Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor az ember egyéni szabadsága fontosabb, mint a társadalom egészének biztonsága

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Amerikában – hol máshol, mint a szabadság hazájában – egyre többen kezdtek el lázadozni az ellen, hogy nekik bárki is megmondja, hogy arcmaszkot viseljenek. A szabadságjogok által vallásosan megszállott Texasban például vannak boltvezetők, akik egyszerűen nem engedik be azokat, akik maszkban érkeznek. Az ugyan igaz, hogy ha valaki nem akar maszkot viselni, akkor nem kötelező – eddig elég kevés államban vezették be a kötelező arcmaszkot –, viszont ezzel azt is el kell fogadnia az embernek, hogy lesznek olyan helyek, ahova emiatt nem mehet be. Ennek oka pedig igen egyszerű: nem mindenki szeretne meghalni azért, mert más úgy érzi, egy világméretű összeesküvés része a kötelező maszkhasználat. Ugyanígy lehet hinni abban, hogy lapos a Föld, csak akkor ne próbáljon az ember a NASA-nál elhelyezkedni, mert ki fogják röhögni.

Ennek a mérhetetlen szabadságnak is megvannak a korlátai, hiszen amikor a mi szabadságunk mások szabadsághoz való jogát korlátozza, akkor bizony visszaélünk a jogunkkal. Márpedig azzal, hogy felelőtlenül, maszk nélkül mászkálunk a tömegben, mások életét sodorjuk veszélybe. Vannak ugyanis olyan sugárkezelésen átesett betegek vagy idősek, akik esetében a vírus napok alatt halált okozhat. És ha a maszk nem is jelent teljes védelmet, legalább valamilyen szinten csökkenti a fertőzés veszélyét. A maszkkal nem saját magunkat védjük meg – kivéve ha ffp2-3-as maszkkal rendelkezünk –, hanem a környezetünkben lévőket. Azzal pedig, ha mindenki maszkot hord, jelentősen lehet csökkenteni annak esélyét, hogy a vírus elterjedjen az emberek között.

Ez nem atomfizika, és még csak az sem állítható, hogy nem bizonyított az, hogy még a legegyszerűbb sebészeti maszk is óriási mértékben csökkenti a szánkat elhagyó anyagok mennyiségét. Itt egyedül a közöny, az ignorancia játszik szerepet, amikor nem veszünk tudomást a létező tudományos kutatásokról sem. Ezek az emberek nem akarnak maszkot hordani, a történet ennyire egyszerű. De hogy ezt milyen mondvacsinált baromságokkal magyarázzák meg, azt a The Guardian szedte szépen össze nemrégiben:

A kötelező maszkviselés a kormány manipulációjának szomorú jele. Az én egyetemi korú gyermekeim képesek követni az előírásokat anélkül, hogy megkérdőjeleznék azokat, de én és a férjem egy különböző generációból származunk és fontosnak tartjuk azon szabadságunkat, ahol mi hozzuk meg a döntéseinket. Ezért mi jobban megkérdőjelezzük, mint ők. (Laurie Smith, 50, a helyi templom alkalmazottja)

Nem egy kommunista országban élünk! Ez elvileg Amerika! – mondta Tee Allen Parker, aki megtiltotta a maszkhasználatot a kocsmájában.

Lehetne persze még sorolni ezeknek és a hasonló, nagyon okos humanoidoknak az állításait, de sok értelmét nem látom, hiszen már ebből is pontosan látszik, hogy igen nagy baj van a fejekben. Ezen Donald Trump sem segít, aki napról-napra nagyobb baromságokat mond híveinek a nagy nyilvánosság előtt, a tudományt pedig áltudományos elméletekkel próbálja meghazudtolni. Ebből nyilván nem következik, hogy egyedül Trump hibája, hogy emberek teljesen komolyan azt hiszik, az ő személyes szabadságuk többet ér, mint a teljes társadalom biztonságának megőrzése. Egy dolog a fontos, hogy ők szabadnak érezhessék magukat, hogy ennek mi a hatása az őket körülvevőkre, az már nem érdekes.

Mindeközben soha nem látott mértékben emelkedik a fertőzöttek száma az országban, és vannak olyan észlények is, akik koronavírus partikat rendeznek, ahol az a cél, hogy az ott megjelentek minél előbb elkapják a vírust. Ezen akár nevetni is lehetne, csakhogy ezek a fiatalok – diákokról van szó – nem gondolnak bele abba, hogy ezt a betegséget átadhatják nagyszüleiknek vagy egy egyszerű járókelőnek is, akin ugyan lehet hogy volt maszk, de a frissen megfertőzött diák nem tartotta azt fontosnak felvenni, hiszen ő a szabadság hazájában él. Ez jóval több, mint egy csoport buta, mindenbe beleszaró ember hőzöngése. Ez sajnos pontosan megmutatja, hogy az Egyesült Államok elnöke miért lehet az a Donald Trump, akitől korábbi sajtóhírek szerint az adócsalás sem állt olyan távol. Aztán megválasztották az Egyesült Államok elnökének.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.