Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A valódi problémát nem kívánják orvosolni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A napokban szó esett már arról nálunk is, hogy iskolaőrséget hoz létre a kormány. Az ötlettől a megvalósításik alig telt el pár hónap, ezért annak kivitelezése minimum kérdéses. Nem azért, mert törvényileg nem lehet megoldani a dolgot – Semjén Zsolt segédletével akár egy éjszaka alatt is megoldható bármilyen törvénymódosítás – hanem mert szinte semmiféle szakmai vizsgálat nem előzte meg ezen új poszt bevezetését. Persze eddig is igen kevés dologban kérte ki a kormány bármely szakma képviselőinek a véleményét, de jelen esetben kicsit komolyabb a dolog. Az iskolaőrök ugyanis gyermekek környezetében fognak dolgozni, méghozzá úgy, hogy akár fenyítőeszközöket is használhatnak majd. Az csodálatos, hogy lőfegyvert nem – még jó – de viszont minden más eszközt igénybe vehetnek szeptember elsejétől az ország különböző oktatási intézményeiben elhelyezett őrök.

Emlékszem, már az én iskolai éveimben is próbálkoztak valami hasonlóval, amikor is portásokat állítottak az iskola bejáratához, akik arra ügyeltek, hogy engedély nélkül senki se hagyhassa el az épületet. Ez már akkor is marhaság volt és több vita származott belőle. Nem is emlékszem már igazán, mi lett a dolog vége, mindenesetre a mostani iskolaőrökhöz még csak hasonló jogköröket sem kaptak. Eddig csak találgatni lehetett arról, hogy hogyan is fog kinézni a képzésük és milyen bérekre számíthatnak, de a Magyar Hang által megszerzett szórólapon minden kérdésünkre választ kapunk. Ezen szórólap szerint a leendő iskolaőröknek majd jár :

Bruttó 200 000 forint havi fizetés, valamint emellé még évi bruttó 200 000 forint cafetéria is.  

Nem mondom, hogy túlfizetettek lennének, de ha megnézzük, hogy ma mennyit keres egy tanár vagy akár egy iskolapszichológus, akkor bizony elgondolkodhatunk azon, hogy mennyire megbecsültek a munkájukban. A felsőoktatásban hat évet eltöltött iskolapszichológusokat a mögöttünk hagyott tanévben bruttó 210 ezer forintért foglalkoztatták, míg a kezdő pedagógusok alapbére jelenleg bruttó 210 ezer forint. Ezt a PSZ elnöke, Totyik Tamás nyilatkozta a Magyar Hang megkeresésére. A dolog már csak azért is felháborító, mert – mint kiderült – az iskolaőröknek mindössze egy 1 hónapos tanfolyamot kell elvégezniük, és sikeres vizsga esetén már szeptember elsejével kezdhetnek is. Ezt azt jelenti, hogy az augusztus elsején kezdődő tanfolyam elvégzését követő másnap már munkába is állhatnak.

Mennyire reális elvárás, hogy egyetlen hónap alatt felkészítsék őket arra, hogy mindenféle hiba nélkül végezzék el feladatukat? Itt nem biztonsági őrökről van szó, hanem olyan, az iskola területén dolgozó személyekről, akik sokszor olyan problémával is szembetalálhatják magukat, amivel képzésük folyamán még csak nem is találkoztak. Mert az egy dolog, hogy szét tudnak majd választani két verekedő fiatalt, de hát erre egy diák vagy a tanár is képes. Képtelenek lesznek viszont megérteni a valódi problémákat és krízis esetén arra is képtelenek lesznek, hogy bármiféle szóbeli megoldást találjanak. Erre lenne jó esetben az iskolapszichológus, aki – mint kiderült – bruttó 10 ezer forinttal keres többet. Az már eddig sem volt vitás, hogy nem becsülik meg az iskolában dolgozó szakembereket, na de ennyire?

Nem lepne meg, ha ezek után tanárok vagy pszichológusok sora érezné megalázónak a helyzetet és döntene úgy, hogy meg a nagy fenét, azt leszek többé alkalmazott egy iskolában, inkább elmegyek pénztárosnak, még azt is jobban megfizetik. És igazuk lesz. Amikor lassan már bárkit jobban megbecsül a kormány, mint egy egészségügyben, szociális ellátásban vagy oktatásban dolgozót, akkor joggal szakad el a cérna. Ez nem az iskolaőrség ellen szól, de jogosan lesznek majd felháborodva az oktatáson belül évek óta dolgozók, hogy a kormány létrehoz egy látszatpozíciót, a munkavállalók pedig egy hónapos tanfolyamot követően közel ugyanannyit vihetnek majd haza, mint ők.

Az, hogy az iskolaőrség nem fogja megoldani az iskolai problémákat, egészen biztos. Egy tucat szakértő nyilatkozott meg a témában és noha vannak olyanok, akik úgy érzik, hozhat némi pozitív változást a dolog, a legtöbben mégsem várnak csodát az iskolaőrségtől. A baj ugyanis sokkal komolyabb annál, mint hogy egy pár diák összeverekszik a folyosón vagy a tanárt elküldik melegebb éghajlatra. Ezek alapja egy olyan szociális probléma, amit a kormány nem kíván orvosolni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.