Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Aki nem lép egyszerre

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Páratlan lehetőségek nyílnak meg most azok előtt, akiknek a munkahelyét elvette a járvány. A kormány megígérte, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a galád koronavírus tönkretett, és lám, a szemünk előtt máris kezd kibontakozni a jövő. Már harmincezerrel nőtt a közmunkában foglalkoztatottak száma, és a honvédség is meghirdette új tartalékos programját. Ennek értelmében speciális tartalékos szolgálatra jelentkezhetnek, akik érdeklődnek a haza szolgálata iránt, emellett éppen ráérnek. A lehetőség hat hónapra szól, nem ingyenes, tehát díjazásban részesülnek az erre vállalkozók, bruttó 161 ezer forintot vághatnak zsebre havonta, és emellett a summa mellett munkába járási támogatás, valamint étkezés is megilleti őket. 

Ez a munkába járási támogatás nem eléggé világos nekem, úgy vagyok vele, mint az egyszeri ember, aki jelentkezett a tengerészethez és a felvételkor megkérdezték tőle, hogy tud-e úszni, mire nagyon elcsodálkozott és visszakérdezett, miért, hajó nincs? Természetesen ez igazából mellékes. A fontos az, hogy a jelentkezőknek 18 és 50 év közöttieknek kell lenniük. Szükséges hozzá erkölcsi bizonyítvány, az iskolai végzettség nem szerepel a feltételek között, amiből bátran levonhatjuk azt a következtetést, hogy igazából nem számít, tud-e az illető legalább írni és olvasni, viszont az egészségügyi alkalmasságot vizsgálják. Na jó, nem annyira szigorúan, mint a tényleges szolgálatra jelentkezők esetében, de azért valószínű, hogy elfogadható egészségi állapotban kell lenniük a leendő tartalékosoknak. Elvégre milyen katona az, aki várhatóan végig fogja gyengélkedni a szolgálatot? 

Az új speciális tartalékosok hathónapos általános és lövész alapképzést kapnak, a program július 1-jén indul, amelynek végén aláírják a katonai életre vonatkozó esküt és kiképzett tartalékos hadköteles katona válik belőlük. Ha ez idő alatt megtetszik nekik ez az életforma, további hat hónappal meghosszabbítható a speciális szolgálat, sőt, aki kiképzésen fenemód alkalmasnak bizonyul, a tényleges szolgálatot is választhatja. Egyelőre háromezres keretben gondolkodnak, de valójában nincs megkötöttség, hatalmas igény esetén ez tovább bővíthető. 

Részleteiben nem ismeretes a konstrukció, így nem tudjuk, mivel fognak foglalkozni a speciális katonák, mert nem valószínű, hogy hat hónapon át képeznék őket. Lehet, hogy beosztják őket ide-oda, elvégre most a járványos időkben megsokasodtak a honvédségi feladatok, ott van például a fővárosi Pesti úti idősotthon, ahol – mint most a közmédiából kiderült – 160 embert lát el egyetlen gondozó, így nagy szükség lenne a dolgos kezekre. A főváros szándékairól persze nem tudunk semmit, elképzelhető ugye, hogy készakarva tartják fenn a szörnyűséges állapotokat az intézményben. 

Érjük be hát azzal, amit tudunk. Gyarapodik a magyar haderő, egyre ütőképesebb seregünk lesz, a tényleges katonák mellett tartalékosok, sőt, most már speciális tartalékosok is, akik mindahányan a hadkötelezettséget is vállalják, tehát szükség esetén bármikor bevethetőek, nem kell félnünk semmitől, nem vagyunk védtelenek.

Jöhet a járvány, jöhet az ellenség, mi készen állunk. 

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.