Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez a szervilizmus már borzasztóan unalmas

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A diploma nélkül, 22 évesen helyettes államtitkárnak kinevezett Rácz Zsófia ugyan nem ér rá tájékoztatni a fiatalokat, és arra sem ér rá, hogy az általuk leginkább olvasott újságok, vagy tv csatornák felkéréseinek eleget tegyen, de arra azért szakított időt, hogy a Magyar Nemzet szerkesztőségébe befáradjon, és választ adjon megannyi borzasztóan fontos kérdésre. Az elég egyértelmű, hogy a fiatal lánynak nincs elegendő tudása ahhoz, hogy egy ilyen pozíciót betöltsön, de ez ennyi idősen nem is csoda. Ugyanakkor elég egyértelműen nem is ez volt a Fidesz célja a kinevezésével, hanem az, hogy egy fiatalt bedobva a mélyvízbe, majd sikerül végre megszólítaniuk azokat a frissen választókorúvá váló fiatalokat, akikre Orbánnak óriási szüksége van jelenleg. A döntés nyilvánvalóan elhibázott volt, noha ezt természetesen azóta sem vonták vissza, hiszen ez egyenértékű lenne a hiba beismerésével. Ilyet a Fidesz az elmúlt évtizedben egyszer sem lépett meg, ezért ezen most sem kívántak változtatni.

Ha Kásler Miklóst nem mentették fel azután az óriási hiba után sem, amit elkövetett a járvány idején, akkor úgy vélem, szinte minden NER-közeli szereplő biztonságban érezheti magát, kövessen is el bármit. Rácz Zsófia ugyan még semmit nem követett el kinevezése idején, de nem kellett sokáig várni arra, hogy kiderüljön, mégis miért akadt meg Novák Katalin szeme ezen a „tehetséges” fiatal lányon. Elég gyorsan kiderült, hogy a fiatalokkal annyira találja meg a közös hangot, mint Kövér László vagy Harrach Péter. Az lehet, hogy nagyon tehetségesen használja az Instagram- vagy a Facebook-fiókját, nem is beszélve az emojikról, de a tájékoztatás nem megy neki. Ebben persze az is szerepet játszik, hogy a fiatalok már az első perctől kezdve hiteltelennek tartották, hiszen semmi keresnivalója nincs egy helyettes államtitkárságon, mindenféle valódi tapasztalat és pláne diploma nélkül. Mégis miért gondolná úgy, hogy van értelme egy vele egykorú vagy talán nála fiatalabb, még egyetemet sem végzett kortársát megkérdezni az őt foglalkoztató kérdésekről?

Úgy tűnik azonban, hogy Rácz  már ki volt képezve, vagy időközben kiképezték arra, hogy ne tántorítsa el munkájától egyetlen olyan kritikus észrevétel sem, amely normális esetben elgondolkodtatná az embert. A hazugságtól sem riad vissza, ezt jól bizonyította már a beiktatását követő első hetekben, már akkor látszott, hogy ügyesen választott a Fidesz. Az pedig, hogy Rácz pontosan tudja, mit kell válaszolni az alákérdezős interjú során, a Magyar Nemzetnek adott válaszaiból is gyorsan kiderül:

Van bennem egy erős küldetéstudat: azért dolgozom nap mint nap, hogy a fiataloknak minél több beleszólásuk legyen az őket érintő döntésekbe. Látom magam előtt ezt a pozitív célt, amilyen nehézségek pedig útközben jönnek, azokat igyekszem leküzdeni.

Mégis mikor hallgatta meg Rácz a fiatalokat? A Fidelitas nem mérvadó, mint ahogy a Fidesz vagy a CÖF által leszervezett, kormánypárti támogatók gyerekeivel történő beszélgetés sem. Ha lenne bármiféle kurázsi a helyettes államtitkárban nem előre egyeztetett emberekkel beszélgetne egy előre, gondosan megválogatott „tömeg” előtt, hanem valóban hagyná azt, hogy valódi kérdéseket kapjon. Kötve hiszem, hogy e kérdésekre lennének valódi válaszai, hiszen ezeket nem tudta előre legyártani a kormány propagandagépezete. Megválogatják, hogy hova engedik el és megválogatják azokat is, akik elmehetnek országjáró turnéja egy-egy állomására. Ez nyilvánvaló volt az első perctől kezdve, mégis azt állítja, immár sokadszorra, hogy ő nyitott a párbeszédre.

Az külön érdekelne egyébként, hogy vajon milyen nehézségek elé néz a kisasszony? Attól tart netán, hogy egyszer kap egy valódi kérdést? Netalán attól, hogy valaki majd felrója neki, hogy miért nem hallgatja meg a nem kormánypárti fiatalok véleményét is? Esetleg attól tart, hogy az utcán egyszercsak elkapja egy valódi riporter, aki majd olyat kérdez, amire nem tud válaszolni? Tényleg nem tudom elképzelni, hogy milyen nehézségekbe ütközhet egy olyan diploma és munkatapasztalat nélkül helyettes államtitkári pozícióba ejtőernyőzött egyén, akit a kormányzat minden erejével védelmez. Őszintén szólva, és nem sok veszélyt látok.

MN: Volt olyan újságíró, aki azt állította, hogy menekül előle. Mi alapján dönt arról, hogy kinek ad interjút?

RZS: Azt az elvet próbálom követni, hogy akkor nyilatkozom, ha van miről. Közvetlenül a kinevezésem után csak azért, hogy beszéljek, nem éreztem szükségét annak, hogy interjút adjak, hiába kerestek meg nagyon sok helyről…

Értem. Tehát a Pedagógusok Szakszervezetének Országos Ifjúsági Tagozata egy olyan platform, amelyhez nem volt mondanivalója Rácz Zsófiának. Négy hónapon keresztül próbálkoztak egy találkozót egyeztetni, teljesen eredménytelenül. Az Instagram és a Facebook árnyékában tehát szívesen válaszolgat kérdésekre – ezzel egyidőben tüntet el megszámlálhatatlan kommentet –, de ha a való életről van szó, ahol nincs gondolkodási idő, akkor megfutamodik. Úgy látszik, ez a sikeresség titka a Fideszben, óriási meglepetés. Csupa gerinces, szerethető ember van a párt környékén.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.