Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Lesz még béke Jászberényben?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A tavaly októberi önkormányzati választások óta van néhány olyan település, ami a sorozatos testületi vagy egyéb botrányaival egyszerre teremt precedenst az ellenzék és a kormánypártok alkalmatlanságára: amíg Gödön az látszik, hogy az összefogás tagjai saját magukat és az úgynevezett együttműködő partnereiket gyilkolják le, addig Jászberényben a helyi Fidesz tesz meg mindent annak érdekében, hogy a város működésképtelenné váljon. De lesz még béke Jászberényben?

Miután az összellenzéket csalással vádolták októberben, a Területi Választási Bizottság új szavazás kiírását rendelte el. A történet innentől kezdve kapott országos kontextust, hiszen Budai Lóránt alig egy tucat szavazatnyi előnyéből ellenzéki 2/3 lett. Aztán jöttek a szekrényből kieső csontvázak.

Mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a ’18-as országgyűlési választáson magabiztosan nyerő, hatalmilag megkérdőjelezhetetlennek tűnő Pócs János birodalmát könnyen meg tudja bontani egy olyan összefogás, ami a Jobbiktól egészen a DK-ig kiterjed, a jászberényi Fidesz a konstruktív együttműködésre törekvés helyett nagyjából azt teszi, amit az országos vezetés csinálna, ha ellenzékbe kerülne. Rendületlenül antipolitizál és feszültséget szít.

A volt polgármester, Szabó Tamás sokat tett azért, hogy a mainstream magyar sajtónak beszédtémát szolgáltasson, hiszen többek között ő volt az, aki a bérlője lett egy olyan, a város által tulajdonolt lakásnak, amelyre saját maga írt ki pályázatot még öt évvel ezelőtt. A helyi kormánypárt prominens figuráinak módszerei, eljárásai azóta sem változtak, a gond az, hogy ezek ellenére sem a halk meghunyászkodást választják egy olyan kritikus időszakban, amikor a saját hibájukból kifolyólag kell rendet tennie az új városvezetésnek.

Hogy ez mennyire nehéz lesz az ellenzéki összefogásnak, azt jól mutatja az abszurd helyzet, hogy a mérleg nyelvét a Mi Hazánk képviselője jelenti, mivel hét kormánypárti mellett hét ellenzéki ül Budai Lóránt polgármesterrel együtt a testületben. Toroczkai szélsőjobbos pártjának még novemberben sikerült teljesen lenulláznia magát, amikor helyileg úgy döntöttek, visszalépnek a megismételt választáson Szabó javára, majd felülről leszóltak, hogy mégsem, a jelölt elindul. Mi sem mutatja jobban hiánypótló létezésüket, mint a 86 rájuk leadott szavazat.

De mit tett a Fidesz, ami miatt ilyen rossz helyzetben van az észak-alföldi város?

A teljesség igénye nélkül néhány eset: nagyon úgy tűnik, hogy a Szabó 300 milliós kárt hozott össze azok után, hogy az úgynevezett Malom-projekt, egy rendezvényközpont munkálatainak kötbérigényét egyszerűen lemondta. A késedelmét bepótolni már nem tudó cég a választások előtt fordult a volt jegyzőhöz, hogy a nyilatkozat aláírásra kerüljön. Ilyen esetekben úgy tűnik, tud dolgozni a kormányoldal, hiszen az aláírás egy nappal később, a polgármester által meg is történt.

Emellett ők beszélnek felelős városvezetésről, amikor fedezet hiányában hitelfelvételhez kellett folyamodni az őrült költekezések és a meggondolatlan, túlárazott felújítások után. A feltúrt város képe és az emiatt akadozó közlekedés csak a melléktermékei azoknak a presztízsberuházásoknak, amikkel feltehetően a választásokon akarták lenyűgözni a lakosságot. Bizonyos értelemben sikerült. Az igazi probléma, hogy a hitelt nyögő város ezután sokkal kevésbé tud segíteni a kultúra, a sport és önmagában a közösségi események támogatásában.

Jászberény ugyan sok tekintetben egyedülálló helyzetben van, de mégis tud tanulságot nyújtani a jövőre nézve, még országosan is. Úgy tűnik, hozzátéve, hogy ez nem kis teljesítmény, a Fidesz ellenzékbe kerülve képes még gőgösebb és arrogánsabb lenni, még az eddigiekhez képest is. Nemcsak elszoktak a hatalom elvesztésétől, de teljesen el is felejtették, milyen az, amikor nem az ő érdekeik szerint vezetnek egy várost.

Budai Lóránt egy esetleges új választást is meglebegtetett az Alfahírnek adott interjújában. A jászsági közhangulat alapján két igazi szerencséje van a helyi Fidesznek: egyrészt az, hogy novemberben nem választottak képviselőket, csak polgármestert, mert akkor aligha lenne miről beszélni, másrészt, hogy a Mi Hazánk egybites bábja Jolly Jokerként van mellettük minden helyzetben. A helyzet feloldhatatlannak tűnik.

Fél év után is háborúban áll a város, ez pedig a legszomorúbb, amit el lehet mondani. Az idézőjeles jobboldal saját magának tesz keresztbe a kontraproduktív akcióival, miközben odáig sem tud eljutni, hogy a reflektorfénybe került település semmit nem akar jobban a békénél.

Nem értik, hogy a kamuprofilokkal való uszítás, a pálya széléről beordibálás és a testület bojkottálása minden, csak nem a kiegyezésre, a kompromisszumok vállalására való törekvés.

Ami viszont pozitívumként felírható, hogy a KJE, vagyis a Közösen Jászberényért Egyesület még mindig tartja magát. Az örökség ugyan nyomasztó, de reménykeltő, hogy az évekkel ezelőtt még politikai ellenfelekként, egymás ellen harcoló képviselők most képesek egy szervezetben, együtt tenni a városért.

Jászberény nem a világ közepe, de kellően jó iránymutatás 2022 stratégiájához.

Fazekas Adrián

A szerző jászberényi

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.