Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


SENKI NEM ÚSSZA MEG!

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Országos hírré vált a napokban, hogy a tatai Öreg-tó nyugati partján építene ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházással a NER-közelinek tartott Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft.

Ha bárki magyar ember Tata nevét meghallja, akkor legelőször az Öreg-tó és a vár ugrik be neki. Nem véletlenül. Az ország egyik legkedvesebb városa Tata, a tatai vár a tizennegyedik század végén épült, a panoráma gyönyörű, nem is folytatom, elég annyi hozzá, hogy ehhez a látványhoz még a kommunisták sem mertek hozzányúlni. Ebbe a környezetbe jön most egy monstrum beruházás – amit a helyi pletykák szerint Szijjártó Petike óvó tekintete kísér. A beruházó persze fűt-fát ígér, minden csodaszép lesz, a környezet nem változik, csak még szebb lesz; pont úgy, mint a Városligetben, a Balatonnál, a József nádor téren, stb…

2016, június. Csereklye Barnabás, a Quality Pack Zrt. projektigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. 30 milliárd forintos beruházást hajt végre a Hell Energy Csoport Szikszón, a 320 új munkahelyet jelentő fejlesztéshez a kormány 7 milliárd forint támogatást biztosít. (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Én magam Tatabányán cseperedtem fel, nekünk Tata volt a Riviéra. Ide jártunk strandolni, én itt álltam először szörfdeszkán, sokszor az edzéseink is itt zajlottak, a Tó-futás, vagy a Tatai minimaraton állandó résztvevői vagyunk, de csak sétálgatni is gyakran jövünk ide családdal, barátokkal; a szívem megszakad úgy is, hogy nem vagyok tatai.

A tervek nagy tiltakozást váltottak ki városszerte. Régi barátomat hívom, aki jelenleg is a tatai Eötvös Gimnázium tanára, a hangja a dühtől, a felháborodástól és sajnos a tehetetlenségtől is, el-elcsuklik. A tiltakozókat tömörítő Facebook-csoportnak pillanatok alatt lett majd’ hétezer követője (szinte csoda, hogy még egyik kommentelő háza előtt sem állt meg reggel hatkor a rendőrségi autó), záporoznak az ötletek: műemlékvédelem, örökségvédelem, UNESCO (apropó, UNESCO: a Karmelita kolostor engedély nélküli erkélyépítését is milyen remekül akadályozták meg! Ja, nem…), petíciók, esetleg helyi népszavazás, helyi képviselők felkeresése.

Nagyon rossz hírem van, kedves tatai barátaim, ez a hajó elment! Nincs már ebben az országban olyan szerv, hivatal, amihez fordulhatnátok! Ha még mindig nem tudnátok, a sokszor, agyonkoptatásig  emlegetett „fékek és ellensúlyok” rendszere az, ami hiányzik, nincs már hová fordulnotok! Pedig ti talán biztonságban éreztétek magatokat, hiszen kormánypárti a polgármester, (szép, izmos 57%-ot kapott), és kormánypárti többség van a képviselő testületben is; nagy baj nem lehet, mi „okosan” szavaztunk, ellentétben a pestiekkel! Talán meg is veregettétek a vállatokat a gödi fejlemények hallatán: így jár a hülyéje, ha momentumos polgármestert választ magának!

Nem így történnek a dolgok itt, Mária országában, tatai barátaim, sajnos, nem így; ha eddig nem tudtátok, most megtanulhatjátok! Sosem tudhatjuk előre, hogy egy adriai luxusjachton, egy Kanári-szigeteki villában kik, miről döntenek épp. Komolyan azt hittétek, hogy Tata, ez a kis ékszerdoboz megússza? Hogy valamelyik NER-lovagnak nem tetszik meg előbb-utóbb? Hogy elég a védelemhez egy kormánypárti polgármester? (Apropó: itt a nagy lehetőség Michl József polgármester előtt, hogy megmutassa ország-világnak: neki a városa az első! Spoiler: nem fogja…)

Egy lehetőség maradna még: megfogni szépen a „befektetőket” és az egész polgármesteri hivatalt a négy sarkánál, meghempergetni szurokban-tollban, és az egész szutykot Tata határain túlra hajítani! De tudom, magyarok vagyunk, ej, ráérünk arra még, a fotelből is príma forradalmakat lehet kirobbantani, meg egyébként is: lassan majd megszokjuk ezt is.

Ráczkevy Miklós

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.