Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Az örök ellenzéki szerep

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha megnézzük a legfrissebb közvélemény-kutatási eredményeket, akkor azt látjuk, hogy a Fidesz újabb választási győzelem felé vitorlázik. Úgy tűnik, nincs valódi versenytársa és a láthatáron sem látszik olyan vihar, még a koronavírus sem bizonyult annak, ami esetleg boríthatná a várható eredményt. Ebben a szélcsendes időben nincs könnyű helyzetben egyetlen ellenzéki (?) párt sem. Mert nem csak a politikában eltöltött idejük tenné már ajánlatossá, hogy kormányzati pozícióba kerüljenek és megmutassák, képesek megbirkózni az ország kormányzásával. De a folyamatos, örök ellenzéki szerep is kezd kínossá válni, és ahhoz hasonlít, mint amikor az állandóan ugató kutyát egy idő után már senki nem veszi komolyan. Így elképzelhető, hogy újra az utolsó lehetőség lesz számukra a 2022-es választás, és egy újabb fiaskó után már egyértelművé válik: egy új ellenzéki oldalt kell felépíteni. Más szereplőkkel.

Az ellenzéki oldalon zajló küzdelemben most nagyon úgy tűnik, a Jobbik lépett a megszűnés útjára. Legalábbis kezdi szép lassan felemészteni önmagát, kormányzati segítséggel. Visszatekintve az látszik, hogy a Jobbik megalakulása óta folyamatos változáson ment keresztül és ez még most is tart. Keresték a továbbfejlődés útját, újraértékelték önmagukat, ami úgy tűnik, mára sem ért a befejezéséhez. Ennek tükrében történtek, és történnek radikális személyi változások, és ebből kifolyólag csak kevesen maradtak a párt zászlaja alatt. 

Jelen pillanatban azonban elmondható, a Jobbik hiába próbálta az elmúlt évek alatt eléggé jól elsajátítani a 21. századi médiakommunikációs stratégiákat, ez kevésnek bizonyult. Igyekeztek eredetinek, innovatívnak és mozgékonynak lenni a politikában, de a közbeszéd irányításának a megragadása és az úgynevezett politikai keretezés nagyon nem tartozott a párt erősségei közé. Ugyanis ennek sikeres megvalósításához létfontosságú lett volna mélységeiben ismerni a magyar társadalom mindennapi magatartásformáit és szokásait. Mert könnyen feltételezhető, egy eldugott faluban élőt jobban érdekelheti, hogy időben megkapja a fizetését, mint az, hogy a párt elnöke milyen kutyát simogat. Rá kellett volna érezni a jövőre és olyan alternatív víziót bemutatni a választóknak, amit a többség támogatni tud és kialakul iránta egyfajta össznemzeti érdeklődés. A pártnak elengedhetetlen lett volna megtalálnia a saját hitelességét és szenvedélyét, és erről meggyőződéssel beszélnie. Természetesen álarc nélkül. De ez igaz lehet az összes ellenzéki párt esetében is.

Mert szerintem hibás az a feltételezés, hogy a választópolgár egyszerű fogyasztó, a párt pedig egy márka. Továbbá tévedés lehet a közvélemény-kutatásokat lapozgatni, annak alapján, amit a választó éppen hallani szeretne. Ez egy lufi, ami bármikor kidurranhat. Valahol hamarabb, valahol később. Ezzel a felfogással nem lehet a választók szemébe nézni, mert a politika erkölcsi erózióját jól hangzó jelszavakkal nem lehet megállítani, korjelenségekre választ adni és megújítani egy országot. Így visszatekintve az sem elhanyagolható kérdés: miért nem tudta a Jobbik kezelni az ellene irányuló ellenszenvet? Miért nem sikerült feltárni ennek okait és azokat a javára fordítani?

Ahogy közeledik a választás időpontja, úgy fokozódik majd a nyomás, és kezd érezhetővé válni a választás tétje. De persze nem mindenkinek. Azt nem tudjuk, hogy 2022-re milyen lesz a közhangulat, és a választók milyen választ adnak az ellenzéki pártok ajánlataira. Ha lesznek egyáltalán. Azt sem tudjuk, az ellenzéki pártok által megalkotott hívószavak hallatán a választók előtt milyen lelkesítő horizont bontakozik ki, amit jutalmazni tudnának. Nem tudjuk, hogy érezni fogják-e ennek alapján a váltás szükségességét, vagy pedig a változatlanság pártján állnak majd.

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.