Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A világhírű magyar világhír

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Reggelenként bekapcsolom a laptopot és sorra nyitom a szükséges felületeket. A Facebook az első. Nem azért, mert ott élem a virtuális életemet, hanem mert a szanaszét élő családtagjaimmal ott a legegyszerűbb a kapcsolattartás. Főként járvány idején. Nem szokásom az üzenőfalat vagy mi a bánatot nézegetni, de bekapcsoláskor az jön be elsőnek, néha megragadja valami a figyelmemet. Mint most is. Az első, ami szembejött, egy nő bejegyzése. Ultrahangra kapott beutalót az orvostól. Három hete folyamatosan telefonálgat, mindenhonnan az a válasz érkezik, hívja újra a kórházat 3-4 hét múlva, akkor talán majd tudnak mondani valamit, hogy hány hónap múlva végzik el a vizsgálatot. Nem, ne izguljon a kedves beteg. Ultrahang készülék van mindenhol. Orvos nincs. Tehát időpont sincs. Végül egy magánorvosnál sikerrel járt. A legtöbb vizsgálat esetében ugyanez a helyzet.

Mi van azzal az emberrel, akinek nem telik magánvizsgálatra? Mi van azzal, akinek nincs 10-20-50 ezer forintja arra, hogy kiderüljön, mitől fáj, miért nem kap levegőt, miért nem marad meg benne az étel? Hány hét, hány hónap kell, ameddig visszafordíthatatlan, gyógyíthatatlan lesz a betegség? A közmunkás élete nem annyira fontos? Az alacsony keresetű élete? Az ő gyerekének az élete? A kisnyugdíjasé? Tudom, ármány, hiszen világszínvonalú a magyar egészségügy. Annyira az, hogy Kásler Miklósnak már egyáltalán nem is kell ezzel foglalkoznia, sokkal fontosabb és természetesen hasznosabb feladatot talált magának. Ősi sírokat nyittat fel, hogy a csontokból nyert DNS alapján rájöjjön, másoknak is van DNS-e.

Miközben a posztban szereplő nő szerencsés – ó, nálunk nem az a szerencsés, aki nyer a lottón, aki elkerül egy elkerülhetetlennek tűnő balesetet, aki jókor van jó helyen (nem rokoni alapon, hanem tényleg véletlenül) -, hanem az a szerencsés, aki valahogy össze tudja kaparni a magánorvosra a pénzt, talál magánorvost, tudja, hol találja azokat az intézményeket, melyeket érdemes felhívnia és – tadam! – van telefonja. Mert az sincs mindenkinek és internet sincs mindenkinek. Daganata vagy egyéb betegsége azonban bárkinek lehet, de ezen a ponton el is dől, hogy kinek van esélye életben maradni vagy meggyógyulni.

Van az alaptákolmányban szó az egészséghez való jogról? Esélyegyenlőségről? Igaz, kit érdekel.

A Magyar Nemzeti Bank éves versenyképességi jelentésében az egészségügy is szóba kerül. Az európai szintű, a csodás. Magyarország dobogós helyezést ért el uniós szinten az elkerülhető, megelőzhető halálozások arányában. Az összes bekövetkezett halál fele megelőzhető lett volna időben végzett szűréssel és helyes kezeléssel, illetve a már meglévő betegség gyógyítható vagy javítható lett volna az orvostudomány jelenlegi fejlettsége mellett. Ezek az emberek mégis meghaltak. Ugyanilyen okokból a legkevesebben Olaszországban és Spanyolországban haltak meg. Fele annyian (arányaiban), mint nálunk.

Ha egy egyszerű ultrahangos vizsgálat ennyire nehezen elérhető – biztosan vannak területei az országnak, ahol nagyobb a kapacitás, de emberek élnek máshol is, és nem tud az ország útra kelni, hogy megtalálja a neki aktuálisan szükséges kezelési vagy diagnosztikai kapacitást. Az elhunytak fele a késői vagy helytelen diagnózis miatt vagy amiatt hal meg idő előtt, mert a kezeléséhez szükséges eszköz, szakértő egészségügyi dolgozó vagy modern gyógyszer nem, esetleg csak túl későn elérhető. Azt hiszem, a legtöbben még emlékezhetnek a nemrégiben indult pénzgyűjtésekre a genetikai betegséggel született gyerekek életének megmentéséhez és gyógyulásához szükséges gyógyszer megvásárlása ügyében. Vagy a fiatal édesanya daganatos betegségének kezelésében komoly esélyt nyújtó modern gyógyszer megvásárlásában indult pénzgyűjtésre. Ezekre a betegségekre van gyógyszer, van kezelés. Van esély az életre, a gyógyulásra. Csak éppen össze kell koldulni a társadalomtól azt a szükséges sokmilliót, amibe kerül egy gyerek vagy egy felnőtt élete. Mert nem fizeti a magyar rendszer, vagy fizeti talán, kérelemre, egyedi elbírálás alapján, hosszas procedúra után. Akkor, amikor már szinte mindegy. Vagy akkor sem.

Sok országban elképzelhetetlen, hogy a beteg ne kapja meg az elérhető legjobb gyógyszert a bajára. Az is elképzelhetetlen, hogy hónapokig kelljen várni egy diagnosztikai vizsgálatra. Az benne van máshol is, hogy nem kap azonnal időpontot az ember. Várólisták a legtöbb országban léteznek, de a legtöbb országban ezeket úgy igyekeznek kezelni, hogy akinél nem rutinvizsgálat és nem valami apróság, esetleg ismert, régóta fennálló betegség időszakos kontrollja miatt kell az ultrahang – vagy bármi egyéb -, az villámgyorsan hozzájusson, ahogy az ő betegségére a leghatásosabb kezelést és gyógyszert is megkaphassa.

Nálunk könyörögni, zsarolni, harcolni kell azért is, hogy az egyértelműen vérre szoruló beteg vért kapjon (kevés van, a beteg amúgy sem fiatal már), hónapokig lehet járni a kálváriát egy vizsgálatért, bele lehet halni egy elhanyagolt húgyúti fertőzésbe, mert a kórházban nincs urológia és előbb szállítható állapotba kellene hozni a beteget, de nem sikerül, előbb feladja a szíve. Hosszan sorolhatnám még csak a közvetlen környezetemben előfordult eseteket, de nem látom értelmét. Másokkal ugyanezek történnek. Nap mint nap. A propaganda azt harsogja, mennyire világszínvonalú az egészségügyi ellátás (legutóbb Orbán két órával ezelőtt), Kásler kutatja a magyarság eredetét, mi pedig zokszó nélkül nyúlunk a telefon után és igyekszünk találni egy olyan helyet a környéken, ahol ultrahang készülék is van, hozzáértő orvos és egészségügyi dolgozó is van. Egyszerre. Csodálatos ország.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.