Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miért nem lehet egyértelmű szabályozásokkal előállni végre?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Viszonylag nagy felháborodás kísérte azt a hírt, miszerint az Apostol zenekar a Puskás Ferenc Sportarénában augusztus 28-án minden gond nélkül megtarthatja koncertjét annak ellenére is, hogy 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényt nem lehet tartani augusztus 15-ét követően sem. Ez azt jelenti, hogy több fesztivált is törölni kell, hiszen ezek nyilvánvalóan zenés-táncos rendezvények. Ez eddig még rendben is lenne, azonban valóban érdekes az, hogy az Apostol mellett Fenyő Miklós és Ruzsa Magdi is koncertezhet. Itt nem az előadókat támadjuk, erről szó sincs, az viszont nehezen érthető, hogy mégis mi áll a döntés mögött. Egy koncert bármilyen felfogás szerint zenés-táncos esemény, hiszen az emberek pont emiatt mennek oda. Egy koncertet – ha csak nem klasszikus zenei koncertről van szó – az emberek állva, táncolva csápolják végig. Ez akkor is igaz, ha Fenyő Miklós koncertezik, és akkor is, ha épp a Tankcsapda.

Nem teljesen mindegy, hogy állnak vagy ülnek egymástól pár centire az emberek egy zárt térben? Egy nyitott koncert mondjuk a Budapest Parkban miért nagyobb kockázat, mint egy zárt területen – mondjuk a Sportarénában – tartott koncert? Mégis mi a magyarázat arra, hogy egy többségében idősek által teljesen megtöltött koncerthelyszínnel semmi probléma nincs, de egy fiatalokkal teli fesztivállal már annál inkább? Mint tudjuk, az idősekre jóval veszélyesebb ez a vírus, és azt is tudjuk, hogy teljesen mindegy, hogy ülnek, vagy állnak az emberek, pontosan ugyanúgy megfertőződhetnek. Temetéseken és templomi miséken is alakultak ki járványgócok, senkit sem kímél a vírus. Azonban ahogy a fesztiválokat véleményem szerint helyesen lefújták, úgy át kellene gondolni azt is, hogy mi a logika a fentiek mögött.

Itt még csak azt sem hiszem, hogy politikai elgondolás van a háttérben. A kormánynak nyilván nem célja az, hogy idehaza is beinduljon a járvány. Ha Orbán elmondhatja majd hónapok múlva is, hogy kevesebb, mint 1000 halálos áldozattal megúszta az ország, úgy a saját választási győzelmi esélyeit növeli majd. A francnak sem hiányzik ez, de az sem, hogy bárki is belehaljon újonnan a vírusba. A járvány elleni küzdelem mindanyiunk érdeke. Itt nincs olyan, hogy a jobb- vagy a baloldal akarja jobban megállítani ezt a kórt, itt mindenki ugyanúgy gondolkodik, és mindenki megtesz mindent – noha a kormány által foganatosított milliárdos elvonásoknak egészen más az üzenetük – azért, hogy minél kevesebb áldozattal vészeljük át a jelen egyik legnehezebb időszakát.

Az Apostol ügyében megszólalt több szereplő is, azonban ebből leginkább az derült ki, hogy ők mindössze megpróbálnak élni a lehetőséggel, hogy bevételre tegyenek szert egy ilyen ínséges időben. Ez persze érthető, hiszen most kinek nem hiányzik a fizetése? Emberek tízezrei, ha nem százezrei váltak munkanélkülivé egyik napról a másikra. Ezért sem szeretném sem az előadókat, sem pedig a szervezőket vádolni, azonban ha komolyan veszi magát Müller Cecília és az általa vezetett hatóság – tudom, ez nem egyszerű –, akkor nem ártana úgy módosítani azt a jogszabályt, hogy egyértelmű legyen, mit lehet és mit nem lehet. Véleményem szerint teljesen logikátlan az az elgondolás, hogy zárt térben ülve kisebb az esélye annak, hogy elkapjuk a vírust, mint állva, nyílt térben. Tudom, nem vagyok járványszakértő, és amúgy is minek okoskodok, de azért csak mi is követjük a járvány terjedését, valamint tájékozódunk a külföldi sajtóból a járvánnyal kapcsolatos hírekről.

Ugyan még messze nem ismertük teljesen ki a vírust, de azt egészen biztosan tudjuk, hogy zárt térben jobban terjed, pláne akkor, ha még a maszk viselése sem kötelező a koncerteken. Ez megint csak teljesen logikátlan baromság. Ez a vírus nem kíméli egyik politikai oldalt sem, mint ahogy az sem számít, hogy az ember nemzeti vagy mocskos libsi. Ha a szabályozás nem megfelelő, és ennek hiányában alakulnak ki gócpontok, az bizony a kormányzat hibája. Müller Cecília jelenleg legfontosabb feladata pont az lenne, hogy kidolgozza a megfelelő intézkedéseket azért, hogy a járvány ne szabadulhasson el Magyarországon. Ehhez akár külföldön is körülnézhetne, hiszen nem mi vagyunk az egyetlen ország, amely küzd a járvánnyal. Ezek olyan fontos dolgok, amelyek életekről dönthetnek. Teljesen őszintén mondom, és még egyszer hangsúlyozom: ebben a kérdésben nincsenek politikai oldalak, mindenki túl szeretné élni ezt a járványt, ezért jó lenne, ha összekapnák magukat az illetékesek, és érthető, értelmes és logikus szabályozásokat hoznának.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.