Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Életmódváltás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hallottam ma egy érdekes kifejezést. A pontos jelentését nem ismerem, de próbálom kikövetkeztetni, feltehető, hogy ez nem lehetetlen vállalkozás, mivel lényegében magyar szó, csak éppen szokatlan igekötőt kapott, így nyilván módosult az értelme. Volt már ilyen máskor is, így ismerkedtünk meg néhány évvel ezelőtt az illiberális jelzővel  például, amely csak először volt idegen, mára azonban  már megszoktuk és úgy használjuk, mintha mindig is létezett volna. Ma sajtótájékoztatót tartott Pakusza Zoltán, aki a Mi Hazánk Mozgalom miskolci önkormányzati képviselője. Arról számolt be módfelett felháborodva, hogy a Jobbik már arról beszél Miskolcon, hogy javult a városban a közbiztonság, holott a legutóbbi közmeghallgatáson többen ennek pont az ellenkezőjét tették szóvá. Majd így fejezi be mondandóját: „…az elmúlt harminc évben Miskolcon e tekintetben egyre rosszabb a helyzet városvezetésektől függetlenül, és azt gondolom, hogy ez egészen addig így is fog maradni, amíg a kiilleszkedett életmód terjedni fog Miskolcon.” Mindemellett azt is megjegyzi, hogy „…semmi sem változott az illegális áramhasználat és hulladéklerakás kapcsán.”

Milyen lehet az a kiilleszkedett életmód, ami ezek szerint egyre inkább terjed Miskolcon? Néhány jellemzőjét megismerhettük, ezek szerint egyenesen az oszlopról húzzák be a házukba a villanyvezetéket, továbbá nem kukákba helyezik a háztartási hulladékot, hanem erdei tisztásokra hordják. Lehetséges, hogy más, a közbiztonságot veszélyeztető tevékenységet is folytatnak, de azokat nem részletezte a képviselő úr, sejtéseink azonban vannak. Az emberek többsége igyekszik beilleszkedni a társadalomba, ám egyesek pont az ellenkezőjét teszik, azaz nem be-, hanem kiilleszkednek, hátat fordítanak a közösségnek, semmibe veszik a szabályokat.

Kétségkívül ez nem jó, és különösen akkor, ha egyre többen hagynak fel a normakövetéssel. Ennek okait – ha igaz, hogy ez létezik – fel kell deríteni, hiszen különös jelenséggel állunk szemben, ugyanis ha olyanokról beszélünk, akik ezt a kiilleszkedő életmódot választják, ők a korábbi beilleszkedett életmódjukkal hagynak fel és válnak inkább kiilleszkedővé, és ezt bizonyára súlyos események idézik elő, az ember nem dönt így pillanatnyi szeszélyből, ha tehát a problémát meg szeretnénk oldani, mindenek előtt alaposan meg kellene ismerni azt.

Az sem derül ki a képviselői megszólalásból, kifélék lehetnek ezek az emberek, akik a kiilleszkedett életformát választják inkább. Valószínűleg a libernyákok, ők az az új embertípus, amelyik megjelent mostanában a magyar horizonton. Róluk se tudunk amúgy túl sokat, csak annyit, hogy alapjában véve kártékonyak, merő áskálódás az életük, valójában azonban nem túl veszedelmesek, mert ugye a miniszterelnök többet is elbír a hátán még most is, pedig már nincsen ereje teljében, nem úgy, mint hajdanában, amikor az életét még edzőtáborokban és öltözőkben töltötte. Ráadásul akkor még a libernyákok is mások voltak, olyannyira, hogy a miniszterelnök maga is libernyák volt egy ideig, de aztán a libernyákok elfajzottak vagy a miniszterelnök fajzott el, ezt még tisztázni kellene, de az biztos, hogy nem egy irányba mennek. Ha előbb nem születik meg a válasz, hogy ki tért le és honnan, a történelem majd a helyére teszi, mint ahogy azt is, hogy aki letért, ott volt-e egyáltalán valójában, vagy csak egy volt a számtalan útkeresései sorában, amelynek megannyi állomása közül ez is tévedésnek bizonyult.

Valamiért a Mi Hazánk képviselője a kiilleszkedő életmód miskolci rohamos terjedéséért a mindenkori városvezetést teszi felelőssé. Ismerve a háttérszervezet vehemenciáját, ezt bizonyára erősebb rendőri jelenléttel, nagyobb szigorral, súlyosabb büntetésekkel látja orvosolhatónak. Ő egyébként néhány éve még a Jobbik egyik reménységének számított, 2019-ben azonban már a Mi Hazánk színeiben nyerte meg a körzetét, tehát ő is egy fajta kiilleszkedő, csak éppen ő a Jobbikból illeszkedett kifele, hogy sikerüljön beilleszkednie a Mi Hazánkba. Nem ő az első, feltehetően nem is az utolsó, aki a Jobbikban az utóbbi években történt változásokat nem tudta elfogadni és oda is hagyta a pártot nyomban, amint meglelte az elveszettnek hitt radikalizmust.

Az igazi kérdés mégiscsak az lenne, a kiilleszkedő életmód elleni küzdelemnek milyen egyéb módozatait alkalmazza még a képviselő úr. Az, hogy önkormányzati képviselőként sajtótájékoztatón osztja meg az országgal a mindenkori városvezetés alkalmatlanságáról szóló véleményét, az egy dolog, de hát ő maga is része ennek a városvezetésnek, ott vajon mekkora eredményességgel tud érvényt szerezni a megoldást célzó elképzeléseinek? Már ha vannak elképzelései. Mert többnyire odáig nem terjed a buzgalom.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.