Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Képesítés nélküli pedagógusok: nyilvános információt és valódi megoldásokat várunk el!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A kormány augusztus 30-án bejelentett rendelkezései lehetővé teszik azt, hogy megfelelő felsőfokú végzettség nélkül is betölthessenek pedagógusi állásokat az iskolákban, óvodákban.
  • A Szülői Hang Közösség elfogadhatatlannak tartja a változtatásokat: a pedagógushiány súlyos problémáját nem oldja meg a törvénytelen állapot legalizálása.
  • Szülőként joguk van tudni, hogy akik a gyermekünkkel foglalkoznak valóban rendelkeznek-e a megfelelő képesítéssel, ezért elvárjuk, hogy az intézmények hozzák nyilvánosságra a pedagógus munkakörben alkalmazottak végzettségét.

Miközben a szülők és az iskolák a járvány okozta kihívásokkal igyekeznek megküzdeni, a kormány 417/2020 számú, augusztus 30-án megjelent rendeletében törvényesítette a megfelelő felsőfokú képesítés nélküli pedagógusok munkavégzését. A kormány ugyanis többek között így rendelkezett [33/K. § (6)]:

Ha a pedagógus-munkakör megfelelő végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezővel nem tölthető be, akkor a megfelelő pedagógus-szakképzettség megszerzéséig, de legfeljebb egy alkalommal, vagy több egymást követő jogviszony esetén mindösszesen öt évig határozott időre foglalkoztatható az is, aki
a) a tantárgynak megfelelő szakmai tanár felsőfokú végzettségi szinttel és szakképzettséggel,
b) felsőfokú végzettségi szinttel és a tantárgynak megfelelő, felsőoktatásban természettudomány képzési területen szerzett szakképzettséggel
rendelkezik, feltéve, hogy vállalja a megfelelő tanári szakképzettség megszerzését.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl azok, akik képzettségük szerint csak általános iskolában taníthatnának, ezentúl középiskolában is alkalmazhatóak lesznek; illetve az is alkalmazható tanárként, akinek nincs is tanári diplomája, amennyiben rendelkezik a megfelelő természettudományos végzettséggel. Mindehhez pedig elegendő, hogy az illető vállalja a megfelelő tanári képzettség megszerzését.

Szülőként elfogadhatatlannak tartjuk a rendelkezést! Gyermekeinknek olyan minőségi oktatást várunk el, melyben a tanárok rendelkeznek szakirányú végzettséggel. Az, aki végzettsége szerint csak általános iskolában taníthatna, nem biztos, hogy rendelkezik a középiskolai oktatáshoz szükséges szaktudással, és a gyermekek életkori sajátosságaihoz alkalmazkodó pedagógiai módszerekkel. Az, aki végzettsége szerint természettudós, az feltehetően mély szakmai ismeretekkel rendelkezik, de egyáltalán nem biztos, hogy ezeket a gyermekek számára érthető módon át is tudja adni. Az pedig különösen aggályos, hogy valaki tanárként dolgozhat úgy, hogy semmilyen pedagógiai képzettséggel nem rendelkezik; ebben az esetben nincs semmiféle garancia arra, hogy az illető alkalmas a tanári pályára, és nem okoz a gyermekeknek komoly lelki sérüléseket.

Hasonlóképpen aggályos az óvodákra vonatkozó rendelkezés [33/B. § (5)]:

Ha az óvoda reggel 8.00 óra előtt vagy a délutáni időszakban nem fejlesztő, iskola-előkészítő vagy más, kifejezetten nevelési jellegű foglalkozást szervez, ezen időszakokban a gyermekek felügyeletét nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja.

Míg eddig az óvodában csak diplomás óvodapedagógusok jelenlétével foglalkozhattak a gyermekekkel, ezentúl már nem lesz követelmény a diplomás óvodapedagógusi jelenléte reggel 8 előtt és délután. Pedig az óvoda nem gyermekmegőrzőként kellene, hogy működjön; egy óvoda mindig nevelési munkát végez, bármikor is legyenek bent a gyerekek. Az új rendelkezés miatt csökken az óvodai munka színvonala és tovább csökken az óvodapedagógusi diploma értéke, mely közvetve további színvonalcsökkenést eredményez hosszabb távon is.

A Szülői Hang Közösség elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a pedagógushiány égető problémájának megoldása helyett inkább a már tapasztalható törvénytelen működést legalizálja. Elvárjuk, hogy a kormány kötelezze az intézményeket, hogy azok nyilvánosan tegyék közzé az iskolában és óvodában a gyermekekkel foglalkozó alkalmazottak végzettségét. Ennek alapján a szülők számára is legyen tudható, hogy kik rendelkeznek a munkakörükhöz szükséges végzettséggel, és kiket alkalmaznak képesítés nélkül. A most érvénybe lépő rendelkezés arra szolgál, hogy a szülők és a társadalom elől is elrejtse a súlyos óvodapedagógus- és tanárhiányt. Szülőként jogunk van tudni, hogy milyen felkészültséggel, tudással rendelkeznek azok, akikre gyermekeink nevelését bízzuk!

Elvárjuk, hogy a kormány ehelyett azonnali és érdemi lépéseket tegyen. A szülői jelzések is mutatják, hogy a pedagógushiány már most is rendkívül jelentős, és fennáll a veszély, hogy a következő években a helyzet tovább romlik, és súlyosan veszélyezteti gyermekeink oktatását. Elvárjuk, hogy a kormány azonnal kezdeményezze a pedagógusok anyagi megbecsülésének jelentős javítását és a pedagógusok által elvárt szakmai autonómia és munkakörülmények megteremtését, a pedagógustársadalom bevonását a döntéshozatalba. Mindez a pedagógusok, szülők és gyermekek közös érdeke.

Kezdődjön az oktatás valamennyi kérdéséről érdemi szakmai, társadalmi párbeszéd!

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected]

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.