Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Már a gyermekeinkre fáj a foguk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A NAT-ot, vagyis a Nemzeti Alaptantervet borzasztó véleményekkel illeték azok, akik betekintést nyerhettek annak megvalósulásába. Eddig mindössze magát a tantervet szidták a szakértők – itt persze nem kormánypárti zsenikre, hanem egyszerű pedagógusokra gondolok – azonban időközben a hozzájuk kapcsolódó tankönyvek is kijöttek, amelyek szintén csak nem arattak osztatlan sikert a tanárok körében. Túlzsúfoltnak, használhatatlannak, egyenesen történelemhamisítónak neveztek egy-két szerzeményt, amely ugyan nem lehet túl nagy meglepetés azután, hogy az utóbbi években körvonalazódott az, hogy az Orbán-kormány nemzeti mázzal vonja be az oktatást és úgy alakítja át, hogy az mindenek előtt a haza szeretetére és tiszteletére okítsa a fiatalokat, mármint a párt értelmezése szerinti szeretetre és tiszteletre.

Már az elgondolás is szörnyű, hiszen hazaszeretetere nem lehet senkit sem nevelni, az kialakul az emberben. A kormány mégis erre vállalkozott és arra, hogy akár a történelmet meghamisítva is létrehozzon egy olyan ideális világot a gyerkőcök számára, ahol megtanulhatják, hogy honnan is érkeztünk és a kereszténység mennyire fontos a mindennapi életben. Legendákat, mendemondákat kell tanítaniuk úgy a pedagógusoknak, mintha történelmi tényekről beszélnének. Persze egy tanár megteheti, hogy lázad az elgondolással szemben és az agymosás helyett inkább megpróbálkozik azzal, hogy valódi tudást adjon át a diákjainak, csak ezt manapság nem egyszerű megtenni. Na nem azért, mert minden tanár nyakán egy felügyelő ülne, hanem mert a tanári szakma igencsak felhígult és száz számra vannak olyan pedagógusok országszerte, akiknek semmi keresnivalójuk sincs a gyerekek körül.

Vannak azonban még hivatástudattal rendelkező, valódi jó tanárok is, őket és diákjaikat sajnálom a legjobban. Sokan a rendszerváltáskor azt hihették, hogy végre szabadon taníthatják majd a diákjaikat és el lehet felejteni azt, hogy az állam beleszóljon abba, hogy miként oktatják a felnövekvő generációkat. Óriási tévedtek, hiszen ami ’89 előtt jellemző volt, az sajnos egyre inkább látszik visszatérni. Az oktatási szabadság – oly sok más szabadságjoggal egyetemben – kezd a múlt ködébe veszni és egyre többen gondolkoznak el újra azon, hogyan lehetne mégis a nemzeti agymosás helyett valódi értékekre tanítani a fiatalokat, hogyan lehet kirúgás nélkül megúszni, ha valaki antiszemita szerzők helyett a modern kor nagyjaival szeretné szemléltetni a magyar irodalom sokszínűségét.

A HVG egy hosszabb cikk erejéig foglalkozik a pedagógusok és a szakszervezetek könyvelemzéseivel, azonban én csak egy-két részletet emelnék ki, ami bőven elegendő ahhoz, hogy meglássuk, mi is a probléma az egésszel.

„Már az előző, 2012-es Nat alapján készültek is rettenetesek voltak, de ezek egyenesen gyerek-, nyelv- és 21.század ellenesek” – fogalmazott az 5. és 9. évfolyamos magyar nyelv- és irodalomkönyvekről Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlógimnáziumában oktató pedagógus szerint mindkét évfolyam mindkét könyvtípusának (minden évfolyamon két változat készült a tankönyvekből) közös jellemzője, hogy avítt és lapos, a hosszú és unalmas szövegek mellett pedig semmi olyan nem található bennük, ami akár egy tanárt, akár egy gyereket megmozgatna.

Készség- és kompetenciafejlesztésnek Schiller Mariann szerint nyoma sincsen, a könyvek „megúszásra játszanak”, és jól érezhetően egyetlen elvárásnak tesznek eleget: hogy megfeleljenek a hazafiasabbra szabott alaptantervnek. Annak viszont nagyon: a szöveg tobzódik a nemzet, haza, szülőföld fogalmakban, és velük kapcsolatos idézetekben. 

És ezek csak az irodalomkönyvek, ezek mellett a történelemkönyvekben konkrét tévedések és hazugságok is megtalálhatóak, amelyeket már biztosan nem fognak kijavítani szeptemberig. Elég szépen megfigyelhető az, hogy Orbán valóban harcra kész nemzeti zsoldosokat akar képezni, akik ugyan műveletlenek, de tisztában vannak a nacionalisták által pufogtatott féligazságokkal és hazugságokkal, így gond nélkül tudnak majd csatlakozni a Fidesz híveihez. Rabszolgákra, vitaképtelen, tudatlan állampolgárokra van szükségük, akiket jobban érdekel a nemzeti egység – jelentsen ez bármit – mint családjuk, vagy saját boldogulásuk. Gyermekek agyát mossák könyvek segítségével, aminek két eredménye lehet. Vagy fellázadnak a diákok és tanárok ez ellen és csúnya vége lesz a dolognak, vagy a terv beválik és további híveket tud szerezni magának a hatalom.

Elég egyértelműen arra alapozzák további terveiket, hogy a fiatalok agymosása is be fog válni. Elég ha megnézzük a HVG által is citált, nevetségesen szánalmas idézetet, amelyet a könyv szerzője Kányádi Sándornak tulajdonít, miközben az egy lakodalmas zene szövegének részlete, amely következőképpen szól: Legelső a nemzet, második a család, és csak harmadsorban nézd a magad javát! Mindez pedig egy szivárvány alatt, disney figurák repkedése közepette belovagló ősmagyarokat ábrázoló kép mellett kapott helyet. Ez a nacionalizmusra nevelés elképesztően káros és a fasizmus egyik melegágya. Azzal semmi baj nincs, ha egy ember büszke a szülőföldjére, de azzal már igen is van, ha képtelen a jelenben élni és ahelyett, hogy élné a saját életét – mások véleményének elfogadása mellett -, folyamatosan azért veri a mellét, mert ő magyarnak született.

Elképesztő az a rombolás, amit a Fidesz az elmúlt tíz évben véghezvitt. És itt már messze nem csak a felnőttek agymosásáról, a köztévéről, vagy a Soros-tervről van szó, hanem arról is, hogy már gyermekeink, unokáink agyát is megfertőzik mocskos ideológiájukkal. Lassan már választási lehetőséget sem hagynak azok számára, akik minőségi oktatást szeretnének gyermekeiknek és nem kérnek a kormány agymosásából. Mi lesz a felnövekvő generáció sorsa, ha fasisztákká nevelik őket? Mi lesz az ország sorsa, ha elveszik fiataljaink eszét és korlátozzák műveltségüket? Belegondolni is szörnyű abba, hogy 30 évvel a rendszerváltás után újra itt tartunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.