Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A felelősség nem átruházható

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kormánypárti Magyar Nemzet interjút készített Kozma Ákos ombudsmannal, aki a lap kérdéseire válaszolva lényegében azt állította, hogy jelenlegi tudomásuk szerint nem igazán történtek hibák vagy túlkapások a járványhelyzet idején. Ami ugyan még nem jelent semmit, hiszen idővel még reflektrofénybe kerülhetnek különböző ügyek, azonban nagyszerűen felhasználható hír a kormánypropaganda számára. Sokan beszéltek ugyanis visszaélésekről és tucatnyi hibáról, amelyek egyes esetekben akár emberek halálát is jelentette, azonban ezek mindössze néhány szórványos híradó részletben jelentek meg, vagy egy-egy cikk erejéig. Nem beszélhetünk valódi vizsgálatról, esetleg bírósági ügyről a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatban, ami a kormánypárt hívei szerint nyilván azt jelenti, hogy nem történtek hibák, és ismételten csak fölöslegesen károgott az ellenzék.

Több hozzátartozó is mesélt arról, hogy családtagjaik, rokonaik saját otthonukban, ellátás nélkül haltak meg a kezeik között, őket ugyanis hazaküldték a kórházból, arra hivatkozva, hogy fel kell szabadítani az ágyak egy részét az esetlegesen növekedő számú koronavírus-fertőzöttek számára. Itt sokszor daganatos betegekről van szó, akik ugyan vélhetően valóban hónapokon, éveken belül meghaltak volna, azonban nem olyan körülmények között, ahogy az megtörtént az utóbbi hetekben. Kevesen merték vállalni a történeteiket, esetleg véleményüket a döntéssel kapcsolatban, ezért igen kevés személyes esetről tudott beszámolni a hazai sajtó. Viszont az biztosan nem mondható el, hogy ilyenek ne történtek volna.

Mint az ismert, Kásler Miklós és minisztériuma közel 40 000 kórházi ágy kiürítését adta parancsba, amely parancs megtagadása azonnali elbocsájtással járt. Ezt két kórházigazgató kirúgása is bizonyítja, akik eltávolítsa után már nem kellett Káslernek szembenézni semmilyen ellenállással. A fővárosi és megyei kórházak sorban küldték haza a betegeiket, hogy helyet csináljanak a koronavírus fertőzöttjeinek. Igen ám, de ezek a fertőzöttek soha nem érkeztek meg a kórházakba, ami egy igazán jó hír – ez ugyanis azt jelenti, hogy olcsón megúsztuk a járványt –, azonban felveti azt a kérdést, hogy mégis mire alapozva hozta meg az EMMI a szakmailag minden szempontból kifogásolható döntését? Már annak bejelentését követően is egy tucat olyan vélemény jelent meg a sajtóban, hogy annak az égvilágon semmi értelme nincs, hiszen az elérhető adatok nem adnak erre alapot, ennek ellenére meghozták a döntést.

Napok alatt kiürültek a kórházak országszerte, amivel egy időben betegek ezrei kénytelenek voltak hazatérni. A valós számok soha nem fognak kiderülni – mert mint kiderült, a kormányzat ilyen statisztikák elkészítésével nem foglalkozik –, azonban egészen biztosan volt emberi áldozata Kásler döntésének. Ezek a halálesetek napokkal, hetekkel ezelőtt következtek be, ezért nem igazán várható el az, hogy a gyászoló rokonok azonnal az ombudsmanhoz rohanjanak a történeteikkel. Illetve az sem biztos, hogy van, aki még elhiszi, hogy létezik olyan nem civil vagy független szervezet ma Magyarországon, amely érdemben is képes lenne vizsgálatot lefolytatni egy ilyen ügyben. Elég csak megnézni Polt Pétert vagy úgy általában a bíróságok egy részét. A függetlenségnek ma már szinte nyomát is alig találni, ezért az sem lepne meg, ha az emberek egyszerűen már nem bíznának az alapvető jogok biztosában, vagyis az ombudsmanban.

MN: A kórházi ágyak felszabadítása alapjogi szempontból nem volt aggályos?

Kozma Ákos: A kórházi ágykapacitás felszabadításával összefüggésben eddig egyetlen egyedi, konkrét jogsérelmen alapuló panaszbeadványt sem kaptunk. Tehát egyetlen beteg, vagy annak hozzátartozója sem fordult a hivatalhoz azzal, hogy bár állapota ezt nem indokolta volna, mégis hazaküldték. Eddig kizárólag személyükben nem érintettek – országgyűlési képviselők, különböző szervezetek vagy aktivista magánszemélyek – kerestek meg. Már korábban, hivatalból vizsgálatot indítottam, aminek első lépéseként megkerestem a szaktárcát a kiadott utasítások pontos megismerése érdekében. Ezt követően tudok majd kérdéseket megfogalmazni véletlenszerűen kiválasztott egészségügyi szolgáltatók felé, hogy megismerjem az utasítások nyomán kialakult gyakorlatot.

Sokan idehaza nem is tudnak az ombudsman létezéséről, azzal viszont tisztában vannak, hogy Hadházy Ákos, Szabó Tímea vagy Szél Bernadett kicsoda, és azzal is, hogy ők vélhetően reagálni fognak egy-egy megkeresésre. Ellenzékiekként az ő érdekük is az, hogy felgöngyölítsenek olyan ügyeket, amelyekben a kormány hibája állapítható meg. Márpedig a kórházi ágykiürítések kapcsán vélhetően pont ez történt. De az is kiderül az ombudsman válaszából, hogy a vizsgálat még nem zárult le, ezért kissé korai lenne azt kijelenteni, hogy minden a legnagyobb rendben zajlott le. Persze nem érdemes csodát várni, szinte kizárt az, hogy Kásler vagy az EMMI felelősségét állapítsa meg Kozma Ákos hivatala, hiszen ő sem azért van ott, ahol van.

Úgy tűnik, a valóságról ma már csak leginkább kósza híradásokból vagy újságcikkekből értesülhetünk, amelyeket szinte soha nem követ semmilyen érdemi elmarasztalás. Kásler parancsot hajtott végre (azt most hagyjuk, hogy le is tagadta, hogy ilyen történt volna), ami azt is jelenti, hogy ezzel ő lényegében mentesül a felelősségre vonás alól. A kormány a kezében tart minden fontos eszközt arra, hogy szinte bármilyen elhibázott döntést gond nélkül megússzon. Szerintem ez nem lesz másként a kóhrázkiürítések kapcsán sem, legalábbis addig biztosan, ameddig az ő embereik ülnek a legfontosabb székekben. Ez azonban nem változtat azon a valószínűsíthetően több tucat tragédián, amelyeket magyar családoknak kellett átélniük az utóbbi hetekben. A tragédiákért Kásler és minisztériuma felelős, még akkor is, ha ezt az Orbánhoz hű intézmények jelen állás szerint nem is fogják megállapítani, nemhogy elismerni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.