Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mennyit ér meg az, hogy teljesen hülyének néznek bennünket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kásler Miklós egyszerűen nem tud hibázni. Nem elég, hogy felbőszítette az egészségügyben dolgozókat azzal, hogy teljes mértékben hülyének nézte őket, de mint kiderült, megtette ezt az oktatókkal is. Mint tudjuk, Kásler az EMMI minisztere, amely minisztérium lényegében minden fontos, az embereket érintő szféráért felelős. Ez azt jelenti, hogy több területen egyszerre is képes szerencsétlenkedni, és akár emberek tízezreit is képes megalázni egyidőben. Ezt igen kevés minisztérium és az azok élén lévő miniszter mondhatja el magáról. Eljött az az idő – bár igazság szerint már régebben eljött –, hogy a korábban szintén igen gyászosan teljesítő Balog Zoltánt visszasírjuk. Mert lehet, hogy Balog is egy bábként irányított valláskárosult volt, azonban talán kevesebb alkalommal hozott olyan sértő és visszataszító döntéseket, mint amennyit Kásler sikeresen véghezvitt nem túl hosszú miniszteri karrierje során.

Hogy Kásler mégis mire volt képes a múltkori akciója után, amikor is egy teljes szektort háborított fel a szelektíven kiosztott jutalmaival? Ezúttal is erről van szó, csak most a változatosság kedvéért tanárokat sértett meg az egészségügyi dolgozók után. Erről a Magyar Narancs rántotta le a leplet, a portál azt írja, hogy az alap- és középfokú oktatási intézményeket fenntartó állami szervezet veszprémi tankerületi központja fejenként ezer forint jutalomban részesítette a tanárokat, tanítókat a pedagógusnap megkoronázásaként. Hogy mi köze ennek a hírnek Kásler doktorminiszterhez? Lényegében az, hogy a „jutalom” mellé járt egy buzdító, hálálkodó levél is magától Káslertől, amelyben ez áll:

Egy jó pedagógus nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek… Köszönöm Önöknek, hogy a koronavírus-járvány idején kitartóan, alázattal teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.

Kásler tehát szépen vállon veregetett mindenkit, miközben lényegében figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy elég sok tanár saját zsebből volt kénytelen finanszírozni a koronavírus miatt életbe lépett (digitális) távoktatását. Volt akinek „csak” webkamerát kellett beszereznie azért, hogy el tudja látni tanári teendőit, de voltak olyanok is, akiknek számítógépet kellett vásárolniuk, vagy egy komolyabb internet csomagra kellett előfizetniük. Ezek egészen biztosan nem megoldhatók ezer forintból, ezért ez a jutalom egyszerűen nevetséges. Ennyi pénzből még egy nyamvadt webkamerára sem telik, nemhogy számítógépre. Arról már nem is beszélve, hogy nem mindenki volt ilyen szerencsés, hiszen a Magyar Narancsnak hetek alatt sem válaszolt a Klebelsberg Központ azzal kapcsolatban, hogy mely tankerületek dolgozói kaptak pénzjutalmat munkájuk elismeréseként.

De végülis nem teljesen mindegy? Ez a pénz arra elegendő, hogy megsértsék őket, semmi másra. Küldhettek volna persze egy zacskó almát, vagy egy tollat, azzal sem lettek volna sokkal beljebb az egyébként is alulfizetett tanárok. Ha egy ilyet húzott volna meg példának okáért a helyi önkormányzat (Granadában, Dél-Spanyolországban élek), szinte biztos vagyok benne, hogy a tantestület visszaküldte volna a pénzt. Ez ugyanis sértés rájuk és a munkájukra nézve is. Kevesebb, mint 3 euróval kinek a szemét lehet kiszúrni, de komolyan? Miközben folyamatosan fizetésemelésért küzdenek – a szakszervezetek inkább kevésbé sikeresek ebben a harcban –, egy nyomorult zsebnaptár árával nézik őket teljesen hülyének.

A veszprémi tankerület oktatói így is tettek, kaptak ugyanis egy ezer forint értékű zsebnaptárat. Komolyan kérdezem, Káslernek nem sül le a bőr a képéről, amikor ilyen döntéseket szemrebbenés nélkül meghoz? Persze lehet, hogy nem ő volt az értelmi szerzője ennek a nagyszerű ajándéknak, de ez a lényegen nem változtat, hiszen a köszönetnyilvánító levelet ő maga írta, tehát pontosan tisztában volt azzal is, hogy mit kapnak ezek a tanárok. Ma Magyarországon ennyire becsülnek meg egy tanárt. Ennek ellenére a legtöbben hallgatnak, és asszisztálnak ehhez az egészhez. Nem elég, hogy tettestársakká teszik őket a jelen generációjának teljes elhülyítésében, de ráadásul nevetség tárgyává is teszik őket. Nem tudom, mikor jöhet el az a pont, amikor már sok lesz, amikor elég lesz. Amikor fogják a kormány szaros ezer forintját és visszaküldik a feladónak, mert így akarják világossá tenni, hogy az ő munkájuk nem ennyit ér. Kíváncsian várom ezt a napot, hiszen ha eljutunk végre oda, akkor talán elkezdhetünk azon is gondolkodni, hogy újra lehet építeni ezt a lezüllesztett országot.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.