Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem a gazdaságot védik ezek, hanem valami egészen mást

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormány rendkívüli intézkedései az emberek egészsége mellett a gazdaságot is védik a koronavírustól – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Kiskunfélegyházán, ahol versenyképesség-növelő támogatási okiratot adott át.

Szijjártó Péter a járvány kiújulása miatt elkerülhetetlennek nevezte a korlátozásokat. Az elmúlt hetekben bizonyossá vált, hogy a járvány második hulláma elérte az országot, de a termelés nem eshet vissza ismét – hangsúlyozta. A miniszter megerősítette, hogy a kormány továbbra sem a munkanélküliség következményeit, hanem az elkerülését akarja finanszírozni. A fejlesztéseket ugyanakkor nem csak a foglalkoztatás fenntartása miatt nevezte fontosnak. A magyar vállalatok – mint mondta – a nemzetközi piacokon is versenyelőnyt szerezhetnek, ha a válságban nem leépítési kényszett, hanem lehetőséget látnak.(MTI)

A második hullám tehát hivatalosan is itt van, ami előrevetíti azt, hogy nem lesz itt v alakú visszapattanás a gazdaságban, sőt, az is elképzelhetetlen, hogy ne zárjuk az évet negatív eredménnyel. Hogy mennyi lesz végül a GDP csökkenése az kérdéses, noha szinte biztos, hogy a Matolcsy által álmodott számokat meg sem fogjuk közelíteni. A gazdasági visszaesés azonban senki számára sem lehet meglepetés, ezért önmagában nem a kormány a hibás. A koronavírus-járvány a világgazdaságot is váratlanul érte, amely recesszióba zuhant. Egyes országok elő tudtak állni olyan csomagokkal, amelynek eredményeként csak kissé esett vissza a GDP növekedése, míg más országokban beszakadt a gazdaság.

Idehaza 13,6 százalékos volt a visszaesés nemrégiben, amely jól mutatja, hogy Orbán intézkedései nem voltak túl jók. Ez már csak azért is igaz, mert Magyarországot az első hullám nem érte sem váratlanul, sem brutálisan, arról nem is beszélve, hogy az amiatt bevezetett intézkedések uniós szinten lazák voltak. A kormány már az első perctől elmondta, hogy nem a munkanélküliség következményeit akarja finanszírozni, hanem azok elkerülése a cél. Nos, ez sokak szerint nem annyira jött össze, hiszen nem sikerült megelőzni a bajt, munkahelyek ezrei tűntek el. Elég lett volna sok helyen, hogy legalább arra a pár hónapra kisegítse őket az állam, ameddig fenntarthatják a karantén miatt elküldött dolgozók munkahelyét – mint ahogy ez sok helyen történt világszerte – erre azonban nem volt hajlandó a kormány.

Miközben épülnek tovább a templomok és játsszák át az épületeket és telkeket a különböző egyházaknak milliárdokért, addig magyarok munkahelyei szűntek meg állami támogatások hiányában. Nem mindenhol persze, hisz Orbánnak volt annyi lélekjelenléte, hogy milliárdokból kitömje a haverokat, akik hotelekkel, szállodákkal rendelkeznek vidéken. Mészáros és Tiborcz is nagyot szakított az elmúlt hónapokban, míg cégek tucatjai mentek csődbe, mert nem kaptak egyetlen forint támogatást sem a legnagyobb bajban. A fővárost is kivéreztetik, hiszen ezekből a támogatásokból Budapestre nem jutott semmi. Az ellenzéki fellegvárat ugyanis meg kell büntetni és tudatosítani kell ezáltal az ellenzéki szavazókban azt, hogy ez történik, ha megkérdőjelezik az állampárt hatalmát.

Ehhez képest – szemben a valósággal – a kormány azt üzeni sokaknak, hogy ha keményen dolgoznak, akkor bízhatnak abban, hogy a kormány biztosítani fogja számukra a megfelelő körülményeket. Ha azonban szétnézünk az országban és találomra megkérdezünk egy turizmusban dolgozót arról, hogy milyenek a kilátásai és mekkora segítséget kapott az államtól az elmúlt időszakban, akkor úgy hiszem, egy egészen másféle valósággal szembesülhetünk. Hogy ezt nem csak én találom ki, azt a következő sorok is bizonyítják:

Több ezer regisztrált utazási iroda, buszos vállalkozás és idegenvezető, valamint szállodaiparban, szálláskiadásban, légi és hajózási szektorban tevékenykedő vállalkozás és munkavállaló nevében kértek segítséget és indítottak petíciót az érintettek, hivatkozva többek között arra, hogy a turisztikai szektor az ország GDP-jének kb. 14 százalékát teszi ki. Úgy érzik, igazságtalan és megalázó helyzetbe hozták szakmájukat.

Vannak tehát a baráti turizmusban élők és azok, akik egy forint támogatást, semmiféle segítséget sem kaptak fennállásuk egyik legnehezebb időszakában. Emberek tíz, ha nem százezreinek munkája került veszélybe, amelyet a kormány megpróbál elhessegetni magától. Ha viszont nem ismerik el, hogy komoly gondok vannak országos szinten és nem állnak elő valamilyen megoldással, akkor egy sor már egyébként is felháborító ügy mellé megkapják ezt is a nyakukba. Egyszerre több helyen is égeti a gyújtózsinórt a kormány, ezért nincs kizárva, hogy rá fognak fázni hamarosan. A turizmusban dolgozókra szüksége van Orbánnak is, hiszen mint ahogy az az idézetben is benne van, ez a szektor a GDP 14 százalékáért felelős. Mi lesz, ha nem lesz elég ellopható pénz a NER számára? Veszélyes játék ez.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.