Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kinek a problémája?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hozzászóltam a napokban egy cikkhez, amely az MSZP videójával foglalkozott, egy bejegyzést másoltam át Németh Athina Facebook-os idővonaláról, amely azt támasztja alá, hogy létező ember és minden bizonnyal igaz, amit mond. Erre kaptam egy választ, a szíven ütős fajtából. Egyebek mellett eligazított, hogy „Nekünk józan kommentelőknek ezzel egyáltalában nem kellene véleményt nyilvánítani, állást foglalni. Az illetőre csak rá kell nézni, hogy hamis a baba.”

Gondolkodóba estem, józan kommentelő vagyok-e én, és úgy döntöttem, hogy ha a fő jellemzője, hogy megfelelő előítéletekkel rendelkezik, akkor nem. Amennyire a lehetőségeim engedik, elvégeztem a szükséges oknyomozást, az eredményt pedig közreadom, mert azt hiszem, érdemes másoknak is megismerni azt. Felvettem a kapcsolatot Németh Athinával, nem volt nehéz, ismerősnek jelöltem a Facebookon, ő visszajelölt, aztán előbb a messengeren irkáltunk, majd beszélgettünk is. Mellesleg fel is hívhattam volna telefonon, mert a telefonszáma is nyilvános. Nem adtam ki magam senkinek, nem is kérdezte, milyen minőségben faggatom, egy ember voltam az utcáról és minden további nélkül beszélgetni kezdett velem. Közvetlen és barátságos, nem ütközik meg azon, ha kérdéseket tesznek fel neki, hanem válaszol. A kérdésre, hogy miért keverték bele az egészbe a mentőszolgálatot, azt felelte, hogy sejtelme sincs, ők egy kávézóban beszélgettek, ugyanis pont szakadt az eső, a felvezetőt később, nélküle készítették. Azt már csak én gondolom, hogy azért a mentőszolgálat előtt, hogy a háttér némiképp összefüggésben legyen a tartalommal, elvégre a mentők hordozták a betegeket, bár ezen kívül valóban semmi közük az egészhez.

Athina dolgozott betegszállítóként is az egyik mentőszervezetnél, de főként a hospice ellátás volt a fő tevékenysége. Ez annyit jelent, hogy amire egy embernek ebben a végstádiumban szüksége van, abban ő tud segíteni, de ez nem jelent egészségügyi tevékenységet, tehát nem ad be injekciót, nem köt be infúziót, viszont etet, pelenkáz, mosdat, ugyanis azt is kell. Ehhez nincs szükség szakképesítésre, ez abból is kiderül, hogy a kórházak bátran hazaküldtek ilyen ellátásra szoruló betegeket, ugyanakkor a hozzátartozók erre általában nincsenek felkészülve, azt se tudják, melyik végéről kellene hozzákezdeni. Félnek, hogy rosszul csinálnak valamit és bajt okoznak, közben éppen abból lesz baj, hogy nem csinálnak semmit. Jól jön ilyenkor a segítség, még ha nem is veszi át teljes egészében a feladatokat, csak eligazítja a családtagokat, mire van szükség, hogyan végezzék el a beteg körüli főbb teendőket.

Nem Athina kereste meg az MSZP-t, hanem az egyik ápoltjának a hozzátartozója. Őt csak felkérték, mondja el a tapasztalatait, hát megtette. Ettől még ez nem az ő kezdeményezése, még akkor se, ha az eltelt napok alatt átminősült, úgy emlegetik sajtószerte, hogy MSZP-s kamuvideó, meg Németh Athina ügye. Névjegyzékeket lobogtatnak, amelyekben nem szerepel szakápolóként, nem szerepel munkáltatói jegyzékekben, tehát egy szélhámos, egy csaló, és különben is, csak rá kell nézni. Az, hogy kiürítették a kórházi ágyakat Kásler utasítására, lassan már említésre sem lesz érdemes. Az MSZP is próbál kihátrálni az egészből, holott az lenne a legkevesebb, hogy most nyilvánosan bevallják, igen, az ő hibájuk tette hiteltelenné a videót, helyette most belső vizsgálódnak, aminek a végén minden bizonnyal ki fog derülni, hogy ők mindent jól csináltak. Athina meg lássa következményeit a dolognak, pereskedjen kedvére, nem mintha neki ehhez lenne kedve, de mivel beperelték, kénytelen lesz részt venni benne.

Még csak elnézést se kértek a riportalanyuktól, akit most egy sor kellemetlenség fog érni, talán még ők neheztelnek, amiért nem rendelkezik semmiféle diplomával, hiszen anélkül nem hiteles. Van itt tanulság, nem is kevés. Ha szóvá akarsz tenni valamit, ami nem a te saját elszigetelt kis problémád, hanem gyakorlatilag az egész társadalmat érinti, ezért nagyjából mindenki találkozott vele, nem elég, ha igazad van, ha tulajdonképpen közügyről van szó. Lényegében ez nem is fontos, az már sokkal inkább, hogy te legyél feddhetetlen, és nem utolsó sorban a kinézeted is megfeleljen az elvárásoknak, mert az ízlés roppant finnyás. A közvéleménynek mutatós betegápolóra van szüksége és lehetőleg jóarcú haldoklókra ahhoz, hogy egy beszámolót, ami a kórházakból kirakott szerencsétlenek sorsáról szól, el tudjon fogadni.

Nem tudom, hová fog ez az ügy terebélyesedni. Nem is annyira Athinát sajnálom, sokkal inkább saját magunkat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.