Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az ilyen embernek börtönben a helye

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vélhetően mindenki emlékszik arra a tavalyi állatkínzási ügyre, ahol egy balotaszállási nő az autója után kötötte és meggyilkolta a kutyáját. A fél országot felháborító ügy eljutott a bíróságig, amelynek elsőfokú ítélete tegnap meg is született. Sajnos azonban nem okozott meglepetést, hiszen pontosan az történt, amit egyébként is tudni lehetett már előre. A nőt ugyan (még) nem mentették fel, a vele szembeni ítélet azonban lényegében semmis, hiszen a Csongrádi Járásbíróság tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a nőt tettéért, ami vélhetően ismét felháborodást fog kelteni. Sokan már az esetet követően sem értették, hogy mégis miért állnak ki tízezrek azért, mert egy állatot megölt valaki, hiszen nem tesszük meg ugyanezt családon belüli erőszak, vagy pedofil gyilkosságok esetében.

Igen ám, csak ezeket soha nem lehet összehasonlítani, hiszen egy állat védtelen, az ő jogaiért nem áll ki senki, és megvédeni sem képes magát. A háziállatok kiszolgáltatottak az embernek, ezért is módfelett felháborító az, ha valaki visszaélve ezzel a helyzettel, bántja őket. Nem mindenki ért vele egyet, de én a mai napig úgy gondolom, hogy aki képes szándékosan bántani és kínozni egy háziállatot, az ennél jóval többre is képes. Aki ugyanis ebben leli örömét, vagy ezt tartja elfogadhatónak, annak semmi realitásérzéke nincs, és talán még az is bőven előfordulhat, hogy pszichológiai kezelésre szorul. Épeszű ember ugyanis soha nem okoz szándékosan fájdalmat semmilyen más élőlénynek.

A balotaszállási nő tettére nincs, és nem is lehet semmilyen épeszű magyarázat, hiszen saját kutyáját kergette a kínhalálba. Sokan szoktak azzal jönni, hogy ne viselkedjünk már úgy, mintha egy állat az emberrel lenne egy szinten, ezzel is felruházva őket emberi érzelmekkel. Ezzel én vitatkozni szoktam, ugyanis egy állat nyilván különbözik az embertől, azonban semmivel sem alábbvaló, mint mi. Mi, emberek nem felsőbbrendű faj vagyunk, maximum intelligensebbek, ami az evolúció eredménye, nem pedig a mi saját érdemünk. Viszont ha megnézzük a történelmet, akkor megállapíthatjuk, hogy ezt a csodálatos intelligenciánkat sokszor a legembertelenebb cselekedetekre használtuk fel. Olyasmiket tettünk és teszünk is a mai napig egymással, amit egy állat soha nem tenne meg. Mert ugyan lehet, hogy őket az ösztöneik hajtják, de mindig van okuk arra, hogy miért viselkednek úgy, ahogy.

A népirtás, a tömegpusztító fegyverek kifejlesztése, a vallás nevében történő gyilkosságok mind, mind az emberi agy szüleményei. Mi vagyunk azok is, akik az elmúlt évtizedek, évszázadok alatt annyira tönkretettük a bolygót, hogy már az sem biztos, hogy visszafordítható a pusztítás, amelynek következtében állatfajok ezrei pusztulnak ki. Egy kutya vagy macska – ebben nem vagyok teljesen biztos, de elviekben ez a helyzet –  feltétel nélkül ragaszkodik a gazdájához még akkor is, ha az rendre veri, vagy kínozza. Egy háziállat viszont ok nélkül soha nem támad emberre. Azok a támadások, amelyekkel néha telikürtölik a sajtót, szintén nem a kutyának, hanem a gazdájának köszönhető. Szinte minden kutyából elő lehet hozni a vadállatot, ha épp ez a gazdája célja.

Itt persze nem erről volt szó, hanem arról, hogy a drága gazdi kivégezte a saját kutyáját. A tette szándékos volt, már csak ezért is teljesen érthetetlen, hogyan és miért kaphatott mindössze felfüggesztett büntetést. A bíróság miért tart attól, hogy a társadalom számára veszélyes egyéneket börtönbe zárja? Ha valaki adót csal, azt nyugodtan börtönbe zárják akár évekre, de ha valaki szándékosan, minden ok nélkül megkínoz és megöl egy háziállatot az teljesen rendben van? Évek óta kéri a társadalom egy része, hogy állatkínzásért ne pénzbüntetés, vagy felfüggesztett járjon, hanem valódi, letöltendő börtönbüntetés. Ezek az emberek ugyanis veszélyesek a társadalmunkra, és semmi keresnivalójuk sincs közöttünk, addig legalábbis biztosan nincs, ameddig fel nem fogják, hogy amit elkövetek, az embertelen. Márpedig a kutya megöléséért felelős nő egy pillanatig sem bánta meg tettét, lényegében a mai napig úgy gondolja, hogy ez teljesen rendben volt.

Mennyire beteg az elméje annak, aki így gondolkozik? Én biztosan nem szeretném azt, hogy a gyerekem közelébe kerüljön egy ilyen pszichopata – aki ilyet elkövet, az számomra az –, akiről nem lehet tudni, mire lehet még képes. És nem, nem sajnálom a nőt. Nem kívánom a halálát, mint ahogy egyébként egy gyilkos halálát sem kívánnám. Azt viszont szívesen látnám, hogy az igazságszolgáltatás kiszabja rá a méltó büntetést. Mert azzal, hogy az ilyen alakok valódi büntetés nélkül megússzák az ilyen és hasonló eseteket, lényegében legalizálják az állatkínzást. Lehet, hogy ez törvényileg tiltott, ám mint az jól látható a bíróságok munkájából, lényegében elnézőek az állatkínzókkal és állatgyilkosokkal szemben. Ez nagyon nincs rendben, ennek sürgősen változnia kell.