Március 19,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Körbekerítés

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,141,887 forint, még hiányzik 1,858,113 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Nagyon impresszív volt számomra, ahogy annak idején a Kossuth térről kiszorított, majd a Nagykörútra terelt rabszolga törvény elleni tüntetéssel elbánt a magyar rendőrség. Az Index közvetítésében láthattam, ahogyan rendőrök látszólag összevissza szaladgáltak a vonulók mellett, rendőri egységek haladtak fel és alá, látszólag mindenféle rendszer nélkül. Az újságíró sem értette igazán mit is csinálnak, majd egyszer csak hopp, máris 10 fős, méhsejtszerű körülzárásokban találták magukat a tüntetők, a házfalaknak szorítva, ahonnan igazoltatások árán tudtak kijönni. Egyszerre váltott ki eme rendőri tervszerűség belőlem elismerést és félelmet. Félelmet azért, mert világossá vált, hogy erre nagyon profin fel voltak készítve a rendőreink. A Komlói úti bankrablót meg majd elkapják egyszer.

Hasonló történik most az egészségüggyel. Észrevétlenül falazzák be most az egészségügy dolgozóit, mint az tették a fent említett tüntetésen is. A látszólagos kapkodás mögött lassan egy ugyanilyen kordon épült fel. Csak nem fizikálisan, hanem jogszabályi értelemben. Lehet nem ez volt a terv elején, de ez lett belőle.

Hogyan is történt mindez?

  1. Mozgástér beszűkítés

Kezdődött az országos veszélyhelyzet kihirdetésével a koronavírus-járvány miatt. Határok záródtak, majd jogszabályilag, a helyzetre hivatkozva az egészségügyi dolgozók részére teljesen becsukódtak. A Belügyminisztérium az egészségügyi adatbázisokhoz teljes hozzáférést kapott, így pontos képük lehet arról, kik azok, akiknek ilyen végzettségük van, így akár a határokon is rendelkezésre állhat ez. Nem mondom, hogy így van, de a lehetőség adott. A külföldi munkavállalás lehetősége nagyjából bezáródott.

A következő tégla Kásler miniszter utasítása volt, a szerződéskötések tilalmával. A vállalkozó orvosok előtt ezzel elzáródott a munkahelyváltás lehetősége belföldön is, és a szerződéssel másod-, illetve harmad állást vállalók ellehetetlenítésével. Nix ugri-bugri.

  1. Szoros kontroll

A kórházak élére az Operatív Törzs által kinevezett kórházparancsnokok kerültek, akik jelenleg már akár a szakmai munkába is beleszólhatnak, és lassan minden rajtuk keresztül kell, hogy történjen, velük kell engedélyeztetni. A katonák fokozatosan vissza vannak rendelve a cégek éléről, de a kórházakról szó nincs, sőt. Gulyás Gergely már bejelentette, hogy az OT nem fog megszűnni, így valószínűleg a kórházparancsnok intézménye sem.

  1. Szájmaszk

A veszélyhelyzet idejére meghozott rémhírterjesztésről szóló paragrafus visszavonásáról sincs szó, és a parlament elé benyújtott törvényjavaslat szerint az egészségügyben, és szinte csak ott, a különleges jogrend fenntartható. Azt láttuk már, hogy mi számít rémhírnek, így ne legyenek kétségeink afelől, hogy az egészségügy helyzetéről kikerülő belsős információk annak fognak minősülni.

  1. Hangolás

A járvány alatt megszerzett lakossági szimpátia lebontása már megkezdődött Kásler miniszter felelősségtologatási Sokoban játékával. Már az orvosok ingatag egységét is sikerült ezzel megbontani. Rájátszik ezzel a Miniszterelnökség kommunikációja az egyszeri 500 ezer forintos juttatás és a szakdolgozók (nem az orvosok) számára beígért 20%-os béremelés finom összemosásával, ami a lakosság szemében az orvosi bérkövetelést, mint „pénzéhséget” fogja beállítani. Annak ellenére, hogy köztudott volt: a MOK bértárgyalásban van a minisztériumokkal, és az is látszik, hogy a Pénzügyminisztérium egyáltalán nem számolt a jövő évre vonatkozóan orvosi bérrendezéssel.

  1. Végtelen történet

Az utolsó tégla a falban a parlament előtt heverő törvényjavaslat, amely az egészségügyben a betegellátás biztonsága érdekében az országgyűlés engedélye nélkül, korlátlan ideig fenntarthatja a veszélyhelyzetet, felhatalmazást adva a kormánynak egyes törvények felfüggesztésére. Ilyen lehet az eddig kaszaként lengedező egészségügyi törvény is, amely limitálta a közalkalmazott orvosok elrendelhető és önként vállalt munkaidejét. Nagyon könnyen kihúzható a kezükből a jelenleg egyetlen fegyvernek tűnő, az önként vállalt túlmunkaidő felmondásának lehetősége, amely azonnal megbénítaná a betegellátást. Akár keményen megtorolva az esetleges sztrájkot a betegellátás veszélyeztetése címén. Erre kér és valószínűleg kap is felhatalmazást Orbán Viktor.

Ezzel így szépen körbe is kerítették az egészségügyet, csapdába ejtve a benne dolgozókat. Nincs kibeszélés, nincs munkahely otthagyás, nincs külföldi munkavállalás, parancs és értettem van, meg gyűlölhető, pénzéhes orvosok. Pénz az nincs, tárgyalás, érdekérvényesítés meg pláne nincs. Minden Pintérnél van meg az Operatív Törzsnél. Látszólag információkat kértek tőlük, de a szépen begyűjtött javaslatok alapján pontosan tisztában vannak azzal, hogy mire készülődne az orvostársadalom, ha nem teljesítik a bértárgyalások során megfogalmazott kéréseit. Márpedig jelenlegi úgy néz ki, nem fogják.

A fal pedig felépült. Körbekerítettek.

beedoc

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!