Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Ordítok Blog


A nagy baj akkor van, amikor több ilyen sértődős büdösbunkó összeverődik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Biztosan mindenki ismer legalább egy olyan embert, amilyet körberajzolok: az illető szeret mindenkinek beszólogatni. Tapintatlanul, durván, pofátlanul. Akár van köze az adott kérdéshez, akár nincs. Akár kérdezte valaki a véleményét, akár nem. Sőt, akkor szokott leginkább beszólni, ha nem kérdezték. Majd – lehetőleg sokszor, sokaknak – elmondja, tudja ő, hogy kemény, mint a kredenc sarka, de ő csak őszinte. Az őszintéket senki nem szereti – szerinte -, márpedig ő ilyennek született, őneki ez a fő jellemvonása és nem is érti az emberiséget, főként az imént vérig sértett illetőt, miért ennyire puhányok, túlérzékenyek. Hiszen ő nem bántó szándékkal mondta, amit mondott, és az ő feneketlen nyíltsága és igazmondása legendás, ezért kevés a barátja, de aki van, az aztán a sírig.

Ugyanez az ember abban a pillanatban vált színt és fordul ki magából üvöltve, toporzékol, csíp, rúg, harap, habzik a szája és sértődik meg vérig és esküszik bosszút, amint valaki róla, az ő tetteiről merészel véleményt mondani, és az a vélemény nem kompatibilis az énképével. Röviden: az őszinteségre hivatkozva ő letiporhat bárkit, de ő maga nem bírja más őszinteségét, mert az támadás.

Ilyen típusú emberek bőséggel vannak a közéletben és a politikában is. Valószínűleg nem többen, mint a civil szférában, csak ők láthatóbbak. A nagy baj akkor van, amikor több ilyen sértődős büdösbunkó összeverődik. De hogy még pártot is alkotnak, az egészen egyedülálló.

Kezdődött azzal, hogy Novák Katalin, aki a családvédelmi akcióterv élharcosa, egyszersmind a Fidesz alelnöke és a téglatest-alakú zsemle feltalálója, soha nem múló barátságáról és végtelen öröméről biztosította Andrzej Duda lengyel államfőt, amiért majdnem sikerült ismét megnyernie a választást, de aztán mégsem, mert Varsó polgármesterével, Rafał Trzaskowskival kell megküzdenie a második fordulóban. Duda a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában nevű pártcsaládhoz tartozó Jog és Igazságosság párt tagja, ellenfele pedig a Fidesz pártcsaládjához tartozó Polgári Platformhoz színeiben indul.

Történt tehát, hogy a Fidesz alelnöke nyilvánosan kijelentette: a magyar kormánypárt nem a saját pártcsaládjának egy tagjával lojális, hanem kifejezetten ellene örvendezik. Ezen kissé felkapta az iszapot a néppárt, amit innentől kezdve nem is ért a Fidesz, háthiszen ők csak őszinték voltak. Ámde azzal a lendülettel – ahogy az a cikk elején felvázolt esetben lenni szokott – mindjárt meg is sértődtek. De annyira ám, hogy maga Deutsch Tamás is fontosnak érezte megnyilatkozni ebben a kérdésben. A Magyaridők Nemzetnek adott interjúban Deutsch már megint megmondta a tutit: a Polgári Platform képviselői hisztérikusan és agresszíven megtámadta a Fideszt.

Láthatóan nehéz szembenézniük azzal a ténnyel, hogy a Fidesz–KDNP sorozatban jól szerepel a hazai választásokon, ehhez képest a PO sorozatban veszít. A lengyel elnökválasztás első fordulójában, egy valóban fontos megméretésen Andrzej Duda, a Jog és Igazságosság által támogatott jelölt másfélszer több szavazatot kapott, mint a PO jelöltje.

Ezt próbáljuk azért értelmezni, ne haljunk meg hülyén! Deutsch szerint a saját pártcsaládjának lengyel tagjai azért bántják a Fideszt, mert a Fidesz mindig nyer a magyarországi választásokon. Ez annyira komoly érv, amennyire komolyan vehető politikus Deutsch és Novák akár külön, akár együttesen.

Az van, hogy Duda Orbánhoz hasonlóan nacionalista populista, ezért jól megértik egymást, sőt, szövetségesként egymás seggét védik az Unióban. A problémát az okozza – lassan írom, hogy a fideszesek is megértsék -, hogy amennyiben Dudát óhajtja habosra nyalni a Fidesz, akkor ki kellene lépni az Európai Néppártból és átcuccolni a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában nevű gyülekezetbe. Nem annyira nagyon bonyolult. Már amúgy is jó régen kitették a Fideszt az eresz alá száradni, el kellene engedni ezt a történetet. Persze nem könnyű, mert a néppárt a legerősebb pártcsalád, a kilépéssel a Fidesz még a mostaninál is súlytalanabbá válna. Ezért – tehát nem elvből, hanem érdekből – tíz körömmel kapaszkodnak a néppártba, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy az asztalra szarjanak. Szokásuk szerint. És persze, ha valaki szóvá teszi, hogy mégsem szép dolog összemocskolni a közös abroszt, akkor még ők vannak vérig sértve, sőt, bocsánatkérést várnak.

Értem én, hogy nehéz lehet egyszerre az uniós forrásokhoz is ragaszkodni és megpróbálni szétverni belülről az uniót, ezzel párhozamosan a néppárti erő mögé bújva megpróbálni belülről szétverni a néppártot, mondván:

Nem mi változtunk! Ők árulták el azokat az értékeket, amelyek a néppárt alapvető értékei.

De lassan el kellene dönteni, pontosan hová is áll a Fidesz, mert ezzel nem az a baj, hogy Novák vagy Deutsch hülyét csinál magából, hanem az, hogy az országot járatják le. Azt pedig a jelenleginél jobban már nem kellene.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.