Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


El innen vagy el onnan?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hozzászólás érkezett egy több nappal ezelőtti kommentemre. Ez nem szokványos, hiszen a kommentelés lényegében a köznapi társalgás írott megfelelője, az ott és akkor a legfőbb jellemzői, napokkal később reagálni körülbelül olyan, mintha egy társaság feloszlása után valaki visszamenne a kiüresedett helyszínre, és az ott elhangzottakkal kapcsolatban fogalmazná meg a véleményét. Na de előfordul az ilyesmi, különösen azoknál, akik nem forrófejűek, inkább megvárják, amíg kikristályosodik a mondandójuk.

De mesélgetés helyett inkább idézem: „Természetesen kifelé az euból! Szerencsére egyre többet pedzegetik már. Bennmaradni nincs esélyünk, mára már a németek gazdasága is lejtmenetben van. Süllyed a hajó, azt meg illene minél előbb elhagyni.

Ez eléggé tömény így egy szuszra, de azért próbáljunk meg kicsit eligazodni benne. Már amennyire képes lehet erre egy átlagos EU-s állampolgár, aki azért nem szív naponta a NER mákonyából. Szóval a németek gazdasága lejtmenetben van. Igen, ezt tudjuk, évek, sőt, évtizedek óta haldoklik a nyugat, hamarosan ki is múlik, a németek itt fognak könyörögni, hogy adjunk nekik enni, hozzánk jönnek vendégmunkásnak, csak a remény marad nekik, hogy a magyar befektetők új befektetéseket létesítenek az egykori német gazdaság romjain. A süllyedő hajóval kapcsolatos tudnivaló pedig afféle alap az Így neveld a patkányodat témaköréből: ha észlelsz egy lyukat a vízi járművön, amit ráadásul nagyrészt te rágtál ki rajta, akkor nem az a bölcs hozzáállás, hogy segíts befoltozni, egy fenét! Merüljön szépen hullámsírba, elvégre már semmi hasznunk belőle, ami ehető volt rajta, azt nagyrészt felzabáltuk, az a jó döntés, ha vízbe vetjük magunkat, majd felvesz bennünket egy másik hajó, aztán úgy eljutunk az ígéretesebb partokra.

Ez nagyjából benne is van a komment további részében: „Orbán nem hülye, nem véletlenül fordul kelet felé. Sokkal több a lehetőség és hatalmas a piac is. A 19. században, amikor a magyarok kiépítették a fiumei kikötőt, annak költsége 16 év alatt megtérült, ami mai szemmel egy paksi beruházásnak felelt meg. A németekhez Hamburgba évi több millió konténer érkezik Kínából, amit hatalmas haszonnal adnak el pl. nekünk is. Lehetne ez fordítva is és mi fogadnánk a térségbe szánt keleti árukat.

Íme a jövő. Figyelmesen szemléljük a nyugat haláltusáját, sőt, kicsit segítünk is benne, hogy lerövidítsük a szenvedéseit, mindezt leginkább a hullarablás reményében, hátha miénk lesz a majdani örökség, régi álmunk válik valóra, mi leszünk Kína európai központja. A légi hidunk már kiépült, kikötőnk is van a tengeren, a vasút most létesül éppen, itt állunk a Kánaán küszöbén. Még egy kicsit fokozzuk a káoszt, aztán eljön a mi időnk, kedvünkre halászhatunk a zavarosban, elvégre abban vagyunk igazán otthon. Természetesen mielőbb el kell hagynunk a süllyedő hajót. El onnan, ez a jelszó, és ugye egyre többen egyetértenek ebben.

Eközben szép számmal vannak azok is, akik hasonlóképpen éreznek, azzal az apró különbséggel, hogy más az irány, leginkább valamiféle kényszer, hogy el innen, konkrét helyet nem tudnak megjelölni, hogy mégis hová, nem a mások rétje a vonzóbb, mert zöldebb, mint a miénk, egyszerűen csak itt fogyott el a levegő. Lesznek, akik maradnak, na persze, főleg, mert se lehetőségük, se bátorságuk nincs ahhoz, hogy ekkora kalandba belevágjanak, és vagy elhiszik, hogy a hazafiság netovábbja, ha az ember szeret rabszolga lenni, és képes attól boldog lenni, hogy büszke lehet az ezeréves múltjára, vagy nem lesznek erre képesek, és jobb híján keseregnek amiatt, hogy mindez akár másképpen is történhetett volna.

Bár a kérdés még nem dőlt el, nagyon is aktuális, foglalkoznunk kell vele. És döntenünk is kell, amíg még van egy parányi döntési lehetőségünk. Ne várjuk meg, amíg végképp késő lesz!

Pável Melinda

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.