Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Hacsaknem Blog


És mit kezdjünk a lelepleződött hazugságokkal?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Olvasom, hogy Gréczy Zsolt, a DK egykori országgyűlési képviselője és szóvivője jogerősen pert nyert a fideszes lakájmédia Pesti Srácok néven futó bugyra ellen. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete helyreigazításra kötelezi a Pesti Srácok szerkesztőségét a 2019. december 13. napján megjelent „Megszólal a Mi Hazánk munkatársnője, akit hetek óta zaklat levakarhatatlanul Gréczy Zsolt (PS-video-frissítve)” című cikk kapcsán.

Mint a tájékoztatásban írják, a tárgyalás során kiderült, hogy a DK országgyűlési képviselőjét nyilvánosan megvádoló országgyűlési alkalmazott, Palányi Nóra tagadta, hogy ő kezdeményezett kapcsolatfelvételt Gréczy Zsolttal, és sem ő, sem a Fidesz-közeli médiatermék nem tudta bizonyítani a zaklatás tényét. Korábbi állításaiba Palányi többször belezavarodott, volt amelyikre azt mondta, lehet, hogy rosszul emlékezett.

A másodfokú bíróság ítélete szerint a két fél közötti, alig pár napos levelezés kapcsán „a felperes üzeneteit, magatartását a szó köznapi értelmében véve, okszerűen zaklatásnak minősíteni nem lehet. Az alperesi írás szerinti szexuális jellegű zaklatásként való ábrázolás, leírás pedig egyértelműen valótlan tények híresztelésének minősül”.

A hazugság lelepleződött, az ítélet ellen már nincs fellebbezési lehetőség – így zárul a DK közleménye, eddig tart a hír. Azon gondolkodtam, hogy mit lehet kezdeni ezzel az újabb körrel, ami pontosan ugyanolyan, mint az összes többi kör, amit évek óta futunk. Hiszen évek óta politikusok, pártok, lejáratott, valótlanul meghurcolt, egészen hátborzongató híresztelésekkel gyalázott civilek és nem civilek nyernek jogerősen pereket azokkal szemben, akiknek semmi veszítenivalójuk nincs. Egy kétsoros helyreigazítás valahol eldugva az eredeti, több hónapos vagy éves iromány alján, netán eldugva valamilyen marginális rovatban éjjel 2-kor, hogy ember ne találja meg, és megy minden tovább.

Mi változik attól, hogy jellemzően ellenzéki politikusok a fentihez hasonló leleplezett igazság jogerős ítéleteit gyűjtik össze hűvös halomba immár tíz éve? Felmérni sem tudom, mennyi lenne a végeredmény, ha ezeket mind összeadnánk. Hogy hányan nyertek már jogerősen pert a fideszes médiauniverzum fenntartások nélkül hazudó, morális fölényük, de leginkább érinthetetlenségük tudatában bárkit bemocskolni hajlandó propagandistáival szemben. Ha van kérdés, amit érdemes feltenni, akkkor az ez: hogy lehet-e kezdeni bármit ezekkel a leleplezett igazságokkal hónapokkal vagy évekkel azután, hogy emberek tízezrei, de inkább százezrei – és ha a KESMA egészének teljesítményét összeadjuk a közmédia teljesítményével, akkor talán kijön az Index olvasottsága – vagy milliói már kész tényként elfogyasztották a valótlanságokat?

Mások mellett például a szomszédja megölésével hírbe hozott Hadházy Ákosról, a lazán csak nőverőnek titulált Juhász Péterről, az Allah mellett hitet tevő (!), ráadásul meleg Vona Gáborról (más férfiak szoknyája, szemöldökcsipesz – hogy a mindig korrekt és a kormánypárt sekélyes szolgamédiájának kottájából hazudó miniszterelnök emlékezetes szavaival éljek), vagy most éppen a pucérszelfikkel, szexbotránnyal és zaklatással rágalmazott, lánglelkű neobolseviknak titulált Gréczy Zsoltról. Mit kezdjünk a leleplezett hazugságokkal akkor, amikor ezek a sem embert, sem istent nem ismerő, bárkiről bármit bizonyítékok hiányában is röhögve leíró szolgák minden szakmai és etikai normát kikukáztak? Akik most is teli tüdőből függetlenobjektív hazugsággyáraznak és mindenféle erkölcsi gátlások nélkül terjesztik a legvadabb összeesküvés-elméleteket a széthullott Indexszel kapcsolatban.

Bodolai László, aki egyre érdekesebb állításokra ragadtatja magát az Index viselt dolgaival kapcsolatban (ő nem írt alá titoktartási nyilatkozatot, úgyhogy neki szabad teregetni a szennyest), legutóbb arról mesélt a Media1 portál műsorának rendkívüli adásában, a Spirit FM rádióban adott interjúban, hogy az Index újságírói meg sem köszönték, hogy milyen sok sajtópert megnyert nekik, ellenben természetesnek tekintették, hogy „a Bodi úgyis megnyeri”. Holott az, hogy sokszor technikailag nyerte meg ezeket a pereket, nem jelenti azt, hogy az Index ilyen keveset hibázott volna. Csak egyszerűen szerkesztőségileg belekényelmesedtek ebbe a helyzetbe.

Nem hiszem, hogy bárki valaha azt állította volna, hogy az Index hibátlan és tökéletes volt, de ha valaki mégis ilyet állít, az biztosan téved. Azt viszont biztosan lehet állítani, hogy az Index soha nem vetemedett arra az elmúlt évtizedekben, hogy pusztán rágalmak, valótlanságok, hazugságok szakmaiatlan és emberileg egyaránt elfogadhatatlan teregétésével derékba törjön karriereket, életeket, és lemoshatatlanul hitelteleníti a kormányzó párt ellenfeleit. Ezt Orbán Viktor médiának nevezett udvartartása nem mondhatja el magáról. Ennek ellenére a pervesztes hazugságokban térdig álló propagandamédia osztogatja az erkölcsi ítéleteket olyanok fölött, akik nem abból élnek, hogy elvtelenül kiszolgálják a hatalmat, és akik tudnak nemet mondani akkor, amikor úgy érzik, hogy a munkavégzésük politikai nyomásgyakorlástól való függetlensége nem biztosított.

Gréczy Zsolt korábban a Lokál, a Ripost és az Origó ellen is pert nyert, de nem hiszem, hogy ez túlságosan boldoggá teszi. Mint ahogy azt sem feltételezem, hogy Vona Gábor vagy Juhász Péter (de akár Hadházy Ákost is említhetem) akár egy pillanatra is felhőtlenül örülni tudott volna egy-egy jogerős ítéletnek, miután egy egész ország előtt lerántották a sárba, és a családját, a senkire nem tartozó magánéletét is belekeverték a politikai hadviselésbe. Amelyet a kormánypárt minden esetben kiszervez az általa pórázon rángatott médiának.

Ez a jogerős ítélet nem Gréczy Zsoltról szól, és főleg nem arról szól, hogy a magánéletét ki hogyan éli. Ez a sokadik jogerős ítélet ugyanazt a kérdést veti fel, mint az összes többi: a társadalom hajlandó-e együtt élni azzal a mocsokkal, amihez magára valamit is adó újság egyszerűen nem adhatja a nevét. Egyelőre úgy tűnik, hogy igen. Hiszen amit a pártállam médiája művel, az tíz év alatt nemhogy teljesen megszokottá és elfogadottá vált bizonyos körökben, de azt hiszem, hogy egyenesen igény is van rá.

Az Index nem volt hibátlan, az Index nem csak nyert, de veszített is sajtópereket, de az biztos, hogy abban a hibátlan és tökéletlen formájában is egyfajta tükrött tartott. Hogy mi az újságírás, és mi nem az. Hogy csak azért, mert úgysem eshet bántódásod (mert a Bodi úgyis megnyeri), nem lehet bárkiről, bármit leírni, és az olvasót is lerántani a hazugság feneketlen mocsarába. Az Index eddig ismert és kedvelt formájában megszűnt, a Pesti Srácok meg tévét indít Vaszily Miklóssal, az Index hirdetési felületeit értékesítő Indamedia Zrt. 50 százalékos tulajdonosával. A kérdés csak az, hogy közben mi mire megyünk ennyi leleplezett hazugsággal, ha ez így is jól van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.