Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Hasznos alkalmazás 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A minap bemutatták az új magyar fejlesztést, azt az okostelefon-alkalmazást, amely a Vírusradar nevet kapta, és a felhasználók arról kaphatnak információkat általa, kikkel kerültek legalább kétméteres közelségbe huzamosabb ideig – legalább húsz percen át – az elmúlt két hétben. Járványos időben ez felettébb hasznos lehet, főként a fertőzés terjedésének megállításában lehet szerepe, hiszen ha valaki megbetegszik, könnyebb lesz a kontakt személyek felderítése, így lehetővé válik, hogy azok, akik a találkozások által szintén fertőződhettek, megtehessék a szükséges óvintézkedéseket, így ne adják tovább a vírust még abban a szakaszban sem, amikor nekik maguknak még nincsenek tüneteik. Azt is megtudhattuk, hogy az alkalmazás abszolút biztonságos, mindenki maga dönti el, letölti-e az applikációt, valamint arról is, hogy az elérhetőségét nyilvánossá teszi –e.

Innentől kezdve nem egészen értem a dolgot. Letöltöm az applikációt, cserébe naplózza a készülékem, hogy az elmúlt két hét során kikkel kerültem veszedelmes közelségbe. Ebbe beletartoznak a családtagjaim éppen úgy, mint azok, akik egy-egy utazásom során előttem, mögöttem, mellettem ültek, fogalmam sincs, kik voltak, viszont ha van telefonjuk, akár egy sms-t is küldhetnék nekik, ha kiderül rólam, hogy a kérdéses időpontban már fertőzött voltam, de amennyiben ők nem járultak hozzá, hogy adataik nyilvánosak legyenek, ezt nem tehetem meg. Ez fordított esetben is igaz, a villamoson több megállón keresztül mellettem kapaszkodó fertőzött csak akkor figyelmeztethet engem, hogy legyek óvatosabb, ha ehhez előzetesen hozzájárultam. 

Biztosan nagyon ügyes, aki kifejlesztette ezt az applikációt, ezek után már csak az a kérdés, kik fogják majd használni és mire. Két hét nem olyan nagy időtáv, hogy ne tudjuk felidézni, kikkel voltunk ez idő alatt szorosabb közelségben, viszont arra sincs garancia, hogy mindenki mindig a zsebében hordja a telefonját, tehát előfordulhat például, hogy én mint vírusos javában terjesztem valahol a fertőzést, miközben a telefonom két szobával odébb van az asztalon és ezt nem észleli, tehát a naplóban nem is fog szerepelni. 

A mobiltelefonok roppant hasznos készülékek. Ezt akár az amerikai krimikből is tudhatjuk, a nyomozók előszeretettel használják a mobiltelefonok által szerezhető információkat, bár nagyon sok gondot okoznak nekik az úgynevezett eldobható mobilok. Nálunk ilyen nem létezik, még a migránsválság kezdetén vezették be, hogy minden mobilszámot regisztrálni kell, és bár nyilván vannak kivételek, de többnyire elmondható, hogy az állampolgárok többsége rendelkezik mobil elérhetőséggel, amely ráadásul szerepel a rendszerben, így a hatóság számára bármikor elérhető. Feltételezem, hogy használják is ezt a lehetőséget a járvány kapcsán a kontaktkutatásban, mint ahogy azt is feltételezem, hogy bár az új applikáció letöltői számára nem feltétlenül nyilvánosak a fertőzöttségi adatok, a hatóság nem ilyen megengedő, hogy csak azt láthassa, aki előzetesen hozzájárul, hogy őt lássák. 

Na de visszatérve az elejére, itt van tehát egy új fejlesztés, ami nagyon bravúros, elámulhatunk azon, milyen alapossággal követ bennünket nyomon a nagy testvér, tovább is gondolhatjuk, hogy vajon léteznek-e még titkaink, hiszen azt látják, amit akarnak, akkor, amikor akarják, és ehhez még applikációt se szükséges letöltenünk, bőven elég egy mobiltelefon, és onnantól kezdve megszűnünk láthatatlannak lenni. Nem kell itt chipekkel riogatni egymást, inkább tudomásul kell venni, hogy szem előtt vagyunk. A Vírusradar legfőbb haszna, hogy láthatjuk, mennyire nem látunk semmit, tengernyi információ van, amelyekhez semmi közünk még akkor sem, ha bennünket is érintenek. Viszont vannak, akik láthatják, ők majd intézkednek, nincs más dolgunk, mint egyre inkább bízni bennük és minél inkább szabad kezet adni nekik, elvégre a mi érdekünkben cselekszenek. 

Az alkalmazás hamarosan elérhetővé válik, sőt talán már elérhetővé is vált. Jó szerencsét kívánok hozzá!

Pável Melinda 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.