Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem biztos, hogy számítani fognak a lezárások, kisajátítások

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Vélhetően elég nagy a felháborodás országos szinten azért, ahogy a kormány kezelte a járványhelyzetet. Nem állítom persze, hogy mindenki így érez – hiszen biztosan vannak olyanok, akik most hősként tekintenek a nemzetvédő Orbánra –, azonban a feszültség jól láthatóan egyre növekszik országos szinten. Nyilván a kijárási korlátozások miatt és a vírustól való félelem következtében nem látszik pontosan, hogy mégis mennyien vannak olyanok ma az országban, akik utcára mennének azért, hogy véleményt nyilvánítsanak a kormánnyal kapcsolatban. Lehet találgatni, sőt, a fideszes udvari intézetek majd biztosan jól fel is mérik, hogy soha nem bíztak még ennyien a kormányban, mint most, a járványt követően, azonban könnyen lehet, hogy a valóság egészen más.

Ennek egyik jele az volt, hogy megfélemlítés céljából két embert is hajnalban kirángattak az ágyából és bevitték a legközelebbi rendőrőrsre, álhír terjesztésének gyanújával. Később hibáról és túlkapásról makogtak kormányzati körökben, azonban úgy vélem, hogy ez előre meg volt tervezve, itt semmiféle hibáról nem lehet beszélni, az egész akció célja a megfélemlítés volt. Az üzenetet ki-ki saját belátása szerint értelmezte, azonban nem állítanám, hogy többen lettek azok, akik ezután végleg elnémultak. Nem állítom, hogy visszafelé sült el az akció, ám sikeresnek sem nevezném.

Azonban szerintem a kormány tart egy esetleges rezsim-ellenes megmozdulástól, az én olvasatomban ennek a bizonyítéka az, hogy az augusztusi nemzeti ünnep időszakában megpróbálják kisajátítani a budapesti köztereket, hogy ott majd véletlenül se lehessen tüntetni. Akkor sem, ha valakiknek ez eszébe jutna. Persze biztosan előállnak majd valami teljesen értelmetlen indokkal, de nem hiszem, hogy érdemes ennek bedőlni, hiszen elég átlátszó a javaslat célja. De ismételjük át, miről van szó pontosan:

Az előterjesztő ugyanis az épített környezet alakításáról szóló törvénybe foglalná, hogy a közelgő augusztus 20-i ünnepre tekintettel az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15 és 25 között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
  • az Árpád híd területe
  • a Petőfi híd területe
  • a Rákóczi híd területe
  • a Margitsziget területe
  • az Óbudai-sziget területe

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján – de ami még lényegesebb, előzetes egyetértő nyilatkozatával – engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

A kormány és Karácsony Gergely közötti feszültség tehát tovább növekszik, ami azt jelenti, hogy nem érdemes egy békésebb időszakra számítani a járvány első hullámának lecsengését követően sem. Orbán egyszerűen nem hajlandó beletörődni abba, hogy a főváros polgárai nem kértek a Fideszből, ezért megpróbálja ráerőszakolni akaratát Budapest lakosaira. Nehogy már csak úgy, szabadon tüntetgethessenek a népek augusztus 20-a környékén, azzal ugyanis meggyaláznák a nemzeti ünnepünket és bizonyára a hazát is elárulnák. Tüntessenek csak otthon, a négy fal között az emberek – ha mernek –, az utcákat pedig hagyják szabadon a nagyszerű nemzeti események számára.

A tervezet bizonyára törvényi erőre fog emelkedni, azonban ha az emberek tüntetni akarnak, akkor tüntetni is fognak. Ezt több módon is megtehetik, ami ellen Orbán nem igazán tud majd mit tenni. Augusztus 20-án majd egyébként azt is érdemes lesz megfigyelni, hogy mennyien lesznek kíváncsiak a vezérre. Már ha véletlenül nyilvánosan meg szeretne jelenni valahol. A lengyelek nem biztos, hogy szívesen utazgatnak a járványt követő időkben, ami ugyancsak igaz lehet a vidéki híveire is. Ha azonban Orbán kénytelen beérni a budapesti híveivel, akkor nem biztos, hogy össze fog gyűlni elegendő ember ahhoz, hogy bármelyik kisebb teret vagy utcát is megtöltse. Akkor viszont ismét marad a legutóbb is használatba vett Bálna, ahol megszűrt közönség előtt, a közvélemény teljes kizárásával beszélhet majd saját nagyszerűségéről.

Ha az emberek többségének végre elege lesz, akkor teljesen mindegy lesz az, hogy milyen nagyszerű rendelkezéssel vagy törvénnyel áll elő Orbán, el fogják söpörni. Nem állítom, hogy ez hamarosan bekövetkezik, de ha a gazdaságot nem sikerül időben helyreállítania, és nem képes munkahelyet teremteni azok számára, akik most a kormányzat lassúsága és szűkmarkúsága miatt veszítették el állásaikat, akkor bizony hiába bujdokol a felcsúti harcos, felelősségre lesz vonva. Eddig ugyan még nem kellett szembenéznie az igazságszolgáltatással, azonban ami késik, az nem múlik. Igazságszolgáltatás alatt azonban nem Polt Péter nevű fideszes ügynököket kell érteni, hanem egy független ügyészséget és bíróságot, amely a törvények betartása mellett valódi ítéletet hozhat. Ha a sors kegyes hozzánk, akkor holmi útlezárások és közterület kisajátítások nem számítanak, ezekhez ugyanis már régen túl késő lesz.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.