár nem. A Fehérorosz forradalom viszont nem a mindennapjaink része, ezért idővel sajnos a legtöbben ráuntak az onnan érkező hírekre. Ez tulajdonképpen normális emberi reakció, amiért talán még vádolni sem érdemes senkit. Igen ám, de a kormánypárti sajtó ennek is megtalálta a valódi okát, vagyis annak, hogy hova tűntek az ellenzéki sajtóból a fehérorosz hírek.

A legtöbb ellenzéki hírportál ontotta magából az oknyomozást a fehérorosz tüntetések kapcsán még augusztusban, szó szerint napi 8-10 cikkel látták el a nyájas olvasót, melyek mindegyikébe sikerült belecsempészni egy-egy jóízű viktorozást is. Azóta viszont találtak jobb témát – az SZFE ügyét -, és most így hirtelen kihalt ezen lapok minszki szekciója. Mert igazából nekik tökmindegy.

Csak az volt a fontos, hogy gyűlölködjenek az olvasók. A cél az, hogy elérjék, hogy a gyűlöletszint a kormány irányába sose süllyedjen az ellenzéki keménymagnál egy bizonyos szint alá, és sosem a téma a fontos, mindig csak ez a cél. És ezt láthatóan sikerrel végzik, miközben az átlag baloldali olvasónak nem tűnik fel, hogy minden kéthetente más miatt gyűlöli ugyanúgy a kormányt.

Persze kezdésként azt azért megkérdezném a cikk szerzőjétől, hogy miért gondolja, hogy a fehérorosz történések beszámolói csak az ellenzéki oldalakról tűntek el, miközben ez igaz minden oldalra? Az SZFE – úgy hiszem – érthetően vált egy, a magyarok számára fontosabb hírré, hiszen ez itt, Magyarországon történik. A magyar embert – de igaz ez bármely ország állampolgáraira – elsősorban az érdekli, hogy mi folyik a saját országában. Persze ha világméretű eseményről van szó, azt is követi, de egy idő után lanyhul az érdeklődése, és az egykor fontos hír a múlté lesz.

Fehéroroszországban nem sikerült elérni azt, amit szerettek volna. Hetek alatt sem jutottak semmire, ami a legtöbbször megpecsételi egy megmozdulás, vagy forradalom kimenetelét. Nem állítom persze, hogy a változás innentől kezdve elérhetetlen, de borzasztóan nehéz lesz. A világ figyelme elfordult a volt szovjet ország irányából és más, frissebb hírek iránt érdeklődik már. Ennek nincs köze sem a magyar kormányhoz, sem pedig Soros Györgyhöz, vagy a háttérhatalmakhoz, egyszerűen az ember így működik. Csak azt nem értem, hogy miért akad ezen ki olyannyira egy kormánypárti firkász, mikor ő is pontosan tudja, hogy ez hogy is működik. Ehhez még igazán újságírónak sem kell lenni, hiszen ez az egész logikus. A mai világban az elképesztő híréhség mellett egy komolyabb történet is nagyon ritkán él meg heteket, nem hogy hónapokat a főoldalon. Ezt nem lehet semelyik oldalra sem fogni, ez a mai valóság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.