Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Koronavírus után

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A koronavírus-járvánnyal a történelem ránk robbantott. Ránk robbantott abban az értelemben, hogy saját magunk lehettünk szemtanúi a világ néhány hét alatti megváltozásának. Nagy és egyben rémisztő pillanat volt, amikor az olaj a világtörténelemben először értéktelenné vált. Következésképp felmerülhet az a történelmi időkhöz illő kérdés: újrakezdjük, vagy folytatjuk ott, ahol abbahagytuk?

Sokan a koronavírus okozta válságot egy háborúhoz hasonlítják, hasonlították. De jobb esetben minden háború után egy másik világ van születőben, más szereplőkkel, más elgondolásokkal, több bizakodással. A régi világ átmentése, a megszokott beidegződésekkel, tovább dagonyázva a korrupcióban, nem lehet életképes opció. Most, a vírus utáni pillanatban, úgy tűnik, keletkezett egy nehezen felismerhető űr, ami esélyt adhat a megtisztulásra, nemzeti megújulásra. Mivel ott, ahol voltunk a vírus kirobbanása előtt, immáron nem szabad folytatni. Meg kell magunknak adni a lehetőséget, jobb idők jönnek, jöhetnek az élethez. Megmutattuk, a vírus alatt képesek vagyunk összefogni. Ennélfogva a bizalmat is újra tudjuk építeni a hazai és nemzetközi politika alakításában. Így megkérdezhetjük magunktól: ismételten hallgatjuk az összeesküvés-elméleteket és közben a hatalom kedvencei ezen a járványon is meggazdagodnak, vagy kézbe vesszük nemzetünk sorsát?

Ami viszont szemet szúró, visszataszító és tökéletesen rávilágít tragikus helyzetünkre, a kormány itthon mutatott magabiztosságának tükrében, az a szinte muzsik mentalitású, ízléstelen megalázkodás Kína előtt. Ez a meghajlás külpolitikai mozgásterének hiányát, rászorultságát mutathatja, ami a jövőre nézve nem más, mint egyértelmű behódolás Kína gazdasági megfélemlítésének. Mert mára mindenki előtt világos, aki követi a nemzetközi események fordulatait, Kína „maszk-diplomácián” keresztül folytatja geostratégiai érdekeinek az elérését. Valamint közben kisebb-nagyobb sikerrel megpróbál változtatni a vírus okozta narratíván, hogy ködösítse szerepét a vírus elterjesztésében.

Mindazonáltal Kína különösen hírhedt abban, miszerint „adósságdiplomáciát” folytat a szegényebb nemzetekkel, így köztük Magyarországgal is. Kölcsönöket ad ki számukra, miközben stratégiai előnyök kiaknázására törekszik. Így Oroszország után egy újabb bilincsbe kerültünk, aminek az árát valószínűleg már a következő nemzedékek fogják megfizetni. De persze a hazai korrupció éllovasai ebből csak a saját hasznukat nézik, sutba dobva a nemzet érdekeit. Azonban az is nyilvánvaló, korunk bűntudataként megélve, a magyar társadalom kénytelen együtt élni a korrupcióval. Az elmúlt évtizedek politikai elitjei megtanították együtt élni vele. Talán azért járhattak sikerrel, mert már elfáradtak az emberek a reménytelen küzdelmekben, a folyamatos hitegetésekben és inkább élni akarnak, kiélvezve az élet megmaradt örömeit.

Most a koronavírus okozta újrakezdés egy lehetőséget ad a továbblépésre. Nem csak gazdaságilag, hanem társadalmilag is. Pontosabban alkalmat arra, hogy átlépjünk e korszak felett, és másképpen folytassuk. Ebben olyan hiteles vezetőkre lenne szükség, akik őszintén a szavazóik szemébe tudnak nézni, és gondolnak a rég elfelejtett honfitársainkra, a csendes többségre is.

Kalmár Benedek

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.