Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A budapestiek nem hülyék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint az kiderült nemrégiben, a kormány nem csak az idei évben – a járvány elleni védekezés miatt – de legalább 2024-ig tervezi sarcolni az önkormányzatokat. A járvány csak ürügy volt arra, hogy megbüntethessék végre az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, ami első körben annyit jelentett volna, hogy elveszik a polgármesterek jogköreit. Az erről szóló törvénytervezetet Semjén Zsolt adta be a parlamentnek, azonban az olyan hatalmas felháborodást keltett, hogy pár órán belül egyszerűen visszavonták. Ez, a Fidesz életében igen ritka esemény azonban jól láthatóan nem azt jelentette, hogy Orbán letett volna a renitens települések megbüntetéséről, hanem azt, hogy még időre van szüksége ahhoz, hogy egy jól átgondolt terv keretében hajtsák végre.

Ez hamarosan meg is történt, amikor milliárdokat vettek el több fővárosi kerülettől is, valamint létrehozták a gödi modellt, amelyet lemásolva majd a jövőben milliárdokat vehetnek el olyan településektől, amelyek nem jól szavaztak a választásokon. A Fidesz kommunikációja szerint ezek a sarcok mindössze a járvány idejére érvényesek, ezzel ugyanis közösen vállalják a terheket a harcban. Ez már a törvény meghozását követően is sántított, hiszen az önkormányzatok bevételei a járvány miatt pont hogy lecsökkentek, ezért az intézkedés csak tovább rontotta a helyzetüket, de sokan beletörődtek. Azt hihették ugyanis, hogy itt egyszer, de legalábbis csak ebben az évben kötelező befizetésről van szó, végtére a járvány most pusztít. De nem, erről szó sincs, mint az nemrégiben kiderült Karácsony posztjából:

A péntek este benyújtott dokumentum, a 2024-ig tartó költségvetési kitekintés azonban leleplezi ezt a hazugságot. A kormány ugyanis a kivéreztetést nem csak a jövő évre, hanem 2024-ig tervezi. A helyi önkormányzatok megsarcolásából az idei 43 milliárd forintos összeg helyett a következő négy évben 160 milliárd forint szerepel a kormányzati előterjesztésben. Budapest esetében az eddigi 10 milliárd helyett közel 40 milliárdos sarcot jelent. Évente! A gépjárműadóból pedig az idei 51 milliárd helyett jövőre már 87 milliárdot, 2024-re pedig már 95 milliárdot akar zsebre tenni a kormány, miközben a feladatokat és a kiadásokat az önkormányzatoknál hagyja. 

A felháborodás érthető, hiszen ez veszélybe sodorja a kerületeket és az egyéb vidéki városokat, amelyek úgy döntöttek, elegük van a fideszes vezetésből és független, vagy ellenzéki polgármestert szavaztak meg. De a Fidesz természetesen ezt az elvonást is meg tudja magyarázni, pontosabban nem megmagyarázza, hanem azonnal visszatámad, Karácsony mégis csak többlettel vette át a főváros vezetését. Vagy mégsem? De lássuk először a Fidesz közleményét, amely az MTI-n jelent meg tegnap délután:

Karácsony Gergely többlettel vette át Budapestet! Hova lett a pénz? – reakció a főpolgármesteri nyilatkozatra

Karácsony Gergely ismét azt csinálja, amit szokott: hárítja a felelősséget és mindenért mást okol.
A tény az, hogy a baloldal a fővárost és a kerületeket többlettel, azaz milliárdos megtakarítással vette át. A pénzt viszont ezek szerint gyorsan elköltötték! Hová lettek a milliárdok a főváros és a kerületek kasszájából? A budapestiek együttműködésből fakadó fejlődést és nem politikai csatározásokat várnak el a főváros vezetésétől. Jó lenne, ha Karácsony Gergely ezt figyelembe venné!

A Fidesz mégis miről beszél vajon? 2019 végén 80 milliárd forint volt Budapest adóssága, ami az akkori vélemények szerint később még a 120 milliárd forintot is elérhette. Ez több okra is visszavezethető, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy a főváros éves költségvetése a korábbi 500 milliárd forintról 300 milliárd alá esett, mivel a kormány elvonta Budapest forrásait. A legtöbb értéket elvették tőlük, ezzel abba a helyzetbe hozva őket, hogy csak hitelből tudják fenntartani magukat. Még Tarlós István egykori fideszes polgármesternek sem ment az, hogy többlettel zárja az utóbbi éveket, hiszen ez szinte lehetetlen a jelenlegi körülmények között. A főváros fenntartása drágább, mint amennyi bevételt meghagytak a költségvetésben, ezzel lehetetlenné téve a helyzetet.

De ha ehhez még hozzáadjuk azt is, hogy 2019-ben futott a 300 milliárdba kerülő Liget-projekt, a 80-120 milliárdos költségvetéssel épülő népligeti kézilabdacsarnok, vagy épp a Csepel-szigetre álmodott olimpiai stadion és olimpiai falu, ami önmagában 500 milliárdos terv. De épültek még stadionok és egyéb, teljesen fölösleges épületek is, amelyekről még jóval Karácsony megválasztása előtt döntött a kormány. Ordas hazugság az tehát, hogy többlettel vette volna át Karácsony a fővárost, de még ha így is lett volna, az mire lenne magyarázat? Ha többlettel rendelkezik, akkor jogos több száz milliárd forint elvétele a következő években, mondvacsinált okokkal? Teljes mértékben érthetetlen az, amit a kormány művel, hiszen ezzel nem fognak mást elérni, mint az emberek felháborodását, ami nem feltétlen lesz egyenlő a Karácsonnyal szembeni elégedetlenséggel.

Akik ugyanis rá szavaztak, képesek arra, hogy értelmezzék a híreket, tehát azt is megértik, hogy a főváros költségvetésének megnyirbálásához Karácsonynak semmi köze sincs. Tehát ha elfogy a pénz a főváros kasszájából, az nem Karácsony felelőtlen gazdálkodásának, hanem a kormány döntésének köszönhető. Azzal viszont, hogy a fővárost megbüntetik, még egy darázsfészekbe is belenyúlhatnak. Az új főpolgármester ugyanis nem fél attól, hogy nyílt lapokkal játsszon, amire a Fidesz nem számított a polgármestersége elején. Azt hitték, hogy egy tesze-tosza, félénk politikussal lesz dolguk, akit majd könnyen lesöpörnek a színről. Tévedtek és véleményem szerint akkor is tévednek, amikor azt hiszik, hogy következmények nélkül szüntethetik meg az önkormányzatiságot Magyarországon.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.