Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Egy jövő nélküli ország

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben kiderült, hány diákot vettek fel az egyetemre, ami sokaknak egy örömünnep volt, sokaknak azonban már korántsem. Nem azért, mert őket nem vették fel, hanem azért, mert pontosan látják azt, hogy szakmájukba egyre kevesebb utánpótlás érkezik, ami alapjaiban fogja megváltoztatni az oktatást. Igen az oktatást, ugyanis a tanári szakra jelentkezők borzasztóan alacsony számáról van szó, ami előrevetíti azt, hogy óriási problémákkal fog az ország szembenézni hamarosan. Nem holnap és nem is pár év múlva, de belátható időn belül. Ennek oka viszonylag összetett és nem vádolható ezzel csak és kizárólag a jelenlegi kormány, de ha valaki tehetett volna azért, hogy ez ne így alakuljon, azok pont ők lehettek volna. Nem lehet ugyanis már Gyurcsányozni és elmúltnyolcévezni, hiszen Gyurcsány Ferenc és vele az MSZP sem volt még csak a hatalom közelében sem több, mint 10 éve.

Lehet, hogy az akkori kormány sem tett meg mindent azért, hogy fejlődjön az oktatás, hogy egyetemeink színvonala növekedjen, de azt sem feltétlen elmondható, hogy mindent megtettek volna azért, hogy tönkretegyék. Az Orbán-kormány pontosan ezt tette. Ehhez nem kell ellenzékinek lenni, sőt mocskos liberálisnak sem, elég csak megnézni egy pár adatot az oktatással – vagy épp az egészségüggyel, ha már ott vagyunk – összefüggésben és kiderül, hogy miféle rombolást vittek véghez az elmúlt egy évtizedben. Ez nem véletlen volt, még csak nem is hibákról beszélhetünk, hanem szisztematikus, szándékos rombolásról, amelynek célja egy tanulatlan, buta társadalom létrehozása.

Ahhoz ugyanis, hogy Orbán növelni tudja követői számát, pontosan erre van szükség. Nem egyetemi diplomával rendelkező, gondolkodni képes fiatalokra, hanem a parancsokat kérdés nélkül elfogadó rabszolgákra, akiknek mindegy, hogy 150, vagy 180 ezer forint a havi bérük a futószalag mellett, mert egyszerűen elfogadják, hiszen legalább van munkájuk. Az sem véletlen, hogy a koronavírus pusztítását követően pont a katonaságnál próbáltak munkanélkülieket elhelyezni, hiszen a hatalomnak hadra fogható „katonákra” van szüksége, aki nem kérdőjelezi meg a felsőbb utasításokat. A terv mondjuk itt nem vált be, hiszen alig volt valaki, aki csatlakozni kívánt a hadsereghez, de ez mellékes, ez csak egy hirtelen jött ötlet volt, a terv egészen más.

A terv részeként egyetemeket vontak össze és adtak oligarchák kezére. És ugyan jöttek létre új oktatási intézmények, de ezek közül a legtöbb vagy magániskola – fideszes gyerekeknek kiváló – vagy az egyház kezelésébe kerülő általános iskola, vagy gimnázium. Ettől még alapvetően nem lenne rossz, de az elfogadhatatlan, hogy kedvezményeket kapjanak az egyházak a kormánytól az önkormányzatokkal szemben. Sok helyen már választási lehetőség sincs, vagy vallásos iskolába íratja az ember a gyerekét, vagy magántanuló lesz. De a terv része volt az is, hogy a kormány a szakképzést helyezte előtérbe, ezzel lényegében megkérdőjelezve a diploma értékét. Orbán szerint sokkal több szakmunkásra van szükség, ezért hát elültették a bogarat a fiatalok fülében. Ez korábban még nem nagyon látszott, mostanra azonban egyre szembetűnőbb, hogy működött.

Az ATV szerint idén összesen 91460-an adtak be jelentkezést, ezzel az elmúlt 19 év negatív rekordját döntve meg. Még a nagyobb egyetemeken is 10-20 százalékos visszaesést tapasztaltak, a kisebb intézmények esetében még ennél is rosszabb a helyzet. Ez azt jelenti, hogy többen mennek nyugdíjba, mint amennyien pályakezdő tanárok, vagy amennyien épp jelentkeztek az oktatásba. Ennek eredménye pedig az, hogy elöregszik a tanár-társadalom és idővel már egyszerűen nem lesznek olyanok, akik taníthatnák gyermekeinket. Már most is óriási tanárhiány van, de ez az elkövetkező évekhez képest még semmi. Ez egy olyan probléma lesz, amit nem lehet majd pár milliárd forint átcsoportosításával megoldani, sőt, még maga Mészáros Lőrinc sem lesz képes csodát tenni. Ha tönkreteszik – már megtették – az oktatást, akkor gyermekeink, unokáink jövőjét teszik tönkre. Ne csodálkozzunk tehát, ha a fiatalok tízezres számban menekülnek egy olyan országból, amely már nem tartogat számukra semmilyen lehetőségeket. Oktatás nélkül nincs jövője egy országnak, márpedig most pont ez történik mindannyiunk szeme láttára.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.