Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Álomcsapat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nemrégiben szó volt már a magyar foci hihetetlen sikereiről, de egy olyan hír került elém, amit nehéz nem megmosolyogni. A mennyei bajnokság a szezon végeztével összeállította az NB I. álomcsapatát, amelybe egyetlen magyar focista fért bele, mindenki más légiós. Már most az elején elmondom, hogy nekem aztán abszolút semmi bajom nincs ezzel, hiszen szerepeljenek a legjobbak egy ilyen csapatban, függetlenül attól, hogy honnan érkeztek. De ismét felmerül az, hogy ha az ország papíron legerősebb csapatainak legjobb játékosai jó pénzért idecsábított külföldi légiósok, akkor vajon milyen irányba is halad a világszínvonalú magyar foci? Az utánpótlás merre jár? Már csak azért kérdem, mert Orbán Viktor tizenegyedik éve van kormányon, tehát ideje bőségesen volt ahhoz, hogy egy Permier League, vagy egy La Liga szintű bajnokságot létrehozzon.

Közpénzek milliárdjaival pumpáltak fel a nevenincs csapatokat. Régiós szinten is kiemelkedően magas bérekkel csábítottak a hazai csapathoz játékosokat, akik modern, több tízezres stadionokban játszhatnak egymás ellen. A nézők azonban valahogy az istennek sem akartak elmenni a mérkőzésekre. Ennek oka viszont nem a koronavírus, hiszen már azt jóval megelőzően sem volt a kutya sem kíváncsi egy Felcsút-Mezőkövesd rangadóra. Ha a játékosok a rokonaikat és barátaikat ki tudták csábítani a mérkőzésre, akkor legalább elmondhatták, hogy nem voltak teljesen üresek a lelátók. Voltak olyan napok azonban, amikor ez is kevés volt – meg az is, hogy diákokat próbáltak ingyen a mérkőzésekre szállítani –, ezért pár leleményes szurkoló papírfigurákkal töltötte meg a lelátót.

Az erről készült fotók tökéletesen bemutatták a mai magyar foci színvonalát és azt, hogy tényleg senki nem kíváncsi a havonta több millió forintos fizetésért szerencsétlenkedő falábúakra. Mert lehet, hogy a nem itthon játszó, de egyébként silánnyá minősült Dzsudzsák Balázs olyannyira nagy ember, hogy diplomata útlevél dukál neki – arról már nem is beszélve, hogy Szijjártó Péterrel tandemben szegi meg a karanténszabályokat –, csak hát mint az kiderült külföldön, a nagy magyar tehetség már egy arab csapatnak sem kell, pedig azért ezen csapatok nem arról híresek, hogy színvonalasak lennének. Félreértés ne essék, Dzsudzsák Balázs anno – a PSV idején – nem volt rossz játékos, sőt. Csak hát egyrészt eljárt felette az idő, másrészt pedig túlságosan beképzeltté vált. A gond azonban az, hogy ő nem egy született tehetség, mint mondjuk Maradona volt vagy most Messi, ezért nem igazán van mire alapoznia.

De térjünk is vissza a külföldi légiósokkal épített hazai utánpótlásra. Vagy valami ilyesmiről van szó, bár azt nehéz elképzelni, hogy valóban ez lenne a célja Orbánnak. Az egyértelmű, hogy nagy álmokat dédelgetett évekkel ezelőtt, de ezek mindegyike kudarcot vallott eddig. Kiderült ugyanis, hogy a foci nem olyan, mint a politika. Ott van egy ellenfél, akik nem lehet lejáratni és a bírókat sem lehet lefizetni. A végtelen mennyiségű közpénz szakemberek nélkül nem több, mint az adófizetők pénzének igen gyors elégetése. Orbán buta emberekkel vette magát körül, hogy meg se forduljon a fejében senkinek az, hogy a hatalmára törjön. Nem tudom, hogy a foci világában is ugyanezt játszotta-e el, mindenesetre az eredmények alapján akár feltételezhető is.

Az utánpótlás sehol nincs, és már az is kezd tönkremenni, ami korábban sikeres volt. A kézilabdába szintén milliárdokat öntöttek bele, ami sokat rontott a klubok teljesjtményén. A magyar játékosok kiszorultak, a fizetések pedig nevetségesen magasak lettek. Nem tudom a vízilabdával épp mi a helyzet, de tartok tőle, hogy oda is berágta magát a Fidesz. Minden olyan sport, amelyet sikersporttá minősítettek, és az élükre fideszes potentátokat neveztek ki vezetőknek, kezd egyre rosszabb helyzetbe kerülni. Amihez Orbán hozzányúl – legyen bármi is a szándék –, az egyszerűen szarrá megy. Nem érdemes finomkodni itt a fogalmakkal, hiszen pontosan ez történik. Lassan tényleg nem lesz már olyan része az életnek, amelyet ne tett volna tönkre a felcsúti focista az elmúlt tíz évben, akár tudatosan, akár véletlenül.

Mi marad majd nekünk a rombolást követően? A magyar foci 2010 előtt sem létezett, így ez a veszteség nem olyan szembetűnő, de ha emellé a kézilabda, a vízilabda, vagy a kajak-kenu is silánnyá minősül, úgy tényleg bajban leszünk. Ezeket a sportágakat ugyanis még azok is követik egy-egy világversenyen, akiket a sport úgy általában nem feltétlenül érdekel.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.