Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor már tényleg csak mi mondhatjuk azt, hogy elég volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A nagyon független Alkotmánybíróságról újra kiderült, hogy már ahhoz sincs joga, hogy fontos kérdéseket vizsgáljon. Eddig is pontosan tudtuk, hogy a Fidesz kiherélte a magyar igazságszolgáltatást, elég csak megnézni Polt Pétert, vagy a tavaly pozíciójába helyezett Varga Juditot, és rögtön kiderül, hogy igazságszolgáltatásról már nem nagyon beszélhetünk. A kétharmados Fidesz és Orbán azt csinál, amit akar. Ugyan a felhatalmazási törvényből fakadó különleges jogrendet hamarosan megszüntetik, ez mégsem jelent valódi változást Orbán hatalmában. Eddig is azt tolt át a parlamenten, amit akart, és ezután is pontosan ez fog történni. Igen ám, csak néha történt számos olyan fejlemény, amely már a felhígított, megnyirbált jogkörökkel rendelkező Alkotmánybíróság számára is túl sok volt, ezért egy parlamenti döntést megsemmisítettek, mondván, az alkotmányellenes. Ez az eset a 98 százalékos különadó bevezetése volt, amelyet követően még inkább kiherélték a taláros testületet.

Akkor a kétharmados többség azt a döntést hozta, hogy az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak ritka kivételes esetekben vizsgálhatja felül és semmisítheti meg. Nos, mint az nemrégiben kiderült, a főváros és egyéb városok önkormányzatainak kizsigerelése nem számít kivételes esetnek, ezért az Alkotmánybíróság nem is szólalhat meg az üggyel kapcsolatban. Az ellenzéki képviselők többsége panaszt tett az Alkotmánybíróságnál, azzal érvelve, hogy a gépjárműadó elvétele lényegében kisemmizi az önkormányzatokat, arról már nem is beszélve, hogy az elvonások mellett a kormány plusz feladatokkal terhelte a járvány miatt már egyébként is leterhelt és eladósodott önkormányzatokat.

Ám mivel itt adóügyről van szó, ezért az Alkotmánybíróság nem mondhat véleményt. Ez a demokrácia, kérem szépen? Kovács Zoltán az elmúlt napokban ugyanis a következő állítással védte meg a magyar kormányt: a mi demokráciánkban a sajtó valójában élénk és kritikus, a bíróságok függetlenek és az ellenzéki jelöltek még mindig nyernek választásokat. Nyilván az egész megállapítás egy ordas nagy hazugság, de ebből jelen állás szerint engem a bíróságok függetlensége érdekelne, már csak azért is, mert az Alkotmánybíróság kezét jól láthatóan megkötötte a hatalom. Abban is szinte biztos vagyok, hogy Orbán pontosan tisztában volt azzal, hogy az önkormányzatok ilyen módon történő kifosztásához majd nem lehet egy szava sem egyik hazai hatóságnak sem, ezért bátran döntött annak megszavazása mellett.

Milyen demokrácia az, ahol ennyire könnyen kijátszhatóak a törvények? Milyen demokrácia az, amelyben a hatalmon lévő párt kénye-kedve szerint tehet tönkre egyes önkormányzatokat csak azért, mert nem hajlandó megemészteni, hogy ott ellenzéki pártok nyertek a választáson? Milyen demokrácia az, ahol a népet senki sem kérdezi meg egy döntés kapcsán, viszont velük fizettetik meg annak a döntésnek minden költségét? Budapest lassú kivéreztetése korábban még elképzelhetetlennek tűnt – úgy hittük ugyanis, hogy az balul sülhet el Orbán számára is –, de ma már messze nem tartom kizártnak azt, hogy Göd és Hódmezővásárhely kicsinálása után akár a fővárosra is sor kerülhet. Karácsonyt és a különböző kerületek ellenzéki polgármestereket folyamatosan satuba szorítják, amely satu vagy megadja magát egy idő után, vagy a szorongatottak egyike, másika adja meg magát.

Az egész harc valódi vesztesei azonban a budapesti polgárok, akiket a kormány egyszerűen azért büntet, mert rossz helyre ikszeltek. Itt nincs két felelőse a kirobbant háborúnak, egyedül a kormány felelős azért, hogy idáig fajultak a dolgok. Ehhez nem kell még csak ellenzékinek sem lenni, hiszen a független újságírás nem azt jelenti, hogy minden esetben úgy állítjuk be a két felet, mintha azok minden esetben felelősek lennének a kialakult helyzetért. Itt ilyenről szó sincs, hiszen az első perctől jól látható: Orbán érdekei azt kívánják meg, hogy az önkormányzati választások eredményét utólagosan megváltoztassák. Erővel, a pénzek megvonásával, karaktergyilkosságokkal. A gépjárműadó elvonása nem csupán egy adóügy, hanem az egész önkormányzati rendszer haláltusáig fajuló kivéreztetésének egyik fontos eleme. A kérdés csak az, hogy megelégeli ezt egyszer az állampolgárok többsége, és odacsap végre az asztalra, vagy némán végignézi azt, ahogy a teljes országot erőszakkal kebelezi be Orbán.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.