Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Covid-19/2020-21-es tanév, avagy ki tüsszentett először?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kegyetlen tanév elé nézünk. Ha most nem hagyjuk el a pályát, akkor sosem, azt hiszem.

És nem akarok sem anyázni, sem kötekedni, ha van sapkája azért, ha nincs azért. Teszik azt mások folyamatosan, mindkét oldalon. Csak én már megint nem értek semmit sem, és sajnos nem először fordul velem ez elő.

Mert nem vagyunk most könnyű helyzetben, főként úgy nem, hogy valójában semmi biztosat nem tudunk erről az egyszer csak a semmiből előkerült Covid-19-ről, de az is lehet, hogy évtizedek óta együtt élünk vele, mint sok más egyéb kórokozóval. Mert gondoskodtak róla, hogy ne tudjunk, mert akkor félünk, és ha félünk, akkor befolyásolhatók vagyunk. Az elmúlt félév tapasztalatai alapján, a folyamatos egymásnak ellentmondó információk között tényleg a hóember is meghülyült volna. Csak ha visszaemlékezünk az operatív törzs mindennapi stand upjára, a mára már díjazott Müller Cecília jótanácsaira. Kezdve a maszkviseléstől, ami ha nem vagyunk betegek akár káros is lehet, egészen a stadionban ülve focimeccsen nem fertőz a korona, mert ott nem isznak az emberekig. És lehetne sorolni oldalakon keresztül ezt a mérhetetlen sok marhaságot. Egyébként nemcsak kishazánkban történt ez így.

Bizonyos képviselő urakat sohasem láttam még maszkban, és nem ültek másfél méter távolságra a parlamentben, de ez nem fáj, aki hülye haljon meg. Az is kiderült, hogy a több Balaton, kevesebb Adria is csak az átlag polgároknak szóló miheztartás volt. De hát jól van, a pygmalion-effektus működött. Mert kérdés az is, nekünk sikerült-e normálisnak maradni. Mert ha hülyének néztek, hát az is leszek. Végül is az ellenkező elvárás, lehet akadályba ütközött volna. Szóval boltban, tömegközlekedési eszközön hordom a maszkot, én amúgy rendesen, nem áll alatt, és még az orrom sincs kint. Sőt, már azt is megtanultam, hogy nem rántom le a maszkot reflexből, és nyalom meg az ujjam tövig, ha zacskót akarok szétnyitni. De amint kilépek a boltból, már rakom is zsebre. Az utcán nincs koronavírus, tömegben sem,  meg karantén idején sem volt végül is, ha sürgős dolgod volt. Az meg mindig akadt. Kimegyek  strandra, és a maszkot átrakom a mellemre, mert ott nem kötelező, csak a bikini, vagy megyek a nudira, ott semmi nem kötelező, sőt a semmi a kötelező. Bár szerintem a strand mindig is a fertőzések melegágya volt. De ha már lúd legyen Kövér, csak bajsza ne nőjön!  Mehetnék Edda koncertre is, de csak ülőjegyekkel, mert ülve nem, csak állva lehet elkapni. Meg a kontaktkutatás miatt, ha nem visznek el az ufók, mert az előfordulhat, ahol Pataki nyomja a bulit. De nem megyek, mert félek az ufóktól. Viszont Bödőcs fergeteges estjére mindenképpen elmegyek. Ha nem lesz addigra statárium megint, mert egyszer már májusban elmaradt. Ott is csak ülve fogunk több ezren a csarnokban fetrengeni, valószínű maszkban. Majd megírom, milyen volt két órát maszkban röhögni. Aztán ha mégis baj lesz, legfeljebb kikapcsolom a mobilt két hétre, vagy elmegyek az Adriára én is, ha úgy alakul. Nem mindenkinek volt kötelező a karantén sem, vagy veszek pénzért negatív teszt. Persze pénzem az nincs, de majd lopok, más is azt csinálja.

De jól van nem is érdemes ezeken gondolkozni, csak zavar egy kicsit…

És még nincs vége, sőt most kezdődik a tánc. Szerintem a pár évvel ezelőtt, mikor a migránsokat kergettük, akik mindenkit meg akartak erőszakolni. Téged is! Meg el akarták venni a lakásunkat, a kékplakátok idején, az egy kispályás foci volt ahhoz képest, ami most fog következni.

Mert valljuk be, az elmúlt években a félelemre szocializálódtunk. Féltünk a migránsoktól, Sorostól, a melegektől, Brüsszeltől, a libernyákoktól, a cigányoktól is, most éppen a színes zászlók jelentenek halálos fenyegetettséget egyes embereknek. Miközben a Nemzeti Szopatási Bizottság meg azon dolgozik, hogy mindenki szopjon rendesen. Féltük, és én már nem is tudom ki mindenkitől. Most a koronavírustól kell félni. Ezért aztán gyakorlatilag mindenkitől, (végre összetartozunk!), hiszen a vírus szabad szemmel nem látható, és olyan galád, hogy bárki fertőzhet, az is, aki nem mutat tünetet. Eddig azt mondták, akkor vagyok felelős állampolgár, ha betartom az előírásokat, ülök a seggemen otthon, távolságot tartok, maszkot viselek. Mert miután mindenki saját költségén szerzett be magának maszkokat, én is egy egész garnitúrát, az azóta haszontalantól eljutottunk a bizonyos helyeken kötelezőig. A maszkról jut eszembe, elég vicces a maszk felsőneműt az alsóneműkkel együtt mosni. De hát, én a fehérek közé sorolom.  No, és az elengedhetetlen kézmosás. A szappan csodákra képes, tisztaság fél egészség, mondjuk ezt gyerekkorunkban is belénk verték. Ennyi, bárcsak tényleg ennyi is lenne.

Eltelt egy fél év mióta a Covid belépett az életünkben. Malmoztunk otthon, akinek volt lehetősége home office-ban kerülte a munkát, akinek nem, az munkanélküli lett. Hivatalosan is. A GDP, az infláció történelmi mélyponton van, de lesz ez még rosszabb is. A fertőzések száma ugyanaz, mint áprilisban volt, de most már felkészültek vagyunk, azt mondták, indul a suli. Mondjuk most én is felkészültem a következő karanténra becsülettel, mert bár nem szeretnék előre károgni, de én nagyon boldog leszek, ha az őszi szünetig kibírjuk bezárás nélkül. Szóval én most feltankoltam a hűtőt, vettem gyógyszereket, és WC-papírt is. Nem azért mert félek, hogy nem lesznek nyitva a boltok, mert azok nyitva lesznek, csak mi van, ha kapok én is piros plakátot az ajtómra. És két hétig nem tehetem ki a lábam. Mert ha globálisan nem is, de lokálisan erre megvan a reális esély.  De a végrendeletemet nem írom meg, és max néhány nap nyögésre számítok, legrosszabb esetben is, a tavaszi Covidom után, amit,sikeresen túléltem, önerőből mert orvoshoz, úgysem mehettem volna, akkor azt mondták, kórházban meg nem szeretnék meghalni.  Bár ha tényleg az volt, akkor elvileg már termel a szervezetem ellenanyagot.  Majd ez hamarosan ki fog derülni.

Szóval apa, kezdődik! Egy teljesíthetetlen feltételrendszerrel. Értem én, hogy nincsenek könnyű helyzetben a döntéshozók. Ha nem nyitják ki a sulit, akkor azért kap mindenki infarktust, meg tényleg becsődölünk. Persze az élet mentése a legfontosabb, de ha százezrek fognak éhezni, válnak hajléktalanokká, ugyanoda jutunk, mint koronával, csak legfeljebb nem pár hét alatt, hanem pár év alatt. Legyél okos. Ha megnyitja, akkor meg kérdés, mennyire robban be. Mondjuk a hibrid oktatás nekem jó átmeneti megoldásnak tűnt volna. Legalább az első félévben.  Ha az online és a személyes találkozóval kombinált oktatást megpróbáljuk. Persze az sem lett volna könnyű, meg kevés pedagógus van a pályán, (talán nem kellett volna mindenkit elűzni a pályáról) ja, de ez nem is igaz, nincs tanár hiány.  Szerintem megcsináltuk volna, akkor kevesebben tartózkodtunk volna a suliban egyszerre. Van már mérhetetlenül sok elkészült digitális anyag, csak egységesíteni kellene. De alapvetően semmit sem ér ez a protokoll azon kívül, hogy idegbajt fognak kapni a pedagógusok és a gyerekek is. Valószínű nem a korona miatt fekszünk majd a Covid szobában lélegeztető gépen, hanem év vége felé egy hét szancsi lesz a zárt osztályon. Remélem, a kezelési költséget állja majd a Tanker. Színezünk majd cserébe szép Covid-pillangókat.

Most csak egészséges gyerek és dolgozó teheti be a lábát a suliba. Ez is új, eddig az ellenkezőjét várták el tőlem. A tanév alatt nem lehettél beteg, ha mégis, nagyon csúnyán néztek rád, mert helyettesíteni kellett. Ha visszamentél, biztos lehettél benne, hogy az összes helyettesítést te kapod. Mert azt hitték, nyaralni voltál. Én még olyan kollégával nem találkoztam, aki nem dolgozott volna betegen is. De gyerekkel sem, ők is folyamatosan betegen, taknyosan járnak iskolába. És olyan évem még nem volt, hogy az influenzajárvány idején, január közepétől március közepéig ne nyögtünk volna váltásban. Éppen az dolgozott, aki kevésbé volt beteg, a gyerekek fele is mindig hiányzik ilyenkor. De most csak egészségesen, vagyis inkább azt mondom, olyan ember teheti be a lábát, aki nem mutatja a Covid tüneteit, amúgy más bajod lehet. Egyébként nem is maradna pedagógus, aki dolgozna.  De be fognak menni a tüneteket nem mutató sunnyogók, akik tudatukon kívül fertőzhetnek. Akár mondjuk én is. Nem kötelező a maszk, viszont a másfél métert meg kellene tartani.

Elképzeltem egy álomiskolát, ahol akkora tér van, hogy ez teljesíthető. Persze ilyen nincs, a világon sem, nemhogy Magyarországon. De ha adott lenne minden feltétel, hogyan lehet gyerekeket tanítani személyes kontaktus nélkül? Vagy fejlesztést, úgy hogy nem fogom meg a kezét, vagy nem simogatom meg? Vagy a logopédia fejlesztéssel mi lesz? Vagy a csoport és páros munkák akkor most nem lehetségesek? Mert ahhoz össze kell ültetni őket. A szülők nem jöhetnek be, de a szakértők ebben a káoszban képesek még most minősíteni, mert a 70 indikátor mellé most a plusz 70 protokollnak is meg kell felelni? És ha kettő ellentmond egymásnak, akkor minek kell megfelelni, melyik 70-nek? Ha nincs csoportmunka a protokoll miatt, akkor le lesz pontozva, vagy ha lesz csoportmunka, akkor veszélyezteti a gyerekeket, és nem tartotta be a járványügyi előírásokat?  És ők maszkban fognak beülni, hogy legalább ne lásd az arcát se? Az iskolaőrnek másfél méteres gumibotja lesz?

De jól van, el fogjuk játszani ezt is, mert el kell játszani, sokadjára, nem először. Majd ebédeltetünk napi négy órán keresztül, kergetjük a gyerekeket a folyosón, mert neked nem szabad erre jönnöd, hol a helyed, ordítunk a szünetekben, hogy ne menj közelebb. Pokol lesz, az első hónap biztosan. Karantén suli.  Kíváncsi vagyok, több hónapos bezárás után, mennyire fogják ezt tűrni a gyerekek. Na és mi lesz akkor, ha az egyik gyerek beteg lesz nap közben. Meg mikor kell riasztani a szülőt, ha köhög, de nem lázas akkor maradhat? Ha csak taknyos maradhat? Vagy mindenki gyanús lesz, és mindenkit hazazavarunk? Rendben van, elkülönítjük, szülőt hívjuk. Ha kiderül, hogy koronás, akkor mi lesz? Vagy persze ugyanez megtörténhet egy pedagógussal is. Ha kiderül, hogy koronás mi lesz? Majd bemondják este a Híradóban, hogy egy felelőtlen pedagógus lefertőzött egy egész iskolát? Azt meg fogjuk ölni? Mert már most kevesebbért is meg szoktuk lincselni a másikat!  Aztán majd jönnek a tetőtől talpig beöltözött emberek tesztekkel, mint a sience fiction filmekben,  az iskolaőr meg áll a kapuban gumibottal, másfél méterre mindenkitől, az auti elkezd őrjöngeni, mert megijed, a szorongók bepánikolnak, és leszűrik az egész iskolát, vagy otthon várjuk majd,  hogy sorra kerüljünk, majd két hét karantén, majd mindenkit újra szűrnek kétszer és negatív teszttel folytathatjuk? Vagy kussol mindenki, ahogy megtanultuk, aki tünetet mutat, otthon marad pár napig, majd visszajön, pedig lehet, még fertőz, mintha mi sem történt volna? Ugyanúgy, mint a tüntetések után, másnap? Mert tuti nem lesz koronás senki sem. Hacsak nem lesz egy hipochonder a csapatban. Aki miatt bukik a buli.

De csak addig játszhatunk, amíg baj nem lesz. Ki lesz a felelős, ha baj lesz? Az igazgató, a pedagógus a szülő, a takarítónő? Vagy a szűk tanterem? Vagy mi lenne, ha átadnák ezt a felelősséget az iskola vezetésének, hogy saját hatáskörben tegyen meg mindent a biztonság megőrzése érdekében, amennyire csak tudja. A járványügyi protokoll pedig legyen csak egy ajánlás. Én pedig hordani fogom a maszkot a suliban, mert a másfél méter távolságot nem fogom tudni betartani.

Vicces év lesz nagyon. Majd játszunk egész évben ki tüsszentet először játékot. A gyerekek tavaly tavasszal már elkezdték. Ez a ki fingott be a teremben népszerű játék szabadtéri, Covid változata. A játékot így játszották, egy valaki tüsszent, a többi meg fut, amerre lát. Csak most szerintem, akit elkapnak, azt meg fogják verni.

Ui: Visszaolvasva ezt a remek szösszenetet, azt hiszem, sikerült megsértenem mindenkit, pedig nem ez volt a célom. Pontosan nem ezt akartam. Viccet sem akartam csinálni belőle, de hát másképp nem lehet ezt kibírni.  Egyszerűen csak azt szerettem volna, ha elgondolkodnánk egy kicsit. Felelős magatartást csak felelős kormány várhat el a polgároktól, és leginkább személyes példamutatással. Olyan kormány, aki nem hazudik, nem ferdít, nem játszik a statisztikákkal, nem rémisztget, de nem is veszi félvállról a dolgokat. Akiben megbíznak az emberek, akiket tisztelnek, akik arra kaptak felhatalmazást, hogy akár ilyen helyzeteket is megoldjanak.

Most nem lehet hazudni, mert annak komoly következményei lesznek. Mert egyszer minden kiderül, és akkor majd el kell számolni az emberek felé. Mert életekkel játszanak, és az élet nem játék.

Gizi néni

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.