Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ezek megint csak magukat mentik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ugyan Magyarországon is pusztított a járvány, munkahelyek szűntek meg, gyárak álltak le, a kormány mégis elhitette sokakkal, hogy nem olyan nagy a gond idehaza, mint Nyugaton. Orbán azt is megígérte, hogy minden koronavírus által elpusztított munkahely helyett újat hoznak létre, tehát a munkanélküliség ilyen formán nem fog csökkenni. Igen erős vállalás ez akkor a miniszterek elnökétől, amikor az egész világgazdaság bajba került, a turizmus leállt, a vendéglátóhelyek forgalma minimálisra csökkent, az összeszerelőüzemek jelentős része pedig kénytelen lesz a kényszerleállást követően újra leállni. Orbán vállalása szinte biztosan teljesíthetetlen, de hát a politika attól politika, hogy a regnáló hatalom minden következmény nélkül ígérgethet. Mégis ki vonná őket felelősségre?

A korábbi hazai adatok még előbb pár tízezer, majd százezer, a munkáját a járvány miatt elveszítő emberről szóltak, azonban amint az kiderült egy friss uniós felmérésből, ez a szám jóval magasabb is lehet. A spanyolokkal holtversenyben vagyunk, ami nem túl jó hír, pláne úgy nem, hogy Spanyolországgal ellentétben Magyarországot nem tartolta le a vírus, nekünk szerencsénk volt.

A magyarok 43 százaléka válaszolta azt, hogy csökkent a jövedelme a járvány kitörése óta, 35 százaléka pedig a munkáját is elveszítette részben vagy teljesen.

Ez tehát azt jelenti, hogy a probléma sokkal komolyabb és súlyosabb annál, mint ahogy a kormány azt kommunikálta. Eddig is csak találgatni lehetett, de ezek a mostani számok elég beszédesek. Már csak azért is, mert nem a Kubatov-listáról hívogattak fel embereket, hanem vélhetően egy független felmérést végeztek, amely eredménye akár még reprezentatívnak is mondható. Azt mondjuk nem tudom, ehhez mit szól majd Matolcsy György, hiszen ő képes mindent megmagyarázni és a valóságot teljesen figyelmen kívül hagyva elő tud állni olyan elmélettel, amely megmagyarázza a számokat, valamint ezzel egyidőben megmutatja, hogy Magyarországon a különféle statisztikákkal ellentétben szinte senki sem veszítette el az állását.

A nehézségek ellenére is Orbántól várják az emberek a segítséget, hiszen mint az kiderült a felmérésből, mindössze a megkérdezettek 4o százaléka gondolja úgy, hogy az EU-s költségvetésnek több pénzre lenne szüksége ahhoz, hogy a koronavírus-járvánnyal megküzdjön. Az EU-s átlag 56 százalék volt, ami azt mutatja, hogy idehaza teljesen komolyan elhisszük, hogy a kormánynak még vannak tartalékai. Elhisszük, hogy egymaga is képes kilábalni a bajból, és nincs szükségünk a mostaninál jelentősebb EU-s segítségre.

Én magam boldog lennék, ha ez valóban így lenne, de valahogy kételkedem. Mert az ugyan igaz, hogy a GDP szárnyalt az elmúlt években, de tartok tőle: ebből nem következik az, hogy a pénzből félretett a kormány az ínségesebb időkre. Ezek a pénzek vagy magánzsebekben kötöttek ki, vagy cementként élnek új életet valahol az országban. Egyetlen forintot sem hagytak felhasználatlanul, hiszen minél kisebb a költés, annál kevesebb az ellopható pénzek összege. A gazdaság tehát valóban jó állapotban volt a válságot megelőzően, azonban azt se felejtsük el, hogy kiknek kedvezett ez. Nem az egyszerű ember gazdagodott meg egyik pillanatról a másikra, hanem Orbán oligarchái.

Mészárosok és Tiborczok nőttek ki a földből, akiket a kormány közpénzekkel „segített” ki, ezzel is azt a látszatot keltve, hogy magyar üzletemberek munkájának köszönhető a gazdaság fellendítése. A válságot követően sem fognak persze gondba kerülni ezek az élősködők, ők nem tartoznak bele a munkájukat részben vagy teljese elveszítők 35 százalékos táborába, és egy ideig még biztosan nem is fognak. Mégis ők azok, akiket az állam most, a legnehezebb időszakban is állami milliárdokkal töm ki. A kérdés már csak az, hogy ezt meddig tűrik még a munkájukat, megélhetésüket vesztett százezrek? Meddig tűrik még, hogy az ő befizetett adójukból számukra egy fillér sem marad? Orbánt és csapatát nem érdekli más, mint a saját helyzetük fenntartása, a munkájukat vesztett polgárok csak huszadrangúak ebben a kérdésben.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.