Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


És akkor kiáll és hazudik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van olyan helyzet – nem sokszor, mert az ember azért igyekszik megválogatni a társaságát, de néha így is előfordulhat azért -, amikor valaki valamiért szagot áraszt. Talán óvatlanul belelépett egy kutyagumiba, esetleg nem igazán szeret mosdani. Az ok végül is teljesen mindegy: az illető büdös. Nagyon. Ez a büdös ember bemegy egy terembe, csatlakozik egy társasághoz, ahová talán nem is hívták, és azzal kezdi, hogy hőzöngeni kezd: hú, hát itt nagyon büdös van! A többiek pedig tátott szájjal bámulnak, mert mit lehet erre válaszolni? Hiszen maga a háborgó hozta magával a bűzt, erre most megpróbálja a jelenlévőkre kenni a felelősségét? Miért csinál ilyet valaki? Nem érzi, hogy ő bűzlik? Azt reméli, hogy a többiek elhiszik, nem is ő az? Esetleg önmagát akarja meggyőzni, hogy más a hibás? Nem tudom a választ.

Most valami nagyon hasonlót adott elő ifj. Lomnici Zoltán.

Mára a jogállamiság fogalma teljes mértékben devalválódott – mondta Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádióban. A szakértő hozzátette, talán éppen ezért döntöttek úgy a tagállamok vezetői az uniós csúcson, hogy nem kötik a költségvetést, az uniós támogatásokat jogállami követelményekhez. Még mindig a legmilitánsabb hang az unióban az Európai Parlament részéről jön, főleg akkor, amikor az új tagállamok megregulázásáról van szó – fogalmazott a szakértő. (hirado.hu)

Kell ahhoz valami egészen sötét, magafeledett ostobaság vagy pedig egészen hihetetlen cinizmus, hogy valaki, aki folyamatosan és aktívan, évek óta részt vesz a jogállamiság fogalmának devalválásában, most erre hivatkozzon. Fogalmam sincs róla, hogy ifj. Lomnici képességei korlátaihoz érkezett, ezért nem érti, mi történik körülötte vagy egyszerűen elszavalja azt, amit a szájába adtak.

A Fidesz és minden egyes fideszes – ide értve ifj. Lomnicit is – évek óta dolgozik azon, hogy lepusztítsanak, kiforgassanak, elhiteltelenítsenek nagyon fontos fogalmakat. Ilyen fogalom a liberális, a haza, a család, a hit, a szabadság és ilyen a jogállamiság is. A jogállamiság fogalma Európában nagyon is fontos, az Unió országainak lakói pontosan tudják, értik, mit jelent, miért fontos. Kizárólag Orbán Magyarországában lehet kétséges a jelentősége és a jelentése, de itt is csak a hívek körében.

Ifj. Lomnici persze nem csak ebben a kérdésben hazudott, hanem minden egyébben is. A tagállamok vezetői egyáltalán nem döntöttek úgy, hogy nem kötik jogállamisághoz a támogatások folyósítását. Ezt Orbán Viktor szerette volna elérni, ahogy több dolgot szeretett volna elérni, de ezek közül egyetlen egy sem sikerült. Bármilyen zajosan hazudozik a szolgasereg, a vezetőjük nem győztes hadvezérként hagyta el a csatateret. Most – mint minden más alkalommal is – az a lakájsereg feladata, hogy elhitesse a hívekkel a valóság ellenkezőjét.

A jogállamiság nem egy elvont, meghatározhatatlan, ködös fogalom. Magyarországon a jogállamiság abban a pillanatban szűnt meglétezni, amikor az első visszamenőleges hatályú törvényt elfogadták. Jogállamban ilyesmi nem lehetséges. Ahogy nem lehetséges az sem, hogy Semjén Zsolt (vagy bárki más) éjjel benyújt egy törvényjavaslatot, amit a tisztán Fidesz-uralta parlament megszavaz, Orbán hű katonája, Áder János aláír és a fideszesekkel feltöltött Alkotmánybíróság megvéd. Hiába van meg minden eleme látszólag a jogállamiságnak, ha a jogalkotók és a jogalkalmazók, a teljes állami apparátus, minden egyetlen ember akarata és elvárásai szerint működik. Magyarország nem jogállam, hanem diktatúra. Akkor is az, ha ezt sokan nem szeretik sem hallani, sem kimondani. Csupán látszat minden, néhány bíróság és bíró dacol Orbán akaratával, ez ad némi reményt. Semmi más.

A parlamenti többség fideszes. A köztársasági elnök, az ombudsman, a legfőbb ügyész, az Állami Számvevőszék tagjai, az Alkotmánybíróság tagjai, az összes miniszter és államtitkár, a rendőrség, a katonaság vezetői, kivétel nélkül minden fontos hivatalos szerv vezetője Orbán közvetlen környezetéből került ki, az ő embere, az ő parancsait teljesíti. Nem a jog uralma érvényesül az országban, hanem csakis Orbán uralma.

Aki ezek után is ráncolja az orrát akkor, amikor valaki diktatúrának nevezi ezt az országot, az éppen annyira nem ért semmiből semmit, amennyire ifj. Lomnici nem ért. Vagy pedig olcsó gazember, aki a saját anyagi érdekei, a politikai ambíciói érdekében aktívan segédkezett és segédkezik most is Orbán Viktor diktatúrájának kiépítésében. Tehát bűnrészes. Nem érdemes finomkodni, hiszen jogállam már régen nincs, de a gondolat szabadságát soha, senki, a legaljasabb diktátor sem tudta sem betiltani, sem elpusztítani. Ez most sem fog sikerülni.