Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Elindultam szép hazámból

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van nekünk egy országgyűlési képviselőnk. Természetesen fideszes, úgy jutottunk hozzá, hogy átrendezték a választókerületeket, ettől mi egy számunkra teljesen ismeretlen kerülethez kerültünk, amely többnyire a Duna másik partján fekszik, így soha semmiféle kapcsolatban nem álltunk velük. A többiek választották meg ezt az embert, akinek a létezéséről sem tudtunk korábban. Most se tudunk róla többet, a különbség annyi, hogy időnként fogadóórát tart a városunkban is, továbbá ő a Magyarok Öröksége nevű néptánc jellegű alapítvány kuratóriumi elnöke, ez minden bizonnyal jár a hivatalához, ezen kívül nem hinném, hogy bármiben hasznunkra lett volna.

Mostanában egyre másra szólalnak meg a fideszes potentátok, a mi képviselőnk is egy ünnepi köszöntővel lepett meg bennünket a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulójára. Fizetett hirdetésként tette közzé a Facebookon, nyilván azért, hogy egészen biztosan mindenkihez eljusson. A filmecske kezdetén egy talpig székely népviseletbe öltözött leányzó dalolja el, hogy Elindultam szép hazámból, édes kis Erdélyországból. A helyszín Dunavarsány, az ottani Trianon park, amelyet 2008-ban létesítettek az országgyűlési képviselőnk ottani polgármestersége idején, több dúsan faragott kopjafa áll benne, továbbá egy székely stílusú harangláb, amelynek harangja állítólag azóta is minden délben megkondul.

Az ember ezek után természetesen azt gondolná, hogy a dunavarsányiak jelentős része bukovinai székely lehet, esetleg az országgyűlési képviselő is erdélyi származású, de feltételezések helyett jobb utánanézni. A Wikipédia szerint a település eredeti lakói a honfoglaló magyarokkal érkeztek, az alán, jász vagy kabar törzsek tagjaiként, aztán a tatárjárás után elnéptelenedett a terület, majd I. Lipót császár türingiai svábokat telepített ide. A mostani varsányiak döntő többsége magyar, akadnak német, cigány és román nemzetiségűek is, székelyeket azonban még véletlenül se találni közöttük. Maga a képviselő születésétől fogva Dunavarsányban él, szülei az ottani református lelkipásztorok, ő maga is egyházi szolgálatban állt, mielőtt politikára adta a fejét.

Ennek persze nincs jelentősége, bár a tények ismeretében még kevésbé van logikus magyarázat erre a hatalmas Erdély iránti vonzalomra. Túlzásnak tűnik, de valójában nem az, hogy ezzel az erővel vágyódhatnának akár az óceán után is, ahhoz sincs kevesebb közük, mint az édes kis Erdélyországhoz. Mesterségesen előidézett és fenntartott fájdalom, amelyben a közönség kérdés nélkül részt vesz, hiszen ez a helyes viselkedés.

A nemzeti önazonosság valóban fontos, amennyiben valóban az önmagunkkal való azonosságot értjük alatta. Nagyon tetszik nekem a kalocsai népviselet, de nem vagyok kalocsai, ezért nem fogom magamra venni és abban parádézni, kivéve, ha mondjuk néptáncosként a kalocsai táncokat adjuk elő, de csak ott és csak akkor, mert máskülönben nincs dolgom vele. Nem fogok székelykaput állítani azért, mert az szép, ha az én épített környezetembe nem illik, akkor ugyanis annak ott nincs helye. Ha leküzdhetetlen szimpátiát érzek valamely más tájegység jellemzői iránt, akkor tegyem azt a magam örömére, menjek el oda, éljem meg ott, de ne kényszerítsem rá a körülöttem élőkre, hogy ők is érezzék ugyanazt, mint én, hiszen akkor ők már nem önazonosak többé. Ráadásul van ebben egy fajta sértés is, azt sugallja, hogy ami a miénk, az kevésbé szép, tehát értéktelen. Ha egy településen élőknek nincs saját népviseletük, minden bizonnyal kiválóan elboldogulnak nélküle a jövőben is, tehát fölösleges gondoskodni róla, hogy legyen és felvállalni valaki másét.

A képviselői filmes köszöntő elérte a hatását. Nálam ilyen hatást, másnál talán másfélét, nem tudhatom, mi lehetett az eredeti szándék. Nem ismerem a Facebook hirdetési árait, de gondolom, nem lehetett olcsó, a produkció hat és fél perces, tehát terjedelmes is, nyilván megkérték az árát. De hát egyszer van ilyen jubileum, és az összetartozás meg a nemzeti önazonosság minden pénzt megér.

Eddig nem különösebben figyeltem az országgyűlési képviselőnkre. Most már kicsivel többet tudok róla. Kevesebb több lett volna belőle.

Pável Melinda

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.