Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nincs olyan, hogy legalja

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A NER háza táján nem lehet nem felfelé bukni, úgy tűnik, ez vált a rendszer egyik jellemző elemévé. Minél gerinctelenebb és alávalóbb az ember, annál magasabb beosztást kap az állampárt környékén. Ugyan viccként szokás hangoztatni, de ma már sajnos akár valósággá is válhat, hogy minél súlyosabb bűnt követ el valaki, annál magasabb pozíciót tölthet be a Fidesznél. A most következő történet főszereplője tudtommal nem követett el semmiféle bűnt – azon kívül, hogy egy olyan szennylapot vezetett, amely még wc papírnak is túl silány minőségű –, azonban megmutatta, hogy készen áll a feladatra, és a Lokál vezetése után gond nélkül fogja a hirado.hu-t is menedzselni. Igen, jól olvasták, a talán legmocskosabb bulvárszennylap volt főszerkesztője kapta meg a közszolgálatinak csúfolt televízió honlapjának irányítását.

A hirado.hu írásos formában számol be arról, amit az esti híradóban riportban bemutatnak. Nehéz lenne megítélni, hogy a köztévé híradója vagy a Lokál végez alávalóbb munkát, a verseny ugyanis igen szoros. Mindenesetre igen érdekes az, hogy egy kormánypárti bulvárlap főszerkesztője minden gond nélkül megkaphatja a köztelevízió híradójának honlapját. Azt persze nem állítanám, hogy színvonalromlást fog hozni Leitner Attila megérkezése, hiszen a hirado.hu eddig is az Origóval vetekedett, de ki tudja. Azt mondjuk nem tudom, mi lehet a logika a döntés mögött, de egészen biztosan nem véletlenül került oda Leitner, ahova. Azonban ha ilyen minden probléma nélkül előfordulhatott, akkor vajon kit szemelnek majd ki az Index élére? A Ripost jelenlegi főszerkesztőjét? Esküszöm, már az sem lepne meg.

Ez a játék viszont veszélyes lehet, hiszen hamarosan nem marad már egyetlen olyan kormánypárti platform sem, amelyről ne bűzlene kilométerekről, hogy mi is a portál célja. Az üzenet olyannyira egyértelmű, hogy az ember már gondolkodni is elfelejt. Vannak persze ma is olyan, magukat függetlennek mondó portálok, amelyek bújtatott Fidesz propagandát is szállítanak, de mennyiségük egyre alacsonyabb. Úgy tűnik, a Fidesz úgy döntött, hogy már a látszatra sincs értelme adni, hiszen úgy is képesek teljesen hülyének nézni az embereket, hogy konkrétan az arcukba hazudnak. Minek takargassák üzeneteiket, ha ezért vannak oda az emberek? Azt nem mondom, az Origó példája nem pont ezt mutatja, de a 888 és a Pesti Srácok is viszonylag felkapott a jobboldalon.

A legszomorúbb az egészben, hogy egy elviekben közszolgálati csatorna honlapjának főszerkesztőváltásáról beszélek, mégis arról van szó, hogy a kormánypárt épp kire cserélte le főszerkesztőjét azért, hogy még több emberhez juttathassák el propagandájukat. A köztévé – amelynek költségvetése jövőre a 100 milliárd forintot is meghaladja majd – ma már nyomokban sem tartalmaz függetlenséget. Az igaz persze, hogy a szocialista időkben baloldalra hajlott a csatorna, de ma nem hajlásról van szó, hanem arról, hogy teljes mértékben kormánypártivá vált a tévé, amelyet nem félnek nyílt kampányra sem felhasználni. Ezek után persze nem is meglepő az, hogy Habony egyik emberét ültetik a tévéhez tartozó honlap vezető pozíciójába, megmutatja viszont azt, hogy ha elég gerinctelen az ember, akkor a határ a csillagos ég.

A Fidesznél szerintem az a szó sem létezik, hogy legalja, ezért történhet meg az, hogy kövessen el bármit az ember, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy akár miniszter is lehessen belőle. A legfontosabb és talán egyetlen kvalitás, amivel rendelkezni kell egy kormányközeli poszt megszerzéséhez, az a szervilizmus. Ha az ember bizonyítja, hogy akár a saját családját is képes elárulni a párt kérésére, akkor egyértelműen helye van a csapatban. Úgy tűnik, Orbán elégedett volt a Lokál eddigi működésével, amit szépen meg is hálált. Ebben az országban tényleg semmi sem lehetetlen.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.