Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szegény kormánypárt, csoda, hogy túlélték a brutális ellenzéki támadásokat

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Talán némiképp meglepő módon Tarlós István volt főpolgármester interjút adott a minap a 168 órának. A beszélgetésből tökéletesen átjön, hogy ugyan Tarlós elbukta a főpolgármesteri széket, azonban a szíve töretlenül a kormánypártért dobog, továbbra is rendületlenül védi annak döntéseit. Ez persze érthető is, hiszen Tarlós továbbra is együtt dolgozik Orbán Viktorral, államtitkári fizetésért tanácsokat ad neki, de talán pont ezért érdekes, hogy mi az álláspontja a fővárosban kialakult helyzetről. Azt eddig sem rejtette véka alá, hogy nem túl nagy kedvelője Karácsony Gergelynek. Ehhez megvan minden joga, ettől függetlenül is érdekes a beszélgetés, amelyből most csak egyetlen részletet szeretnék kiemelni:

168 óra: Azért is említettem, hogy nem tartom szerencsésnek a politikai vádaskodást ebben az ügyben, mert a felelősség minimum megoszlik. Ha egyáltalán. A főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság elnökétől, a kormányhivatal vezetőjétől kérte, hogy teszteljék a kórházból az otthonba visszatérőket. Sára Botond, Józsefváros volt fideszes polgármestere viszont írásban adta, hogy szerinte ez fölösleges költségeket generálna.

Tarlós: Én nem fogok ebben az ügyben frontális támadást indítani a főpolgármester ellen, de a szelektív szerecsenmosdatásban sem vagyok partner. Az viszont bizonyos: nevetséges dolog, ha egy főpolgármester azt bizonygatja, hogy neki semmi köze a saját intézményéhez. Egyébként meg nem kellett volna visszautasítania azt, hogy 2020. január elsejétől újra a főpolgármester legyen a védelmi bizottság vezetője, ahogyan ez 2011 előtt volt. Erről még 2018 végén magam állapodtam meg a miniszterelnökkel, mert így tartottam helyesnek. A Pesti úti intézményről nincs több mondanivalóm. Attól függetlenül viszont lehetne vitatkozni arról, hogy ki politizálja át a pandémia ügyét. Az ellenzék ebben az ügyben brutális támadásokat intéz a kormány ellen, miközben nem tudom, hogy a főváros vezetése vagy akár ők maguk operatív módon mit tettek a járvány ügyében.

168 óra: Például teszteltek az idősotthonokban, amit a kormány elmulasztott.

Tarlós: Az tény, hogy telekommunikálták a Facebookot mindenféle filozofálással. A közösségi háló persze kényelmes dolog, mert ott lehet nyűgösködni, ígérgetni. Ott nem kap az ember kényelmetlen kérdéseket, következésképp megválaszolni sem kell azokat. Pedig facebookolásból nem lehet öt évig megélni. De ha már a pandémiánál tartunk, nézzük meg a vitathatatlan tényeket. Járvány idején mégiscsak a mortalitás a leglényegesebb mutató.

Tarlós tehát továbbra is védi a kormányt, illetve a kormány döntéseit, függetlenül attól, hogy már nem ő a főpolgármester. Az is jól látható, hogy a kormányzati kommunikáció paneljeivel tisztában van, hiszen a kormánnyal szembeni ellenzéki kritikák fikázása lényegében a gerincét képezi a Fidesz napi propagandájának. Vagyis ha nem értenek egyet Orbán teljhatalmával, akkor ebből következik, hogy nem értenek egyet a magyar emberek védelmével és ellenzékből a nép ellenségeivé válnak. Ezt szajkózza hónapok óta a kormány összes kommunikációért felelős figurája, valamint a propagandamédia is.

A vicces része mégis az a beszélgetésnek, amikor Tarlós kijelenti, hogy nem tudja, a főváros vezetése vagy az ellenzék mit tett a járvány ügyében. Ha nem vesszük figyelembe azt, hogy nem az ellenzék van hatalmon, tehát nem ők hozzák a döntéseket, még akkor is fel lehetne sorolni egy pár olyan tényt, amely megmutatja, hogy nem tétlenül, karba tett kézzel álltak azok az ellenzéki polgármesterek, akik ugyan csökkentett költségvetéssel, de megpróbáltak mindent megtenni a saját településük lakóinak biztonsága érdekében. Maszkot és élelmiszert osztottak, támogatást nyújtottak azok számára, akik elveszítették az állásukat, de olyanra is volt példa, hogy tesztek elvégzését rendelték el olyan dolgozókon, akik találkozhattak koronavírus-fertőzöttekkel. Hogy mi mást tehettek volna még, azt nem tudom, ugyanis a Fidesz van kormányon, tehát minden törvénymódosítás és döntés lényegében az ő kezükben van. Az önkormányzatok költségvetése szűkös és korlátozott, mint ahogy jogköreik sem végtelenek.

De úgy tűnik, a fenti interjúrészletből, hogy Tarlóst holmi tényekkel nem lehet kizökkenteni az arroganciájából: az, hogy több ellenzéki politikus is bejelentett döntéseket a Facebook-oldalán, még nem jelenti azt, hogy azok a valóságban is megtörténtek. Akkor már csak az érdekelne, hogy mit gondol Orbán Viktorról, aki lényegében a közösségi médiát tette első számú kommunikációs platformmá a járvány idején? Vajon ő is csak hazudik a Facebookon, vagy az ő szava hihető, hiszen ő Orbán Viktor? Arról nem beszélve, hogy Tarlós szerint az ember nem kap kényelmetlen kérdéseket a közösségi médiában, tehát ezeket megválaszolni sem kell. Ez igen érdekes elgondolás, tekintve, hogy Orbán Viktor lényegében kisajátította a közmédiát, miközben a független sajtóorgánumoknak már évek óta nem nyilatkozik.

Hetente besétál a rádiójába, hogy ott egy a kormányzatilag vezérelt riporter alákérdezzen, valamint néha válaszol a kormánymédia kérdésnek nehezen nevezhető felvetéseire is, hogy aztán ott tovább hajlíthassa a valóságot. Orbán Viktor évek óta nem hajlandó válaszolni érdemi, közérdeklődésre számot tartó kérdésekre, mint ahogy vitára sem áll ki senkivel. Ő kinyilatkoztat és parancsokat ad, az pedig elő sem fordulhat, hogy bárki megkérdőjelezze az ő szavahihetőségét. Bezzeg Karácsony Gergely vagy Niedermüller Péter, akik ha Facebookon jelentenek be valamit – ami nem mellegesleg a valóságban is megtörténik –, az egészen biztosan csak filozofálgatás, nyűgösködés vagy ígérgetés. Értem, hogy ragaszkodnia kell a párt és a főnöke hivatalos kommunikációjához, de legalább hülyeségeket ne beszéljen már, főleg hogy azzal is pontosan tisztában van, milyen típusú munka folyik a városházán.

Nem állítom, hogy minden tökéletes lenne csak azért, mert ellenzékivé vált a budapesti városvezetés, azonban jól láthatóan történtek olyan változások, amelyek pozitív irányba mutatnak. A valódi bizonyítvány persze csak évek múlva állítható ki, hiszen pár hónap nem elegendő arra, hogy tisztán lássunk, de legalább a lehetőséget meg kellene adni nekik arra, hogy bizonyítsanak. A folyamatos gyalázkodás jól láthatóan nem működik, még akkor sem, ha minden irányból érkezik. Tarlós vélhetően nem gondolkodik nagyon másképpen az élet dolgairól, mint amit egyébként kifejt ezekben az interjúkban, különben nem lett volna olyan boldog ennyi éven keresztül a főpolgármesteri székétől. Az viszont érdekelne, hogy pár év múlva hogyan látja majd a főváros működését. Akkor, amikor talán már felsőbb utasítás nélkül is elmondhatja véleményét.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.