Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Át kellene gondolni ezt az egészet

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Orbán nemrégiben bejelentette, hogy a nyár egészében használt, az országokat különböző színekkel megjelölő rendszer szeptember elsejével megváltozik. A rendszert persze nem a magyar kormány dolgozta ki, az EU is hasonló, de a magyarnál jóval részletesebb térképpel tájékoztatja az utazókat Európa-szerte. A térképet nyugdíjazzák tehát, ami alapvetően elfogadható lenne, de ennek helyére egy jóval szigorúbb szabályozási rendszert fognak bevezetni, ami nem feltétlenül érthető. Az igaz, hogy nő a fertőzöttek száma egyes országokban, de messze nem drasztikus mértékben. Én is elővigyázatosság párti vagyok, de badarságnak tartom azt, hogy túllihegjük ezt a történetet. Először, amikor váratlanul ért bennünket a járvány, akkor valóban szükség volt a komoly intézkedésekre, de most már nem beszélhetünk arról, hogy váratlan lenne a vírus újbóli megjelenése. Mindent meg kell persze tenni azért, hogy csökkentsük a fertőzöttek számát, de komolyan satuba kívánja szorítani Orbán az országot?

A nyáron átálltunk az új rendszerre, ahol színekkel jelöltük az országokat. Ennek vége, szeptember 1-jétől már más irány jön, nem lehet fenntartani a határátlépésnek ezt a módszerét, szigorúbb szabályok jöhetnek. Déli irányba ne foglaljon, ne szervezzen nyaralást szeptembertől senki.

Nem vagyok abban teljesen biztos, hogy ez így működni fog. Az embereknek ugyanis kezd elegük lenni, talán jogosan. Itt nem arról van szó, hogy ne lennének hajlandóak maszkot hordani – bár sokan arra sem képesek – vagy ne próbálnák meg követni az általános szabályokat, hanem arról, hogy ne mondja meg nekik senki, hogy hova mehetnek szabadidejükben. Főleg ne azután, hogy a közpénzen eltartott Szijjártó vélhetően több millió forintért utazgatott az Adrián. Az embereknek egyszer elegük lesz, teljesen érhető módon. Mert szükség van az elővigyázatosságra, de a józan ész határait azért nem kellene átlépni.

Ha én magam is hazautazom egy időre, akkor megteszem a szükséges lépéseket azért, hogy egyrészről karantén mentesen tölthessem az időt otthon, másrészről pedig ne vigyem haza a betegséget. Ezzel nincs semmi probléma, csak a kormány elfelejti, hogy a két teszt elvégzése minimum 48 óra különbséggel 5 napon belül közel lehetetlen feladat sokak számára. Úgy tűnik sikerült megoldanom a dolgot, de csak azért, mert lényegében könyörögtem a klinikán, hogy a hétvégén egyébként nem működő laborban sürgősséggel csinálják meg a PCR tesztem elemzését. Arról nem is beszélve, hogy olyannyira költséges a két teszt elvégzése, amennyiből elutazhattam volna New Yorkba és vissza. Nem fizeti ezt számomra senki, mégis köteles vagyok ezt megtenni, ha nem akarok két hétig a lakásban maradni.

A laborban dolgozó orvost is megkérdeztem, hogy mennyire van értelme két PCR tesztnek ennyire egymás után, a válasza pont az volt, amire számítottam: semmi. Rajtam kívül egyetlen egy embernek volt még szüksége két tesztre, aki vélhetően szintén magyar lehetett. Sehol máshol – tudtommal – nem kérnek ilyesmit, ami azért vélhetően azt jelenti, hogy nincs túl sok értelme a dolognak. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a magyar kormány nem szűri az országon belül élő állampolgárokat sem, mint ahogy keletről gond nélkül cipelhetik az emberek a vírust, amerre csak szeretnék. Sportesemények, koncertek vannak, de biztosan pont mi leszünk azok, akik behurcoljuk a vírust. Lehet, hogy nálunk fogják kimutatni, mivel egyedül nekünk kötelező a tesztelés, de ez nem azt jelenti, hogy csak mi kaptuk ezt el, hanem azt, hogy nálunk mutatták ki.

Mi értelme van az ennyire szigorú – véleményem szerint értelmetlenül szigorú – szabályozásnak, ha országon belül szinte semmi kontroll sincs? Mi értelme megtiltani, de legalábbis arra kérni a magyarokat, hogy ne utazzanak délre, ha azt sem tudjuk, hogy idehaza hány fertőzött van valójában? Nem azt mondom, hogy ne legyen szűrés, de tegyük ezt ésszel, hiszen ugyanott fogunk kikötni, mint amikor 16 000 lélegeztetőgéppel állunk itt Európa közepén és fogalmunk sincs, hogy mit is kellene tenni ekkora mennyiségű orvosi eszközzel. Értelmes szabályozásokra és átgondolt döntésekre lenne szükség, nem pedig arra, ami most idehaza történik. Lehet ugyanis, hogy első körben szerencséje volt az országnak, de fene tudja, hogy a szerencse meddig tart ki.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.