Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Vagy kiállnak végre nyíltan is az uniós értékekért, vagy össze is csomagolhatnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A jobboldali sajtó és egyben az Orbán-kormány is kezd egyre inkább kiakadni azon, hogy látszólag az EU fontos intézményeinek vezetői is hajlanak arra, hogy erős jogállamisági kritériumokhoz kössék a források kifizetését. Ugyan Orbánék saját hatáskörben eldöntötték – megszavaztatták a 132 bátor emberrel -, hogy ne lehessen semmilyen feltételekhez kötni a kifizetéseket, csak ez igazából uniós színtéren semmit sem jelent. Nem a magyar embereket kérdezték meg, hanem a Semjén- és Kósa-féle gombnyomogatókat, akik hatalmas mosollyal az arcukon hajtották végre a parancsot. Ez a szavazás egyáltalán nem egy üzenet az Unió felé, hogy a magyar emberek nem értenek egyet a feltételekkel, ennek üzenete mindössze annyi, hogy a korrupt magyar kormány nem kér abból, hogy bárki is felelősségre vonja őket azért, mert leépítik a demokráciát Magyarországon.

Lehet, hogy a saját közvéleménykutató intézeteik továbbra is azt állítják, hogy 2,8 millió ember áll a kormány mögött, de én valahogy nem vennék erre mérget. Nem mondom, hogy egyik pillanatról a másikra elillant volna a tetemes előnyük, de azért azt nem gondolom, hogy továbbra is tarolna a Fidesz mindenhol. Budapestet már elveszítették és a megyeszékhelyek egy jó részében is elegük lett az embereknek a regnáló kormányból. Sok helyen ugyancsak elegük lett, de félve a retorzióktól, inkább a Fidesz mellé tették voksukat. Hogy mik is a valódi számok, az csak 2022-ben fog kiderülni, feltéve, hogy nem csalnak ismételten. Itt nem csak magára a szavazás napjára gondolok – amikor külföldről hozatnak bérszavazókat, vagy krumplit osztanak a szavazatokért – hanem arra, hogy a településen lakók fejébe vésik azt hónapról-hónapra, hogy kinek is köszönhetik azt, hogy van munkájuk vagy kapnak segélyt.

A Fidesz évekig tartó, közpénzből finanszírozott kampányokat tart, ami önmagában szembemegy a jogállammal. Ám mivel már a választás sem szabad, ezért nem is érdemes ennél tovább magyarázni azt, hogy miért is van igaza az EU-nak, ha jogállamisági feltételek teljesülését várja el ahhoz, hogy támogatásokat adjon. Ezzel vélhetően sokan idehaza is egyetértenek. Ehhez még csak hazaáruló, libsi, bolsevik, Soros-zsoldosnak sem kell lenni, elég ha az embernek elege van abból, hogy egy bizonyos csoport zsebre teszi az uniós támogatások egy részét, ezzel megfosztva az országot a valódi fejlődéstől. A jobboldal viszont kegyetlenül fel van azon háborodva, hogy jelen állás szerint Orbán nem tudta kilobbizni azt, hogy ismét elnézzék neki, hogy diktatúrát épít Magyarországon.

Nem értek egyet azzal, hogy a jogállamisági feltételrendszert feláldozzák. Ez a költségvetés nem csak a pénzről szól, hanem az értékekről is. A bizottság készen áll árra, hogy megvédje a javaslatát, beleértve a szavazási rendszert és azt a mechanizmust, amely a jogállamisági sérelmek esetén léphet életbe az egyes tagállamoknál.

Ezt Vera Jurová az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős alelnöke közölte tegnap. De ez nem volt elég, még Doland Tusk is megnyilatkozott a kérdésben, aki azt mondta: Tárgyalhatunk a költségvetés mértékéről és a segítség mikéntjéről, de az olyan alapvető értékekről, mint a sajtószabadság és a jogállamiság nem. Ezzel kihúzta ismét a gyufát Tusk. A Fidesz dühbe gurult, ugyanis felfüggesztett pozíciójuk ellenére sem értenek egyet a Néppárt elnökének véleményével. Milyen meglepő, ugye? Nehogy már egy kereszténydemokrata politikus állást merészeljen foglalni egy ilyen fajsúlyos ügyben. A legjobb az lenne, ha csöndben maradna Tusk, legalábbis ez érződik a következő sorokból, amelyeket a Magyar Nemzet hozott le:

Donald Tusk üzenete tehát ismét élesen szembe megy a néppártban jelenleg felfüggesztett tagságú Fidesz-KDNP elképzeléseivel. Orbán Viktor ugyanis egy olyan mandátummal érkezik pénteken Brüsszelbe, amely kifejezetten tiltja, hogy az EU a jövőben a hetes uniós cikkely szerinti eljárás, valamint a jogállamiság fogalma mögé bújva csonkíthasson meg bizonyos forrásokat.

Mi az, hogy tiltja? Az Orbán által megszerzett állítólagos felhatalmazás mit sem ér. Itt az Európai Parlamentről van szó, nem a cirkuszok díszleteként hasznosított magyar parlamentről. Itt Orbánnak nincs többsége, sőt. Lehet, hogy jól tud lobbizni, és eddig minden gond nélkül elérte, hogy némán figyeljék a nyugati országok kormányai, ahogy ellopja az uniós pénzek egy részét, és emellett még két pofára szidja is Brüsszelt, de egyszer minden véget ér. Nem állítom, hogy most fog végre egy óriási pofont kapni Orbán, de akár ez is benne lehet a pakliban. Ha ugyanis most az EU behódol egy apró állam diktatórikus vezetőjének, akkor lényegében értelmetlenné válik. Ha még annyi ereje sincs az EU-nak, hogy képes legyen kitartani a közös értékei mellett anélkül, hogy egy diktátori babérokra törő hepciáskodó miniszterelnök kívánságait teljesítené, akkor össze is csomagolhat. Nem lehet egy olyan szövetség felelős a kontinens jövőjéért, amely fél nyíltan kiállni a saját értékei mellett.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.