Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ne játsszuk már a hülyét

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Továbbra is várjuk az egészségügyben dolgozók javaslatait.

Eddig soha nem látott széleskörű konzultációt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium az egészségügy átalakítása érdekében. Több mint 140 ezer egészségügyben dolgozó bevonásával, véleményének figyelembevételével kívánja a kormány továbbfejleszteni az egészségügyi ellátórendszert.

Ezeket a sorokat teljesen komolyan az EMMI adta ki a minap, ami nem kicsit nevetséges. Továbbfejlesztést említenek, miközben lassan már az alapok sincsenek meg, amit tovább lehetne fejleszteni. Azokban a kórházakban, ahol nincs elég kötszer, wc papír, kézfertőtlenítő vagy bögre sem, mégis hova fejlesztenek és mit? Először a legalapvetőbb felszereléseket kellene biztosítani, ezzel megalapozva a rendszert és onnan elindulva már talán lenne mit továbbfejleszteni. Jelen állás szerint azonban még az alapok sem adottak a legtöbb kórházban. Alulfizetett, túldolgoztatott, stresszes ápolók és orvosok próbálják meg a lehetetlen a hazai intézményekben, miközben a kormány ahelyett, hogy növelné a támogatásokat inkább GDP arányosan még csökkentett is ezen.

Pontosan tisztában vannak ők is a helyzettel, de teljesen hidegen hagyja őket. A TB-t úgyis kötelező befizetni, ha viszont szokássá válik, hogy a legtöbben inkább a magánegészségügyet veszik igénybe – már ha pénzügyileg megtehetik – akkor inkább beruháznak abba. Nem véletlenül nőnek ki a földből újabb és újabb magánkórházak országszerte, ahol várólista nélkül, akár azonnal is ellátnak minket az egészségügyi dolgozók. Ezek az emberek elegendő pénzt keresnek ahhoz, hogy ne küldjenek el bennünket azonnal az anyánkba, amikor meglátogatjuk a kórházat, sőt, még kérdéseket is feltehetünk a szakembereknek, nem fogják azt sértésnek venni.

A hazai egészségügyi rendszer szisztematikus leépítése vélhetően egy terv része, ezt már sokan, sokszor felvetették korábban is. A kérdés viszont az, hogy miért próbál néhanapján úgy tenni a kormány, mintha egyébként törődne bármennyire is az állampolgárokkal és érdekelné az egészségügyi szakemberek véleménye a rendszerrel kapcsolatban? A fenti sorokból ugyanis az tűnik ki, hogy az EMMI az egészségügy átalakítására vállalkozott, amihez az egészségügyben dolgozók véleményére van szükségük. Ki hiszi el azt, hogy Kásler Miklóst érdekli az, hogy mit gondol a rendszerről egy altatóorvos vagy egy nővér? Akkor sem érdekelte őt a szakemberek véleménye, amikor több, mint 30 000 kórházi ágyat szabadított fel pár nap leforgása alatt. Voltak, akik véleményt formáltak a döntéssel kapcsolatban, de nekik azonnal távozniuk kellett a munkahelyükről.

Pontosan ennyire tűri és ennyire érdekli Káslert a szakmában dolgozók véleménye. A tanárokkal pontosan ugyanezt játszották el és ezt csinálják a mai napig, sikeresen. Sokan a mai napig bedőlnek ennek a baromságnak és még hisznek a csodákban. Hisznek abban, hogy Kásler egyszercsak megvilágosodik és olyan döntést hoz, amilyet egy szakminiszternek hoznia kellene. De ne dőljünk be ennek sokadszorra is, hiszen ezzel csak azt érik el, hogy továbbra is fenntarthassák a rendszert a jelenlegi színvonalon, a változás ígéretével. Eltelt 10 év, de ez nem volt elegendő az Orbán-kormánynak ahhoz, hogy valódi egészségügyi reformot hajtson végre. Vajon miért nem? Mi akadályozta meg őket, amikor parlamenti kétharmaddal lényegében azt tesznek, amit csak akarnak?

Az akarat, az hiányzik ebből a kormányzatból. A vegetálás a cél és ez idő alatt a magánegészségügy kiépítése, amely rendszer a NER vállalkozóinak kezében összpontosulhat majd. Ha egyszer teljesen leépítették az állami rendszert, akkor már nem lesz visszaút, hiszen az erre befizetett adókat felélték. Nem lesz miből visszahozni a sírból azt a rendszert, amely magyarok millióinak nyújthat valamiféle védőhálót. Noha ez a védőháló lyukas és félig a földön lóg, de még létezik. Még. Nem tudni azonban, hogy meddig. Nyilván nem évek kérdése lesz ez, de Orbán nem is években, hanem évtizedekben gondolkozik. Ha rajta múlna, élete végéig vezetné az országot a kilátástalanság felé, hiszen számára csak családja és haverjai fontosak, senki más. A betegekkel, idősekkel és hajléktalanokkal nem kíván foglalkozni, mint ahogy az országból elmenekülő fiatalokkal és most már középkorúakkal sem. A kilátások nem túl jók, az egészen biztos.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.