Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mert a természet mindannyiunké

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Magyarország lassan luxushotel nagyhatalom lesz, kár hogy ezért mi mindannyian fizetünk. Itt nem csak arra kell gondolni, hogy a mi pénzünkből építkeznek a kormányközeli „üzletemberek”, hanem arra, hogy akár természeti kincseinket, kulturális örökségeinket is minden gond nélkül tönkreteszik azért, hogy pénzhez jussanak. Jelen állás szerint a Balatont és a Velencei tavat is magáévá akarja tenni a hatalom, ami azt jelenti, hogy nem csak a már meglévő szállodákat és kempingeket szerzi meg, hanem azt is, hogy eddig nádas, fás területeket rombol le teljesen, hogy helyükön szállodákat, vagy lakóparkokat húzzon fel. A természet mindannyiunké, így magától értetődő módon abból nem tud pénzt csinálni magának a NER. Az országban lassan minden magántulajdonná tehető, hiszen a törvényeket úgy módosítják, ahogy azt megköveteli a befektető.

Jelen esetben a tatai Öreg-tó esete kicsit más, azonban itt is úgy épülne egy luxusszálloda, hogy a helyiek véleményét figyelembe sem vennék. Az építtető szerint ugyan minden szabályt betartanának és az építkezést követően is minden gond nélkül körülsétálható lenne a tó, a tataiak, valamint a tóhoz érkező turisták ezt valahogy nem hiszik el a beruházónak, sőt Tata város fideszes polgármesterének sem. A bizalmatlanság nem meglepő, hiszen ha egyszer elkezdődnek az építkezések, és a tavat megkerülő sétány helye megváltozik – esetleg fákat kezdenek el kivágni – akkor már nem tehetnek semmit a helyiek. Megtanultuk az elmúlt évek példáiból, hogy amint engedélyt kap ma valaki Magyarországon arra, hogy építkezzen, azt az isten sem állíthatja már le. Amit egyszer elkezdtek, azt be is fogják fejezni. Maximum a rombolást követően a helyiek felkereshetik a polgármestert, vagy a minisztériumot, csak mi értelme lesz már az egésznek?

Az Öreg-tó körüli építkezések ellen tiltakozók megtanulták a leckét. Vagy most cselekszenek és megmutatják, hogy a járvány ellenére is ezres számban képesek hallatni a hangjukat, vagy némán háborognak és szemtanúi lesznek a beruházásnak, ami talán örökre megváltoztatja a tó látképét. Én magam nem foglalnék állást, hiszen nem vagyok helyi, de általánosságban elmondhatom, hogy nem vagyok túl nagy híve a hasonló beruházásoknak. Teljesen függetlenül attól, hogy NER-es cég-e a beruházó, vagy egy külföldi vállalkozás. Egy természeti kincset senkinek se legyen joga ilyen formán gazdasági célokra úgy felhasználni, hogy azzal megváltoztassa annak összképét. A tavak, a tengerpartok, folyók és erdők nem arra vannak, hogy azokat turistaparadicsomokká változtassuk. Megértem, hogy szükség van a munkahelyekre, de nem hiszem el, hogy nincs más lehetőség a területen.

A HVG beszámolt egy tegnapi tatai tüntetésről, ahol több ezren jelentek meg, tiltakozva a szállodaépítés ellen. Az ott megszólalók emelték ki, hogy  miközben romokban van a város művelődési háza, egyetlenegy strandjuk sincs, noha Tata a vizek városa, és a városvezetés egy luxusszállodától várja a bevételt. Átgondolatlan, gyors pénzszerzési lehetőséget váró elgondolás ez, amelyet a tüntetésről beszámoló fotók szerint igen sokan elleneznek. Miért nem lehet érdemben is megkérdezni a helyi lakókat arról, hogy akarnak-e luxusszállodát a tó mellé? Miért nem lehet egy gyűlésen megszavaztatni az embereket? Mégis csak ők élnek ott, ezért a döntés is leginkább az ő életüket befolyásolná. Ha az építtető nem fél a kudarctól, egyszerűen szervezzen meg egy szavazást a beruházásról és a történet letudva.

Mert az egy dolog, hogy törvényileg megteheti az építtető, hogy felhúzza a luxusszállodáját, de ez nem jelent semmit a mai magyar diktatúrában. Minden olyan engedélyezett ugyanis, ami növeli a hazai gazdaságot, akár a természet károsítása árán is. Ha nem így lenne, Mészáros sem pusztíthatná le a Balaton partját és Budapest belvárosában sem rombolnának porig műemléki védelem alatt álló épületeket. Úgy tűnik, a jelenlegi befektetőket egy dolog érdekli, a pénzszerzés. Azt már csak remélni merem, hogy a tatai lakosok a végsőkig kitartanak és képesek lesznek döntést hozni a saját településük ügyében.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.