Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy állam bácsi

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Uralkodott ő az ország és annak lakói felett. Egyszer egy szép napon, amikor jóllakottan büffentett egyet, hiszen épp bekebelezett 1-2 közműszolgáltatót, 3-4 stadiontendert, meg a járulékos desszertet is, eszébe jutott, hogy miért nincsen neki egy versenyképes kincstári bankja.

Létezett ugyan valami bankocskája FHB néven, de elveszett az a többi bank között.

Több se kellett, elkezdte kidolgozni a maga stratégiáját annak érdekében, hogy az ország legnagyobb bankját kialakítsa. Egy olyan hatalmas bankóriást, amely 5 éven belül lenyomhatja azt az OTP-t. Azt az OTP-t,  amelyet még a 90-es években pont tőle privatizált el egy meg nem nevezett MLSZ-elnök, aki ugyan beállt a sorba, de veszélyt jelenthet, hiszen nem a mi kutyánk kölyke, egy outsider oligarcha, deffend KFT-vel a háta mögött. Röviden: jobb lesz vele vigyázni.

No tehát, állam bácsi kiadta feladatul hűséges pénztárnokának, hogy ez így tovább nem mehet, meg kell csinálni a szuperbankot.

Első körben 2013-ban megalkotta az integrációs törvényt, amely szabad utat biztosított 15 vidéki kis takarékszövetkezet összevonására, így azok 2015-ben egybeolvadva és kiegészülve a FHB Jelzálogbank Nyrt.-vel és FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-vel már ütőképesebbnek bizonyultak. A fúzió 2019 októberére fejeződött be.

Aztán szintén 2019 októberében, mint egy kisgömböc hamm felfalta a Magyar Posta Befektetési Zrt.-t, így annak valamennyi ügyfél- és értékpapírszámlája és az ezeken található pénz- és pénzügyi eszközök kezelése átkerült az egyre nagyobbra dagadó pénzgólemhez.

2020 júniusra az MKB is becsatlakozott a pénzpiaci mamuthoz, de állam bácsi még most sem dőlhet hátra, hiszen az ő okos buksijában minimum még egy bank beolvasztása szerepel. A Budapest Bank nem heverhet parlagon, ott a helye a többiek közt, miközben a külföldi bankokat kiszorítják a magyar piacról, és kétpólusúvá válik a magyar bankszféra.

Visszaemlékezve az 1990-es évek elejére, nekem – a mesélőnek – tisztán felrémlik az akkori bankkonszolidációs folyamat, amikor is a rossz hiteleket, behajthatatlan pénzállományokat, netán olyan hiteleket, amelyeket akkori VIP ügyfelek kaptak és meg se kellett soha adniuk, áthelyeztek egy bankon kívüli kft-be, így azok kikerültek a bank könyveiből.

Ennek két haszna is volt. Egyrészt a konszolidált bank tiszta volt és szuper nyereséges, lehetett privatizálni, másrész az a bizonyos kft. bedőlt, csődbe ment, és az ott eltűnt pénzt soha senki se kereste.

Na most. Anno az FHB nem kevés pénzt adott állam bácsinak, a pénztárosnak, de a többi hű alattvalóinak is, így óhatatlanul eszembe jut, mi van akkor ha – és nevezzük nevén a dolgokat – TakarékBbank ugyanezt a metódust játssza majd végig, azaz eltünteti a nemkívánatos kintlévőségeket, a patyolatot meg privatizáltatja a Pénztáros Lölővel.

Állam bácsi megjutalmazza hűbérurát.

Erre utal az is, hogy a TakarékBank első embere ugyanaz a Vida József, aki az FHB igazgatótanácsának tagja volt, és aki most átvette Andy Vajna Tv2-es birodalmát. Ripsz-ropsz lenyomják az OTP-t, és 3 éven belül Közép-Európa legnagyobb magántulajdonú bankjává válik.

Mert hát állam bácsi okos. Tudja, ismeri azt a Rockefeller-mondást, miszerint: „Adjátok nekem egy ország pénzügyeit, és nem érdekel kik hozzák a törvényeket!”

Nesze neked választás 2022-ben.

Boldogan éltek, míg meg nem haltak. Itt a vége, fuss el véle!

V. Z.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.