Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Fehérorosz békemenet indul?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az Európa utolsó diktatúrájaként ismert Fehéroroszországban még működik az ottani – mondjuk Index típusú – hírportál, ahol igen érdekes cikk jelent meg tegnap este. Mára, azaz vasárnapra tüntetést szerveznek Lukasenka támogatására. Egyfajta fehérorosz békemenet készül, ma délre.

Nem éppen önkéntes a dolog – bár bizonyára lesznek olyanok is, akik saját meggyőződésből vesznek részt az eseményen -, a tut.by értesülései szerint az ország minden pontjáról szervezik a résztvevőket.

Információink szerint vasárnap, a minszki kormányépület közelében gyűlést szándékoznak tartani Alekszandr Lukasenko támogatására. Erről a különböző régiók olvasói számolnak be, akik kénytelenek a fővárosba utazni. Néhányan valamilyen okból megtagadják, mások nem, mert elbocsátással és a lakásuk elvesztésével fenyegetik őket. Az emberek attól tartanak, hogy a hatóságok provokációkat követhetnek el. 

Gyárak és üzemek dolgozóit (Belaruszban minimális volt a privatizáció, az ipar jelentős részben állami kézben maradt), köztisztviselőket, katonákat – őket civil ruha viselésére kötelezték -, orvosokat, tanárokat, az állami média dolgozóit szólították fel a Lukasenka támogatására összehívott nagygyűlésen való megjelenésre. A minisztériumok dolgozóinak szintén kötelező a részvétel. Állami alkalmazottakról van szó, akiket a megélhetésük, lakhatásuk elvesztésével fenyegethetnek, amennyiben megtagadják az utasítást.

Van olyan értesülés is, miszerint néhány esetben pénzt ígérnek a részvételért – 100 rubelt fejenként -, más esetben szabadnapot kapnak ellentételezésként, illetve étkezést ajánlanak a megjelenteknek. Úgy tűnik, a fővárosba szállított „szimpatizánsok” egy részét a Függetlenség téren lévő kormányépület elé, a térre szervezik, más része a résztvevőknek menetként fog végigvonulni a városon, mielőtt csatlakozna a téren lévőkhöz, hogy együtt hallgassák meg Lukasenka beszédét.

A minszki húscsomagoló üzem alkalmazottait arra kényszerítették, hogy Minszkbe menjenek a kormány támogatására. Holnap 6 busz indul Pinskból 6 órakor. A városi végrehajtó bizottság alkalmazottai, a Belügyminisztérium polgári ruházatba öltözött alkalmazottai, tanárok (főleg azokat, akik a választási bizottságokban voltak, megfélemlítik azzal, hogy amennyiben a kormány megváltozik, börtönbe kerülnek) – mondta egy másik olvasó.

Azokat, akik nem hajlandóak részt venni a „spontán” akcióban, listázzák. Ennek ellenére nagyon sokan megtagadták a részvételt. A portál információi szerint többen attól tartanak – és vannak is erre utaló jelek -, hogy a kormány támogatására összeterelt embereket provokálni szándékoznak egy másik – szintén központilag szervezett, vélhetőleg civil ruhába öltözött katonákból és kadétokból álló – csoport bevetésével. Ha sikerül kirobbantani egy komolyabb zavargást, azzal meg lehet vádolni az ellenzéket, erre hivatkozva indokolni lehet a rendőri brutalitást. Sokan attól tartanak, hogy még ennél is többről lehet szó. Ha sikeres a provokáció és elszabadulnak az indulatok, Lukasenkának alapot szolgáltathat arra, hogy Putyintól kérjen segítséget, hiszen tegnap az orosz elnök ígéretet tett az orosz katonai beavatkozásra, amennyiben az indokolt.

Mai hírek szerint különvonatokat indítottak az emberek Minszkbe szállítására, illetve buszkonvojok viszik az „önkéntes” résztvevőket a helyszínekre.

Sajnos nem tudom még csak megtippelni sem, mi lehet a történet vége. Bármi lesz is, az tisztán látszik, hogy Lukasenka nem érzi biztosnak a pozícióját, mindent megtesz annak stabilizálása érdekében. Ha jól gondolom, egyáltalán nincs ellenére egy kis polgárháború sem, ahogy az orosz csapatok behívása – saját polgáraival szemben, ezt ne felejtsük el! – is elfogadható ár. Sajtóértesülések szerint Putyin arra az esetre ígért katonai segítséget, ha külföldi agresszió érné Belaruszt. Azt nehéz lenne megjósolni, hogy amennyiben ma zavargások törnek ki, azt hogyan fogja megítélni az orosz elnök, illetve meddig hajlandó elmenni Lukasenka – pontosabban az orosz érdekek – védelmében.

Végül: nem tud nem eszembe jutni 1989. december 21. Ez volt az a nap, amikor Nicolae Ceaușescu tömegtüntetést szervezett a saját támogatására. Az összehívott (összekényszerített) tömeg azonban ellene fordult, a katonaság a tüntetők oldalára állt, a saját hatalmában bízó diktátor órákkal később már menekült.

Nem azt mondom, hogy ez vagy bármi hasonló fog történni, de azt mondom, hogy nem veszélytelen az, amit Lukasenka művel. Az emberek már gyülekeznek Minszkben. Hamarosan okosabbak leszünk.