Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az orosz horizont

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Eddig Oroszország sikeresen megakadályozta, hogy a nyugati határán lévő Ukrajna mélyebb kapcsolatba kerüljön az Európai Unióval vagy akár a NATO-val. De így is számos biztonsági kérdéssel kell szembenéznie, attól félve, esetleg bekerítik az országot. Ebben a helyzetben jelenleg a fejtörést Fehéroroszország okozza számára. Mert a Fehéroroszországban történő események következményeként, a Nyugat egyértelműen állást foglal a fehérorosz nép szabadságigénye mellett. Feltűnően még azok az európai országok is támogatják ezt – nem ismerve el az elnökválasztás eredményét -, amelyek részben vagy egészben orosz tányérból eszegetnek. Talán Ukrajna miatti bűntudatuk vezérelte őket, mindenesetre most határozottabb kiállás látszik, mint ami volt a Krím-félsziget kapcsán, amelyet már legszívesebben elfelejtenének. Valamint most kiderülhet az is, hogy az Európai Unió értékei vagy Oroszország érdekei fognak felülkerekedni ebben a kérdésben.

Fehéroroszországban a történelmi méreteket elérő elégedetlenség, amelyre senki sem számított, úgy tűnik most ért a csúcsához. Megelégelve a korrupt rendszert, a hivatalos hazugságokat, az ellenzéki vélemények erőszakos eltiprását, a rivális jelöltek bezárását és támogatóiknak a megverését vagy megfélemlítését. Az utcára kivonuló emberek olyan országért szálltak tüntetésbe, mint ahogy az egyik tiltakozó megfogalmazta, „ahol az emberek nyíltan, szabadon és félelem nélkül elmondhatják véleményüket”, ahol a rendszer nem személyes kapcsolatokra és megvesztegetésre épül.

Lukasenka fehérorosz elnök, aki 1994 óta hatalmon van, a pillanatnyi tényállást nehezen ismeri el és fel, miszerint az emberek változást akarnak és egyértelműen nem vele. A környezete hiába próbálta rávenni az évek folyamán politikai változásokra, nem vette őket komolyan. A változtatással kapcsolatos hajthatatlansága abszurditását jól mutatja, hogy képtelen volt hatékonyan kezelni a koronavírus-járványt, hogy engedélyezett egy második világháborús parádét, továbbá megtagadta az újságírók hozzáférését a korházakhoz, betegekhez, és blokkolta a kritikus hírportálokat is.

Ám a kérdés megoldását nehezíti és bonyolítja Oroszország szomszédsága és Putyin által felállított mozgástér, amit az Oroszországgal szomszédos országoknak illik követniük. Már csak azért is, mert például Putyin 2018-ban kifejezetten összekötötte Fehéroroszország gazdasági támogatását a két ország közötti mélyebb politikai integrációval. Még akkor is, ha a fehéroroszok többsége egy független, nemzeti szuverenitását megőrző országot támogat, ugyanakkor főleg a mostani feszült állapotban nagyon tart egy estleges orosz inváziótól.

Putyin orosz elnök agresszív külpolitikával Oroszországot visszahelyezte a globális térképre és ezt nem fogja veszni hagyni. A hidegháború után Oroszország csak külső szemlélője volt az eseményeknek, de nem vették figyelembe az elképzeléseit. Mára ez megváltozott. Sikeresen megakadályozta a volt szovjet tagköztársaságokban a nyugati befolyást. Ehhez sajátos orosz módszereket alkalmazott, amelyek nem nélkülözték a legrosszabb hidegháborús eszközöket sem. Mindenesetre az idő, a tüntetők kitartása, és a nagyhatalmak fogják eldönteni Fehéroroszország sorsát. Azt, hogy sikerül-e megdönteni „Európa utolsó diktatúráját”.

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.