Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


A régi kerékvágásban 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hétfőtől szinte egészen olyanná válik az életünk, mint a járvány előtt volt. Vannak ugyan részletek, amelyek nekem nem eléggé világosak, például hogy csúcsidőben hogyan sikerül majd megvalósítani a tömegközlekedésben az egymástól tartandó védőtávolságot, de sebaj, majd egyfolytában kezet mosunk – talán hasznos lenne nyilvános kézmosó helyeket kialakítani országszerte. Hamarosan a miniszterelnök is lemond a korlátlan felhatalmazásáról, és ezzel úgyszólván visszatérünk a régi kerékvágásba. 

Más kérdés, hogy ettől nem leszünk beljebb, hiszen továbbra is azt tesz majd, amihez éppen kedve támad, ez már tíz éve így van, ezért is érthetetlen, miért harcolta ezt ki magának, mindvégig rendelkezésére álltak a hűséges bátrak, akik betegen is bevonszolják magukat a parlamentbe, hogy megszavazzák az újabb ötleteire épülő elgondolásait, legyen az végleges törvény vagy csak átmeneti veszélyhelyzeti rendelet. A járvány felett tehát fényes győzelmet arattunk, és ez a siker egyértelműen neki, csakis neki köszönhető. Mert jó intézkedéseket hozott, ráadásul pont jókor mindahányat, ki merné kétségbe vonni, íme, a végeredmény magáért beszél, ennek a bölcsességnek köszönhető, hogy kevesen betegedtek meg, ehhez képest az áldozatok száma csak azért nem kevés, mert Karácsony Gergely egy tutyimutyi. A gazdaság megsínylette ugyan, de uniós összehasonlításban ebben is jól állunk, nálunk sokkal kisebb a visszaesés, mint másutt, és a nagyszerű gazdaságvédelmi tervnek hála, hamarosan helyreállunk. 

Megszólalt az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára is, elmondta, hogy már 37 ezren jelentkeztek az online informatikai képzésre, amely a munkavállalást segíti. A tanfolyam ingyenes, ráadásul ennek elvégzése előfeltétele az augusztusban kezdődő úgynevezett struktúraváltó felnőttképzésnek. Hogy ez mit takar, azt nem tudni, az alapozó képzés nyolc hétig tart, sokoldalú tudást egészen biztosan nem ad, az is kérdés, mekkora segítséget jelenthet a munkavállalásban, ha valaki ennek elvégzése után képes lesz e-mailt írni és megnyitni egy böngészőt az interneten, mert ha munkát vállal, ez a tudás kötve hiszem, hogy bárhol előnyt jelenthet. Hacsak arra nem gondolnak, hogy képes lesz az illető egy álláskereső oldalra regisztrálni és feltölteni az önéletrajzát.

Na de – mint azt Schanda Tamás kiemelte – a magyar emberek tudnak és akarnak dolgozni, ezért a kormány segít megszerezni a piacképes tudást. Például a felsőoktatási hallgatók újabb hitelkonstrukciót vehetnek fel, már igényelték is több ezren. Ezzel persze növelik az adósságukat, amelyet majd végzés után kell törleszteniük, ennek ellenére élnek a lehetőséggel, hiszen most nagyon nagy szükségük van pénzre, a járvány az ő életüket is összekavarta, ha volt is alkalmi munkájuk, azt többnyire elveszítették, a kollégiumok bezártak, márpedig költségeik vannak, ezért bármit megragadnak, ami kínálkozik, függetlenül attól, mekkora terhet jelent ez majd nekik évek múlva. 

Mi munka alapú társadalom vagyunk, ezért a segélyezés nem elfogadott nálunk, ez amolyan nemzeti sajátosság lehet, tehát magyar ember nem kér és nem fogad el könyöradományt, legyen az segély vagy kártérítés, tehát olyan juttatást, amiért nem dolgozott meg, eszébe se jut igényelni. Akad persze olyan kisebbség, amely évszázadok óta vendégeskedik ugyan nálunk, mégsem tekinthetjük őshonosnak, tekintettel arra, hogy nem velünk együtt lovagolt be annak idején a Kárpát-medencébe, ők megpróbálkoznak ilyen fondorlatos pénzszerzéssel, ráadásul segítséget is kapnak ehhez mindenféle hazaáruló szervezetektől, sőt, még a Kúria is támogatja az ilyen törekvéseket, de majd megoldjuk, hogy erre ne legyen lehetőségük, elvégre az emberek többsége így vélekedik. 

A tudást megbecsüljük, itt vannak például az orvosok, nekik nagyon hálásak vagyunk, amiért bátran álltak a gáton, szemben a vírussal, a munkájukat nagyban segítette, hogy a kormány gondoskodott róla, hogy teljes kapacitással a járvány elleni védekezésben vehessenek részt. Hazaparancsolták azokat a betegeket, akik igazából nem is igényeltek kórházi ellátást, a tervezhető műtéteket is lefújták – az ugyan nem teljesen érthető, mi szükség volt erre, hiszen azok az orvosok, akik egészen másféle területekre szakosodtak, miért nem dolgozhattak az addigiaknak megfelelően, a sebészeknek, fül-orr-gégészeknek, ortopédusoknak és még sorolhatnánk a más területeken dolgozókat, aligha adott feladatot a járvány. 

Na de ne legyünk felháborítóak és etikátlanok, nehogy bekerüljünk a közmédiába, mint Bencsik János, aki belopózott a Jahn Ferenc kórházba, vagy mint Szél Bernadett, aki hazugságokkal traktálta a német köztelevíziót. Nálunk minden rendben van, ráadásul egyre inkább visszatérünk a régi kerékvágásba. Mindenki legnagyobb megelégedésére. Legalábbis a Századvég szerint a magyarok többsége így látja. 99%, vagy még több. 

Pável Melinda