Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Gyáva gerinctelenség

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kásler Miklós egyszerűen nem tud hibázni. Történjék bármilyen elfogadhatatlan tragédia – akár a járvány kapcsán, akár békeidőben – az egészen biztosan nem a minisztérium hibája. Az persze, hogy Kásler szinte biztosan nem hozhat saját maga döntéseket az egészségügy területén, szinte egészen biztos, azonban ez még nem teszi őt kevésé felelőssé a történtekért. Mert ugyan csak épp őt bízták meg a parancsok végrehajtásával, mégis kellett ehhez Kásler gerinctelensége és szolgalelkűsége. Senki nem kötelezte őt arra, hogy elvállalja az EMMI vezetőjének egyébként igencsak hálátlan szerepét. Megmaradhatott volt az onkológia területén, ha nagyon akart volna, de mégis úgy döntött, hogy elfogadja a felkérést és Balog Zoltán után a Fidesz egy újabb eszközévé válik. Azonban Kásler megválasztását követően szinte azonnal bizonyossá vált, hogy Balog hozzá képest egy tehetséges miniszter volt, noha ezt korábban senki nem gondolta volna.

Kásler agyára mehetett a biblia olvasgatása, hiszen olyan helyzetben is a vallásra tereli a hangsúlyt, amikor orvosi kérdésről lenne szó. A Tízparancsolatot, mint népegészségügyi programot emlegetni nem csak nevetséges, de ijesztő is egy lényegében egészségüggyel is megbízott minisztertől. Káslernek már a járványt megelőzően is igen sok kínos dologban volt része, azonban a kórházkiürítések miatt még a korábbinál is több kritika érte munkásságát. De ez még a Fideszen belül is feltűnhetett, ugyanis előbb a háttérbe tolták, majd Pintér Sándort bízták meg az egészségügy megreformálásával, ami kissé érthetetlen döntés, hiszen Pintérnek semmiféle egészségügyi háttere nincs. Bár ahogy Káslernél ez kiderült, az sem feltétlen előny, ha valaki orvosi végzettséggel próbál meg tenni az egészségügyért.

Biztosan sokan emlékeznek annak a fiatal anyukának a tragikus halálára, aki a járványhelyzet kellős közepén halt bele egy olyan betegségbe, amely normális körülmények között viszonylag könnyen gyógyítható lehetett volna. Egyik kórházból hurcolták a másikba, miközben a koronavírus tesztjére vártak. A lehetetlen körülmények később a nő halálát okozták, amelyről Bangóné Borbély Ildikó számolt be Facebook oldalán. A tragédia híre érthetően sok embert megérintett, hiszen az tökéletesen megmutatta, mekkora gond van az egészségüggyel. Ilyen esetnek sem békeidőben, sem pedig járványhelyzetben nem lett volna szabad előfordulnia. Itt ugyanis nem arról volt szó, hogy egy menthetetlen betegért nem tudtak már semmit sem tenni az orvosok, hanem arról, hogy már annyira késve kezdték csak meg a nő kezelését, hogy az értelmét veszítette. Itt nem egyéni, hanem rendszerbeli hibáról van szó, amiért nem egy orvos, vagy mentő a felelős, hanem a rendszer irányításáért felelős miniszter és államtitkár.

De Kásler mossa kezeit, el sem képzelhető az, hogy valamiért is vállalná a felelősséget egyetlen miniszter is az Orbán-kormányban, hiszen azzal beismernék, hogy még ők is képesek hibákra. Gondoljunk csak bele, ki volt a legutóbbi miniszter, vagy államtitkár, aki lemondott azért, mert az általa irányított területen valami olyan tragédia történt, amiért személyes felelősséget érzett? Csak mert én ilyenre nem emlékszem az utóbbi évtizedből. De ha lemondani nem kíván Kásler, akkor mégis mit gondol a fent már említett esetről?

Valóban nincs nagyobb tragédia annál, ha egy szülő elveszíti a gyerekét, ebben együttérez. Azt viszont az arról szóló, eddig nyilvánosságra nem hozott előzetes jelentés elolvasása után határozottan visszautasítja, hogy összefüggés volna a központi intézkedések és a haláleset között.

Tehát a fiatal anyuka haláláért nem a minisztérium felelős,- pláne nem ő – hanem valaki teljesen más. Ennyi gerinctelen, gyáva politikust, mint amennyi Orbán környezetében lézeng én még nem nagyon láttam. Egyszerűen képtelenek beismerni, ha hibáztak, még akkor is, ha esetlegesen a döntés egyébként nem az övék volt, hiszen ők csak parancsot teljesítettek. De Kásler bűne halmozottan súlyos, hiszen ő orvosként állítja azt, hogy a fiatal anyuka halálához nem volt köze az általa kiadott parancsnak. Na és mi a helyzet a több tucat – ha nem száz – az ország különböző pontjain a saját lakásukban kínok között elhunytakkal? Azért sem az átgondolatlan kórházkiürítések a felelősek?

Persze tudom a választ, hiszen Kásler továbbra is azt állítja, ő az orvosokra bízta azt, hogy kit küldenek haza és kit nem, azonban ez már ott sántít, hogy megfeledkezik a két korábbi kórházigazgató kirúgásáról, akiket pont parancs megtagadása miatt tett lapátra. Ha az orvosok valóban maguk dönthettek, hogy kit küldenek haza, akkor hogy fordulhatott elő, hogy nem elegendő számú ágyfelszabadításra hivatkozva rúgatta ki az ORI vezetőjét? Az emberek memóriája ennyire nem rövid, nem kellene úgy tenni, mintha minden kimondott szó megmásítható lenne, csak azért, mert a Fidesz képes a valóság meghajlítására. A gond azonban az, hogy a múltat még Orbán sem képes átírni, bármennyire is szeretné. A megtörtént hibákért valakinek vállalnia kell a felelősséget. Tartok tőle persze, hogy ez nem Kásler lesz, hanem mondjuk a kórház portása. De manapság már min lehet meglepődni?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.