Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hát erre ment ki a játék?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint ismert, Hollik István a kormány nevében belengette, hogy ha tovább folyik a „szerencsétlenkedés” a Lánchíd körül, akkor el fogják azt venni a fővárostól. Ezzel meg is oldják a problémát egészen biztosan, hiszen pont erre volt szüksége a fővárosnak, nem pedig arra, hogy egy nagyobb összeggel szálljon be a kormány a felújítási költségekbe. De hogy várhatnánk el azt Hollik Istvántól, hogy megértse a körülötte zajló eseményeket, ha minden bokorban és ürgejáratban migránsokat vél felfedezni, Soros Györgytől pedig a mai napig retteg, ha rágondol? Márpedig ez elég gyakran előfordul vele. Hollikot kizavarták, hogy mondjon valami nagyon okosat a kormány nevében, noha még ezt is viccesen sikerült megfogalmaznia, hiszen a következőket mondta:

Ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást.

Csak érdekelne, a kormányt melyik két párt alkotja? Csak nem a Fidesz-KDNP? Mert amennyiben így van – és hát így van –, akkor mégis mi az úristenről beszél Hollik? A kormány megkéri a kormányt? Miközben a tegnapi napon elfogadták a jövő évi költségvetést – ezzel teljesen kizsigerelve többek közt a fővárost –, úgy beszél Hollik, mintha Budapestnek milliárdjai lennének elfekvőben. Ez a 180 milliárd forintnyi állampapír már nem először került képbe, ami ugyan tény és való, azonban ez nem egy olyan összeg, amivel azt és úgy csinál a főváros vezetése, amit csak akar. A politikai vitában nyilván ezt ismételgetik, mert ezáltal úgy tűnhet, mintha a fővárosnak egyébként lenne pénze bőséggel a híd felújítására, de Karácsony alkalmatlansága miatt ezt nem használják fel.

De kérdezem én, ha ott van ez a „fölösleges” pénzösszeg, akkor Tarlós István, a korábban Budapestet majdnem egy évtizedig vezető, lényegében fideszes főpolgármester, vajon miért nem oldotta meg ebből a Lánchíd felújítását? A főváros és az egész ország egyik jelképének állaga ugyanis nem tavaly októberben kezdett el romlani, hanem közel egy évtizeddel ezelőtt, mégsem történt valódi előrehaladás az ügyben. Kiírtak persze különböző tendereket, csak valahogy a végén soha nem jutottak el oda, hogy valódi felújítás is legyen a dologból. Valakinek nem volt érdeke, arról már nem is beszélve, hogy Tarlós is sokallta a felújítás összegét. Ezzel azonban nem volt gond, hiszen Tarlós és Orbán mindig is puszipajtások voltak és noha a sajtó számára azt mutatták, hogy néha összetűzésbe keveredtek, nem hiszem, hogy a valósgban ez ne lett volna másként.

Ha olyannyira nem értenek egyet bizonyos dolgokban, akkor miért nevezte ki tanácsadójának Orbán már a vereség estéjén Tarlóst? Korábban is egyértelmű volt a kettejük közötti politikai kapcsolat, ezt kár volt tagadni. De térjünk is vissza a nemrégiben megszavazott költségvetéshez, amely ellen az ellenzéki városvezetők nyíltan kiálltak és amelyet a kormány teljes mértékben leszart. Csak egy pár adatot mutatnék a hamarosan életbelépő tervből:

Gémesi György a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) arra figyelmeztetett, hogy a költségvetési javaslat bezárja az önkormányzatok mozgásterét.

A költségvetés az idei keretnél valóban 119 milliárd forinttal több állami támogatást juttat az önkormányzatok számára, ám a pénzt rögtön elvonják a szolidaritási adó formájában, miközben kiesik a gépjárműadó, 35 milliárd forinttal szűkül a Modern városok program kerete, illetve a többletforrás nagy része elmegy a béremelésekre – mondta. Ez összességében Gémesi szerint alsó hangon mínusz 100 milliárd forintot jelent, és ezt kellene túlélnie az önkormányzati rendszernek a koronavírus-járvány után. (MTI)

A terv tehát egyértelműen az ellenzéki vezetésű önkormányzatok kisemmizése, hiszen pénz nélkül képtelenség olyan terveket megvalósítani, amelyeket beígértek a választások idején. Ezt jól tudja a Fidesz is, nem véletlenül lépett vissza azon ötletétől, hogy gyámokat helyezzen a polgármesterek fölé, az ugyanis túl egyértelmű lett volna. Azzal viszont, hogy kifosztják az önkormányzatok kasszáját lassú, de biztos halálra ítélik az ellenzéki önkormányzatokat.

A terv az, hogy összefogásra szólítják fel ezen megsarcolt önkormányzatokat és a MÖSZ-höz (Magyar Önkormányzatok Szövetsége) való csatlakozásra bátorítják őket. Ez az egyetlen lehetősége Márki-Zay Péternek vagy épp Karácsony Gergelynek arra, hogy ne kerüljön hónapokon belül teljesen lehetetlen helyzetbe. A kérdés, hogy ez elég lesz-e önmagában, vagy a Fidesz a Lánchidat is megkaparintja magának, az ország egyéb jelentős részeivel egyetemben. Végülis milyen nagyszerű szállodát lehetne építeni a Lánchídon, ugye Tiborcz István?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.